Anul trecut a fost foarte activ pentru creditele bancare noi, iar efervescența populației s-a tradus printr-o urcare semnificativă a soldului. Vestea bună pentru sistemul bancar este reducerea creditelor neperformante.
Soldul de la sfârșitul anului trecut al creditelor acordate populației și companiilor a ajuns la 222,92 miliarde lei, în ușoară urcare față de finele lui 2015, când se situa la 220,1 miliarde lei, conform datelor Băncii Naționale (BNR). În schimb, a scăzut semnficativ valoarea creditelor restante (în care este inclusă doar principalul din credit, nu și dobânzile sau penalitățile), de la 20,83 miliarde lei în 2015 până la 13,28 miliarde lei la finele anului trecut. Pe fondul dobânzilor mici aferente împrumuturilor în monedă națională și a apetitului în creștere pentru credite, soldul împrumuturilor populației în lei a urcat de la 52,6 miliarde lei în 2015 până la 66,09 anul trecut, dintre care cele pentru locuințe de la 18,7 miliarde lei până la 28,7 miliarde lei, iar cele pentru consum a urcat de la 31,3 miliarde lei la 35 miliarde lei.
Desigur, contrabalansate de cele în valută acordate populației, care au coborât per total de la 55,5 miliarde lei la 47,08 miliarde lei. Dintre care, cele pentru locuințe au coborât de la 33,4 miliarde lei până la 29,8 miliarde lei, iar cele de consum de la 21,6 miliarde lei până la 16,9 miliarde lei. Împrumuturile acordate companiilor a coborât de la 106,9 miliarde lei la sfârșitul lui 2015 până la 103,9 miliarde lei la finele anului trecut, după o reducere cu 5,3 miliarde lei a soldului în valută și o creștere cu 2,3 miliarde lei a celui în monedă națională.
Valoarea creditelor neperformante (NPL), una dintre cele mai mari probleme ale sistemului bancar autohton, a fost în scădere semnificativă, cu 7,5 miliarde lei, ceea ce s-a tradus ca pondere în PIB de la sub 10% încă din noiembrie anul trecut (conform definiției Autorității Bancare Europene), după o diminuare cu 3,6 puncte procentuale pe parcursul anului trecut. Scăderea NPL s-a realizat prin vânzarea de credite neperformante către companiile specializate de recuperare creanțe, și anul trecut fiind eliminate din sistem împrumuturi cu o valoare de peste 1,5 miliarde euro conform estimărilor Deloitte România.
Stagnare la depozite
Creditele neperformante au început să se reducă în 2014 după ce atinseseră un vârf istoric. În prezent, estimările Deloitte indică un sold al NPL de 6,4 miliarde euro, sumă care include toate dobânzile și penalitățile aferente împrumuturilor întârziate, valoare apropiată de cea comunicată de Centrala Riscului de Credit din BNR, care ia în calcul împrumuturile de peste 20.000 de lei (și le include și pe cele ale Institiuțiilor Financiare Nebancare).
Specialiștii Deloitte estimează o piață anuală a vânzării de portofolii de NPL, formate în principal de credite acordate companiilor, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro. Suma se va menține pe parcursul a mai multor ani, fiind luat în considerare faptul că vor intra credite neperformante noi în sistem, dar și că este foarte posibil ca împrumuturi, în principal, imobiliare externalizate de bănci către companii din propriul grup se vor întoarce pentru a fi valorificate. La începutul acestui an, conform surselor din piață, a fost scos la vânzare un pachet de NPL deținut de Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale, cu o valoare de circa 300 milioane euro, portofoliu în care sunt incluse împrumuturi către companii.
Valoarea depozitelor la termen și a celor rambursabile după notificare s-a ridicat, la sfârșitul anului trecut, la 159,11miliarde lei (atât în lei, cât și în valută), în ușoară scădere față de 2015, când se situa la 161,47 miliarde lei. A crescut în schimb valoarea disponibilităților din conturi (unde sunt incluse toate sumele din bănci), cele în lei de la 174,5 miliarde lei la finele lui 2015 până la 192,08 miliarde lei, iar cele în valută de la 94,1 miliarde lei până la 96,4 miliarde lei. O creștere semnificativă a avut loc anul trecut la numerarul în circulație, un plus de 17,8% până la 54,8 miliarde lei.
222,9 miliarde lei este soldul creditelor acordate de sistemul bancar la finele anului trecut, cu 2,9 miliarde lei mai mult decât în 2015