Unitatea II a centralei, identica cu Unitatea I, are o putere instalata de 700 MW, circa 10% din productia de electricitate a Romaniei in 2001. Intrarea in functiune a celei de-a doua unitati este estimata pentru inceputul anului 2005. Costul total al lucrarilor de finalizare si punere in functiune a acestei unitati este de 689 milioane dolari.
Hidroelectrica emite euro-obligatiuni
Societatea Hidroelectrica va lansa, in toamna acestui an, pe piata internationala de capital, o emisiune de obligatiuni in valoare de 120 -150 milioane euro. Obligatiunile nu au garantii guvernamentale si sunt destinate finantarii retehnologizarii unor grupuri hidroenergetice.
Emisiunea urmeaza sa fie lansata in luna septembrie si se estimeaza ca va fi finalizata la sfarsitul anului. In situatia in care nu va reusi sa-si indeplineasca acest obiectiv, Hidroelectrica va incerca sa contracteze un credit sindicalizat, in valoare de 150 de milioane euro.
O noua mini-statiune pe litoral
In apropiere de Navodari va fi deschisa, in luna iunie a anului viitor, o mini-statiune turistica. Investitia, de aproximativ 12 milioane de dolari, apartine companiei ExpoConstruct Militari din Bucuresti. Denumita Coral Beach, mini-statiunea va cuprinde opt hoteluri cu 100-200 de camere fiecare, zece blocuri cu apartamente de lux, un aqua-park, lanturi de magazine, restaurante, cazinouri si baze de agrement. Blocurile vor avea patru nivele si vor dispune de cate trei apartamente pe etaj, dotate cu aer conditionat si tamplarie din PVC cu geam termopan. Societatea a inaugurat, in luna iulie, in zona adiacenta viitoarei statiuni, un complex turistic, format din 56 de apartamente de lux, o piscina, un restaurant, un loc de joaca pentru copii, precum si o terasa. ExpoConstruct detine, in Mamaia, complexul hotelier Perla Majestic, care cuprinde hotelurile Majestic, Perla si Select.
Vanzari record de produse Forever Living
Compania americana Forever Living Products (FLP) Romania a inregistrat vanzari de 2,8 milioane dolari in semestrul I al acestui an, cu 25% mai mari decat in prima jumatate a anului trecut. FLP International, unul din liderii mondiali ai pietei produselor pentru mentinerea sanatatii si infrumusetare, face parte din trustul Forever Living, cel mai mare cultivator de aloe vera din lume, producatorul si distribuitorul numarul unu mondial al produselor pe baza de aloe. De asemenea, trustul mentionat este unul dintre cei mai mari producatori de miere si produse pe baza de miere.
Americanii au preluat fabrica de zahar Pascani
Compania americana United Sugar Associates Inc. a achizitionat, pe 9 august, pachetul majoritar de actiuni al societatii Nectar Pascani, valoarea totala a tranzactiei fiind de trei milioane dolari. Cumparatorul s-a obligat sa mentina numarul de salariati si sa nu faca disponibilizari colective in urmatorii cinci ani. United Sugar Associates s-a angajat, de asemenea, ca 70% din cifra de afaceri a societatii sa fie realizata din obiectul principal de activitate – procesarea sfeclei de zahar si rafinarea zaharului brut. United Sugar Associates detine, in urma tranzactiei, 52,2% din capitalul societatii, ceilalti actionari fiind compania franceza Sucre Est Development, cu o participare de 10,7%, Rompak SRL cu 6,46% si actionari rezultati in urma programului de privatizare in masa – 30,63%.
Siderca si Beltrame au infiintat Donasid
Reprezentantii APAPS si cei ai companiei italiene AFV Acciaierie Beltrame SpA au semnat acordul de constituire a societatii mixte Donasid Calarasi, pe baza unor active ale combinatului siderurgic Siderca. Noua companie va fi detinuta in proportie de 51% de catre firma italiana. Siderca a intrat in procedura de lichidare judiciara in luna iulie a anului trecut, dar procedura a fost transformata, prin hotarare de guvern, in supraveghere financiara. Ulterior, APAPS a decis crearea societatii mixte Donasid, libera de orice obligatii si bazata pe activele viabile ale Siderca. Siderca are o datorie de aproximativ 45 de milioane USD catre AVAB, care va fi platita din dividendele incasate de la Donasid.
Politia are radare moderne
Un numar de 250 de radare noi vor echipa masinile Politiei Rutiere, 95 fiind deja instalate. Un astfel de radar este compus dintr-o camera video cu infrarosu – folosita atat ziua, cat si noaptea – si o imprimanta pentru fotografiile masinilor filmate in trafic. Aparatul este capabil sa masoare viteza de deplasare a autovehiculelor, chiar si atunci cand masina pe care este instalat se afla in trafic. De asemenea, el poate masura viteza din spatele unei masini sau din fata acesteia, indiferent de sensul de mers al autoturismului respectiv. Potrivit specialistilor Politiei, radarul inregistreaza viteza unui autoturism de la o distanta de aproximativ un kilometru si jumatate si filmeaza apoi masina respectiva, astfel ca, in momentul in care aceasta trece pe langa autoturismul Politiei, pot fi indicate, cu exactitate, viteza si numarul de inmatriculare. Pretul unui radar de acest tip este de 10.000 euro.