“Condiții normale de creditare sunt cele care vor permite costuri relativ joase față de norma care a existat înainte de criză. Deocamdată ați văzut că costul creditului a crescut după criză și nu pot să anticipez că va reveni în jos”, a spus Croitoru.
În acest an creditarea a înregistrat o ușoară revenire, în condițiile în care din luna ianuarie împrumuturile neguvernamentale cu crescut cu 2,5%. Creditele contractate de populație au stagnat în continuare, în ciuda reducerii dopbânzilor practicate la împrumuturile în lei și în euro. Cauzele au fost creșterea riscului de șomaj și încrederea slăbită, potrivit lui Croitoru.
 
Trei ani de recesiune
 
“De obicei când ai intrări mari de capitaluri pentru o perioadă de ani, revenirea durează cam tot atât. Intrări mari au fost în 2006, 2007 și 2008”, a afirmat consilierul guvernatorului.
Oficialul BNR consideră că intrările de capitaluri în sectorul privat nu vor fi reluate în curând, ceea ce înseamnă că nivelul investițiilor va fi restrâns. În același timp, el apreciază că intrările de capitaluri ar trebui să rămână puternice în acest an și anul viitor dacă Guvernul va decide să extindă acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Croitoru consideră că România nu va mai avea nevoie să împrumute bani de la FMI și că următorul acord va fi unul de tip precautionary stand-by.