Credit Europe Bank a restructurat până în prezent circa 15% din numărul creditelor acordate, a declarat preşedintele băncii, Murat Sabaz, care consideră că cel mai important lucru pentru bănci este, în acest moment, să îşi menţină clienţii „în viaţă”, întrucât este „nevoie” de ei şi în viitor.

„Procesul de restructurare de credite exista şi înainte de începerea crizei. Restructurarea a făcut întotdeauna parte din sectorul bancar, nu este un produs nou. Desigur, volumul creditelor restructurate a crescut comparativ cu perioada de dinainte de criză”, a declarat pentru Mediafax Sabaz, care a primit în luna septembrie aprobarea BNR pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Credit Europe Bank.El a arătat că banca încearcă să înţeleagă nevoile clienţilor astfel încât să găsească soluţiile „potrivite” pentru fiecare client în parte, în special cu scopul de a menţine calitatea portofoliului de împrumuturi.

Cifră “normală”

„Circa 15% din portofoliul de credite al băncii a fost restructurat până în prezent. Cifra este
normală pentru sectorul bancar, pentru că este foarte important să vezi clienţii că trăiesc, pentru că vei avea nevoie de ei în viitor. (…) Cel mai important lucru pentru bănci este în acest moment să îşi menţină clienţii în viaţă”, a afirmat preşedintele Credit Europe Bank.
Banca avea la finele anului trecut un portofoliu de credite de 1,2 miliarde de euro, potrivit standardelor de contabilitate româneşti, RAS.

Cine a primit, mai poate primi o dată

Sabaz a afirmat că dacă unii dintre clienţii care au beneficiat deja de restructurarea unui împrumut vor avea din nou nevoie să apeleze la acest proces, atunci banca îi va susţine, dar a precizat că până în prezent nu au existat astfel de cazuri.

Totodată, el a precizat că ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor se situa în septembrie sub 5% şi că banca nu intenţionează să realizeze o majorare de capital.
„Rata de adecvare a capitalului este peste 12%, în condiţiile în care BNR cere un prag minim de 10%. Totuşi, acţionarii noştrii ne vor susţine, dacă va fi nevoie în viitor de o majorare de capital”, a spus şeful Credit Europe Bank.

Au redus costurile cu 20%

Sabaz a mai arătat că banca a început să reducă costurile încă din luna iunie 2008, de exemplu prin renegocierea chiriilor pentru spaţiile ocupate sau prin diminuarea personalului.
„Am redus numărul de salariaţi cu 10% până în prezent, dar nu intenţionăm să continuăm acest program. De asemenea, am închis unele dintre sucursale ineficiente şi, uneori, am schimbat locaţia unităţilor. Per total am redus costurile cu circa 20%”, a spus Sabaz.

Credit Europe Bank România, fosta Finansbank România şi membră a grupului turc FIBA, are peste 350.000 de clienţi-persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii.

Banca avea, la finele anului trecut, active în valoare de 1,5 miliarde de euro, un portofoliu de depozite de 600 milioane de euro, şi a obţinut un profit consolidat de 12 milioane de euro, potrivit RAS.

SURSA:Mediafax