Volatilitatea piețelor financiare este o consecință a evenimentelor cu care întreaga omenire se confruntă în ultimii ani. Încă din primele luni de pandemie, românii au devenit mai prudenți, schimbare de comportament ce s-a resimțit inclusiv în activitatea de creditare a băncilor. Astfel, unele instituții financiare au fost nevoite să regândească serviciile și produsele de creditare oferite clienților, iar altele care aveau deja de multă vreme produse de creditare responsabilă au suplimentat măsurile de sprijin. Programele și instrumentele de educație financiară au venit în completarea creditării responsabile, cu scopul de a ajuta publicul larg să își gestioneze în mod optim bugetul și să treacă peste momentele care generează anxietate financiară.  

Măsurile luate de instituțiile financiare

Impredictibilitatea financiară i-a determinat pe români să fie mai precauți atât în cheltuielile zilnice, cât și în privința cheltuielilor complexe, pe termen lung. Conform unui studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank în 2022, 38% dintre români au amânat renovarea casei, iar 23% încă se mai gândesc la achiziția unei locuințe. În acest context, creditarea responsabilă oferă clienților produse și servicii bancare ce susțin stabilitatea financiară. 

În privința creditelor ipotecare, ING Bank oferă posibilitatea de a opta pentru un credit cu dobândă fixă prin intermediul ING Ipotecar ce vine în sprijinul clienților, oferindu-le predictibilitatea necesară timp de 5 ani în care dobânda rămâne fixă. Un raport ING al primelor trimestre a arătat că mai mult de 70% dintre persoanele care au apelat la un credit nou pentru locuință au optat pentru un credit cu dobândă fixă. Creditul ipotecar cu dobândă fixă susține creditarea responsabilă, fiind cea mai prudentă, mai predictibilă și mai stabilă opțiune, menită să protejeze de fluctuațiile pieței și, implicit, să contribuie la o gestionare optimă pe termen lung a propriului buget.

Politica de creditare responsabilă se aplică și în cazul creditelor de nevoi personale, pentru care opțiunea de dobândă fixă rămâne cea recomandată, dar și preferată de către clienți, cca 80%. 

ING Bank recomandă rambursarea parțială a creditelor, oricând este posibilă, într-un mod facil direct de pe mobil în Home’Bank, având opțiunea de a reduce rata lunară de plată sau de a reduce perioada de creditare rămasă. 

Proiectele de educație financiară completează acțiunile de creditare responsabilă

Acțiunile de creditare responsabilă desfășurate de instituțiile financiare sunt dublate de demersurile de educație financiară, concepute pentru a-i ajuta pe cei interesați să ia decizii avantajoase pentru situația lor financiară, pe termen lung. Clienți mai bine informați înseamnă o societate mai sănătoasă financiar, ceea ce aduce beneficii pentru toate părțile implicate. În absența unei strategii mai clare, drumul către atingerea obiectivelor poate fi anevoios sau chiar imposibil de parcurs. 

Peste 14.500 de români au accesat Banometru, o resursă gratuită și la îndemână pentru persoanele ce își doresc să ia decizii sănătoase financiar, inclusiv atunci când vine vorba despre creditele personale sau despre cele ipotecare. Dincolo de ședințele de coaching cu un consultant financiar independent prin care participanții sunt ghidați în situația cu care se confruntă, proiectul oferă și detalii despre ce presupun produsele financiare , calculatoarele de economisire sau modele pentru un buget personal.

În ultimul an, 89% dintre beneficiarii întâlnirilor de coaching 1 la 1 au redus gradul de vulnerabilitate financiară comparativ cu cel de dinaintea implicării în program. După participarea la Banometru, 83% dintre participanți spun că iau decizii financiare mai bune ca înainte, iar la un an după intrarea în program, 98% dintre persoane își păstrează activ comportamentul de a se educa financiar (prin cărți, articole, urmărire de cursuri/site-uri de educație financiară).

Platforma „Cât ai spune Leu”, pusă la dispoziție de ING Bank, oferă sfaturi despre cum ar trebui gestionat bugetul sau la ce ar trebui să fie atenți oamenii atunci când apelează la un nou credit. Organizarea veniturilor, mai ales într-un context volatil din punct de vedere financiar, poate fi copleșitoare uneori, astfel că sfaturile despre modurile în care alți oameni aleg să își planifice bugetul și cheltuielile pot fi o sursă de inspirație pentru cei interesați. 

Sfaturi de la specialiști atunci când vrei să accesezi un credit

Accesarea unui credit reprezintă o decizie importantă și cu impact pe termen mediu și lung. Recomandarea specialiștilor financiari este ca ratele creditelor de consum să nu depășească 5-10% din venitul lunar, pentru o stabilire realistă a veniturile. În același timp, aceștia recomandă crearea unui Fond de Urgență de minimum 1000 – 2000 lei care poate fi folosit pentru achitarea ratelor sau pentru cheltuieli neprevăzute. Accesarea unui credit imobiliar este o decizie ce trebuie cântărită bine, astfel că viitorii proprietari ar trebui să ia în calcul ca valoarea imobilului să nu depășească media încasărilor din ultimii 4 ani, iar rata lunară să nu depășească 25% din veniturile lunare ale cuplului. 

Un studiu recent al Asociației Române a Băncilor, și cu sprijinul Institutului Bancar Român, relevă că 15% dintre români intenționează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni, în timp ce doar 9% iau în calcul opțiunea de a apela la un credit imobiliar în anul următor. Astfel, pentru persoanele care plănuiesc în viitor să acceseze credite, este recomandat să aibă în vedere toate aceste criterii pentru o creditare responsabilă.