Ultimele 12 luni nu au fost fertile pentru banci, institutii financiare non-bancare si companiile de leasing. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Societatilor Financiare din Romania prin intermediul Grupului pentru Economie Aplicata reiese ca 71% dintre romani nu au contractat nici un imprumut, indiferent de forma acestuia. Partea plina a paharului consta in faptul ca restul de 29% care au accesat un produs de creditare au solicitat sume cu 39% mai mari decat in perioada anterioara. Dintre ace
Ultimele 12 luni nu au fost fertile pentru banci, institutii financiare non-bancare si companiile de leasing. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Societatilor Financiare din Romania prin intermediul Grupului pentru Economie Aplicata reiese ca 71% dintre romani nu au contractat nici un imprumut, indiferent de forma acestuia. Partea plina a paharului consta in faptul ca restul de 29% care au accesat un produs de creditare au solicitat sume cu 39% mai mari decat in perioada anterioara. Dintre acestia, 5% se aflau la primul imprumut sau au contractat dupa ce au terminat de platit unul anterior. Trei sferturi dintre solicitanti mai aveau un imprumut deja in derulare si 20% aveau mai multe imprumuturi.
Majoritatea solicitantilor (67%) au primit exact suma ceruta, 8% au putut accesa o suma mai mare, iar 25% au plecat destul de suparati deoarece au primit mai putini bani decat aveau nevoie. Persoanele care au fost refuzate nu sunt acoperite de studiu.
Dintre solicitanti, doar 58% au cerut bani pentru achizitionarea de produse. Exista cateva categorii de oameni care au avut nevoie de bani pentru diverse nevoi personale. De exemplu, 20% au avut nevoie pentru acoperirea unei lipse temporare de bani, 18% pentru nevoie urgente, 9% pentru a acoperi alte datorii si 5% pentru a compensa o scadere a veniturilor. Alte necesitati au fost plata facturilor, tratamente medicale, ingrijirea unui copil sau batran bolnav.