Agricultorii din România vor putea face împrumuturi bancare, fără dobânzi şi comisioane
Super veste pentru agricultorii din România! În curând, aceștia vor putea face împrumuturi bancare fără dobânzi și fără comisioane. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a anunțat duminică că, peste câteva zile, va fi emis un act normativ prin care agricultorii români vor putea solicita împrumuturi bancare, fără a plăti dobânzi şi alte comisioane.
„Săptămâna viitoare voi prezenta public un act normativ extrem de important – Ordonanţa 99, care înseamnă un credit pentru toate categoriile de fermieri, atât producătorii de cereale şi producătorii de producţie primară, cât şi procesatorii, care au cale liberă spre bănci, fără a plăti comisionul de risc sau comisionul de administrare şi nici dobânzile la creditul respectiv.
Iată, iau un credit practic fără costuri. Acest lucru este extrem de important pentru a putea realiza în România fiecare dintre fermieri ceea ce îşi propune, înţelegând aici şi planul de cultură, activitatea concretă în câmpuri şi în zootehnie.
Sunt măsuri care mizează pe toţi producătorii, toţi fermierii, ştiindu-se necazurile prin care au trecut în perioada aceasta de secetă pedologică”, a declarat Petre Daea la Târgul Producătorilor „Toamna buzoiană”, relatează Rador.
Fondurile Programului „Tomata” au fost suplimentate
Vă amintim că, zilele trecute, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a informat că fondurile pentru plata beneficiarilor Programului „Tomata” au fost suplimentate cu aproape 40,3 milioane de lei. Decizia a fost luată printr-un act normativ care modifică HG nr. 148/2022 pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022.
Astfel, se completează sumele pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţilor beneficiarilor schemei de ajutor de minimis înscrişi în program, în Ciclul I de producţie.
Potrivit MADR, suma de 225 milioane de lei, alocată iniţial pentru Ciclul I de producţie, se suplimentează cu valoarea de 40.283.000 lei pentru a putea asigura resursele financiare necesare achitării obligaţiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscrişi în program, în aceeaşi etapă de producţie.
„Suplimentarea acestor fonduri a avut ca scop păstrarea cuantumului de 3.000 euro/cultură tomate/1.000 mp, din Ciclul I de producţie al programului pentru toţi beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
Ne dorim să le dăm posibilitatea legumicultorilor noştri să continue să producă roşii în spaţii protejate, astfel încât românii să beneficieze de produse de calitate cât mai mult timp pe parcursul anului”, a explicat Petre Daea.