Credit Suisse: Amprenta de carbon a sistemului alimentar se va înrăutăți. Tranziția către hrana pe bază de plante e inevitabilă

Potrivit analiștilor de la Credit Suisse, tranziția alimentară pe bază de plante este „inevitabilă” și va aduce noi oportunități pentru investitori și întreprinderi din lanțul de aprovizionare cu alimente. Raportul celor de la Credit Suisse anticipează că sectorul înlocuitorilor de carne și produse lactate va crește de 100 de ori până în 2050.

„Trebuie investite miliarde de dolari pentru a rezolva aceste probleme”, susține banca de investiții în cea mai recentă cercetare, publicată pe 8 iunie.

Cercetările care ne sperie

Provocările identificate de Credit Suisse includ „dubla povară” a malnutriției, în condițiile în care aproape 700 de milioane de oameni din întreaga lume sunt subnutriți, în timp ce 40% dintre adulți fie sunt supraponderali, fie sunt obezi.

„În acest raport analizăm modul în care producția de alimente și, în mod important, consumul trebuie să se schimbe pentru a face față acestor provocări, al căror cost estimăm că se va ridica la 13,6 miliarde de dolari anual”, au scris analiștii, conduși de Eugene Klerk.

Raportul a identificat industria alternativă mai largă a proteinelor, ambalajelor durabile și tehnologiilor agricole noi ca sectoare-cheie pregătite pentru creștere, anticipînd că sectorul înlocuitorilor de carne și produse lactate va crește de 100 de ori până în 2050.

Sfaturile celor de la Credit Suisse

Credit Suisse consideră că există numeroase oportunități pe măsură ce lumea se îndreaptă către un sistem alimentar durabil.

Raportul, care examinează discrepanțele dintre producția și risipa de alimente, emisiile de gaze cu efect de seră și crizele de nutriție și sănătate, estimează că aceste probleme legate de sistemul alimentar se ridică la pierderi de 13,6 trilioane dolari în fiecare an.

„Producția de alimente și, în mod important, consumul, trebuie să se schimbe semnificativ pentru a face față acestor provocări”, au scris analiștii.

Producția și consumul de alimente reprezintăd deja 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, cea mai mare parte a acestora fiind determinată de agricultura animală și de deșeurile alimentare.

Pe măsură ce planeta se apropie de 10 miliarde de locuitori până în 2050, emisiile de seră provenind de la alimente vor crește de la nivelurile actuale, cu 46%, în timp ce utilizarea terenurilor va crește cu 49%, ceea ce este „incompatibil cu necesitatea de a obține emisii zero la nivel global” pana atunci.

Odată cu schimbarea „inevitabilă” către plante, Credit Suisse consideră că vor exista oportunități de investiții puternice în spațiul proteic alternativ. Potrivit CS, piața înlocuitorilor de carne și de produse lactate va crește de 100 de ori, de la 14 miliarde de dolari la 1,4 trilioane de dolari, până în 2050.

Michael Strobaek, director global de investiții la Credit Suisse, spune că înțelegerea acestor tendințe va fi vitală pentru companii și pentru investitori. Atît pentru a-și gestiona riscul, cât și pentru a obține un avantaj în domeniile care vor fi vitale pentru construirea unui sistem alimentar mai sănătos și durabil.

Raportul remarcă de altfel că, în ultimii ani, industria vegetală a „oferit deja piețe relevante, care au cunoscut o creștere substanțială”, demonstrabilă prin popularitatea dietelor vegane.