Cele două bănci au mai primit o asistență suplimentară

Credit Suisse va plăti o rată a dobânzii egală cu actuala rată de politică monetară a Băncii Naționale a Elveției de 1,5% plus 0,5% pentru accesul la schema de asistență de urgență pentru lichidități (ELA), a anunțat joi banca centrală.

Facilitatea presupune ca împrumuturile să fie acoperite de garanții sub formă de ipoteci și titluri de valoare gajate.

În cadrul măsurilor anunțate în paralel cu preluarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul UBS, pusă la cale de autorități, cele două bănci au primit, de asemenea, acces la 100 de miliarde de franci sub formă de asistență suplimentară pentru lichidități (ELA+).

Acest ajutor al băncii centrale este disponibil pentru bănci la o dobândă de 3% plus rata sa de politică monetară, potrivit Reuters.

Condițiile oferite, mai bune decât în cazul furnizorilor de energie

Credit Suisse a primit, de asemenea, acces la o garanție publică suplimentară de lichiditate de 100 de miliarde de franci, pentru care trebuie să plătească o primă de risc de 3%, împărțită în mod egal între banca națională și statul elvețian.

În plus, Credit Suisse datorează Elveției o primă de angajament de 0,25% pentru garanția publică de lichiditate.

Condițiile oferite băncilor elvețiene sunt mai mici decât ratele de dobândă de 4%-8%, în plus față de rata dobânzii de politică monetară a băncii centrale, oferite anul trecut furnizorilor de energie electrică din Elveția, ca parte a unei linii de credit de urgență de 10 miliarde de franci din partea statului.

Sergio Ermotti revine în funcția de CEO al UBS

De menționat că, UBS Group AG l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcția de CEO pentru a conduce preluarea masivă a Credit Suisse – o mișcare surprinzătoare pentru a profita de experiența bancherului elvețian în reconstrucția băncii după criza financiară globală.

Ermotti se va confrunta cu provocarea dificilă de a concedia mii de angajați, de a reduce banca de investiții a Credit Suisse și de a asigura bogații lumii că UBS rămâne un adăpost sigur pentru banii lor.

„Am simțit că avem un candidat mai bun”, a declarat președintele UBS, Colm Kelleher, în legătură cu decizia de a-l înlocui pe actualul director general Ralph Hamers, după mai puțin de trei ani de mandat.

Riscuri mari pentru această fuziune

Kelleher a spus că l-a readus pe Ermotti pentru că era cel mai bine echipat pentru a duce la bun sfârșit cea mai mare afacere din domeniul financiar de la prăbușirea sistemului bancar mondial de acum mai bine de un deceniu.

„Aceasta nu este o soluție elvețiană”, a spus el, încercând să minimalizeze orice rol al naționalității lui Ermotti în obținerea postului, subliniind în schimb că se concentrează pe riscurile mari ale fuziunii și pentru ca aceasta să funcționeze pentru UBS.

„A fi elvețian ajută”, a spus Kelleher. „Dar majoritatea afacerilor noastre sunt globale”.

Ermotti, care a fost director general al UBS din 2011 până în 2020 și este acum președinte al Swiss Re, va prelua conducerea începând cu 5 aprilie. În vârstă de 62 de ani este creditat cu executarea redresării UBS după ce o serie de scandaluri și pierderi care aproape au provocat implozia băncii.