Alături de polițisti și de cadrele militare în activitate, militarii recrutați pe bază de voluntariat și care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor putea beneficia de ajutor din partea statului pentru plata ratelor la casă.
Legea nr. 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative, oficializată recent și care va intra în vigoare duminică, prevede introducerea unui nou mod de stimulare financiară a polițiștilor și militarilor, dar și a soldaților și gradaților profesioniști, scrie avocatnet.ro
Soldații și gradații profesioniști care contractează un credit imobiliar sau ipotecar și nu dețin (nici soțul sau soția) un apartament în localitatea în care lucrează, iar angajatorul nu poate să le asigure acestora un spațiu de locuit corespunzător vor putea beneficia, alături de polițiști și cadre militare, de o compensație pentru plata parțială sau chiar totală a ratei împrumutului.
Astfel, potrivit actului normativ, soldații și gradații profesioniști vor putea beneficia de compensație lunară “pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară, în mod similar cu cea acordată cadrelor militare în activitate”. Mai exact, acest lucru înseamnă că și ei vor putea primi o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata împrumutului ipotecar sau imobiliar contractat.
De asemenea, documentul stabilește că sumele solicitate de soldații și gradații profesioniști vor putea fi “justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe”.
În prezent, soldații și gradații profesioniști beneficiază de plata unei compensații lunare pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară și de locuință de serviciu și locuință de intervenție, cu scutire de la plata chiriei.
După cum stabilește Legea nr. 384/2006, soldații și gradații profesioniști „constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat și situat la baza ierarhiei militare”. Aceștia “sunt angajați pe baza unui contract în funcții prevăzute în acest scop în statele de organizare a unităților militare, pe o perioadă determinată, în funcție de nivelul de pregătire, starea de sănătate și aptitudinile acestora pentru îndeplinirea îndatoririlor militare”.