Creditarea în zona euro, în scădere si in luna septembrie

Creditele acordate companiilor şi gospodăriilor din zona euro au scăzut şi în luna septembrie, pentru a 29-a lună consecutiv, chiar dacă ritmul contracţiei a fost mai mic decât în luna august. Scăderea s-a consemnat în pofida faptului că Banca Central Europeană şi-a intensificat eforturile pentru a relansa creditarea şi creşterea economică, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

Potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală Europeană, creditele acordate sectorului privat au scăzut cu 1,2% în luna septembrie 2014, comparativ cu luna septembrie 2013, după o contracţie de 1,5% în luna august. În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidităţii existente în economie, a crescut cu 2,5% în ritm anual în luna septembrie, după o creştere de 2,1% în luna august.

Datele Băncii Centrale Europene arată că activitatea de creditare pentru companiile de la periferia zonei euro a continuat să scadă în luna septembrie, în timp ce băncile din ţările aflate în centrul zonei euro au continuat să acorde mai multe credite, semn al diferenţelor existente în rândul blocului comunitar în ceea ce priveşte condiţiile de creditare.

Pentru a relansa creditarea şi a impulsiona economia zonei euro, BCE a oferit băncilor credite la dobânzi reduse şi recent, a început să achiziţioneze obligaţiuni. De asemenea, Banca Centrală Europeană are de gând să înceapă în curând să cumpere titluri garantate prin active, în ideea de a stimula băncile să acorde mai multe credite.

Cu toate acestea, vineri, preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a avertizat pe liderii din zona euro că politica monetară nu poate fi decât o componentă a planului de relansare economică, plan ce trebuie să includă reforme structurale, finanţe publice sănătoase şi însănătoşirea sistemului bancar.