Procesul, intentat la un tribunal districtual din New York, este în numele persoanelor și entităților care au achiziționat titluri de valoare ale Credit Suisse între 19 martie 2021 și 25 martie 2022, a precizat Pomerantz într-o declarație emisă vineri seara târziu. Credit Suisse nu a dorit să comenteze acest subiect atunci când a fost contactată de Reuters.
Ce acuzații se aduc asupra Credit Suisse?
„Plângerea susține că, pe parcursul perioadei de clasă, inculpații au făcut declarații false și înșelătoare din punct de vedere material cu privire la afacerile, operațiunile și politicile de conformitate ale companiei”, a spus Pomerantz în declarație.
Firma de avocatură a pretins „deficiențe de dezvăluire în jurul unei tranzacții de securitizare”. Aceasta a citat în declarația sa un articol din februarie al Financial Times, în care ziarul a relatat că Credit Suisse a securizat un portofoliu de credite legate de iahturi și avioane private ale celor mai bogați clienți ai săi, într-o utilizare neobișnuită a instrumentelor derivate pentru a descărca riscurile asociate acordării de împrumuturi oligarhilor și antreprenorilor ultra-bogați.
Financial Times a precizat că, după publicarea articolului său, Credit Suisse a afirmat într-o declarație că tranzacția „a avut un preț în concordanță cu alte tranzacții cu risc semnificativ, a oferit condiții competitive de investiție și de acoperire pentru clienții noștri investitori profesioniști, crescând în același timp flexibilitatea capitalului băncii”.
Acțiunea în instanță se referă, de asemenea, la o solicitare făcută de legislatorii americani în martie pentru ca Credit Suisse să predea documente legate de finanțarea iahturilor și a avioanelor private deținute de persoane potențial sancționate.
Instituția financiară, afectată de o serie de cazuri juridice
Pe 3 martie, Credit Suisse a declarat că nu au fost șterse date ale clienților în cadrul băncii atunci când le-a cerut investitorilor să distrugă documentele legate de o tranzacție din noiembrie anul trecut, reacționând la un alt raport al Financial Times legat de oligarhi.
Credit Suisse a încetat să întreprindă noi afaceri în Rusia după invazia Ucrainei din 24 februarie, a declarat banca elvețiană pe 28 martie într-un document intern consultat de Reuters.
Credit Suisse, care a raportat o pierdere în primul trimestru în această săptămână, a fost afectată de o serie de lovituri costisitoare și de o serie de cazuri juridice pe care le-a descris ca fiind probleme moștenite.