Creditarea și profiturile băncilor cresc în ciuda legii dării în plată

Revenirea pe plus a creditării bancare, în principal cea către populație, se vede în bilanțurile băncilor importante, care consemnează profituri în creștere în primul semestru al anului 2016.

Creditarea bancară și-a continuat creșterea în primele șase luni ale anului în ciuda aprobării legii dării în plată, care urma, conform băncilor, să stopeze acordarea de împrumuturi. Soldul împrumuturilor bancare acordate populației a crescut cu peste 5 miliarde lei față de sfârșitul primului semestru al anului trecut, de la 105,02 miliarde de lei până la 110,52 miliarde lei, după ce la finele anului trecut soldul se ridica la 107,95 miliarde lei.

Creșterea a avut loc pe componenta în lei a creditelor, în timp ce împrumuturile în euro sau alte valute au scăzut, și a fost constantă în toate cele șase luni ale anului, cu excepția lunii februarie, când a coborât ușor față de ianuarie. Inclusiv creditele pentru locuințe au urcat în fiecare lună, ajungând la 55,65 miliarde lei la finele lui iunie față de 52,77 miliarde lei în martie și 52,16 miliarde în ianuarie. Creditele totale pentru „consum și alte scopuri“ a înregistrat o scădere de 1,1 miliarde lei față de sfârșitul anului trecut, aici fiind însă trecute și împrumuturile contractate de „instituțiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației“. Chiar și cu acestea, se poate observa că amenințarea creșterii nesustenabile a creditelor de consum este exagerată. La finele primului semestru, soldul total al creditelor de consum a ajuns la 54,87 miliarde lei, față de 55,99 la finele anului trecut și de 57,18 miliarde în iunie 2015.

Soldul împrumuturilor acordate companiilor și altor instituții nefinanciare a scăzut cu 3 miliarde lei față de iunie 2015, până la 110 miliarde lei, însă evoluția a fost influențată și de scoaterea din bilanțurile bancare a creditelor neperformante (în principal prin vânzarea de portofolii de NPL). Oricum, se poate observa apetitul redus al companiilor de a se împrumuta de la bănci, ca și tendința băncilor de a acorda foarte greu credite sectorului privat. De altfel, 2016 este primul an în care soldul creditelor acordate populației îl depășește pe cel al companiilor.


Depozitele bancare au avansat chiar mai mult decât creditele, cu un sold total de 259,4 miliarde lei la finele primului semestru, în urcare de la 253,4 la sfârșitul anului trecut și de la 230,96 miliarde lei în iunie 2015. Trebuie precizat însă că aici sunt incluse și sumele aflate în conturi la vedere, nu doar depozitele la termen. Populația are depozite totale de 154,48 miliarde lei, iar companiile de aproximativ 105 miliarde lei.

Scade rata creditelor neperformante

Majorarea creditării și a depozitelor bancare se observă și în bilanțurile băncilor comerciale, care văd o rentabilitate a capitalurilor tot mai mare. La nivelul sistemului bancar autohton rentabilitatea capitalurilor (ROE) s-a ridicat la 13,5% în primul trimestru al anului, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 1,5%, ambele cifre fiind cel puțin duble față de media europeană. Deocamdată, însă, băncile de la noi mai au de acoperit un procent semnificativ de credite neperformante, o curățare a bilanțurilor care va mai dura câțiva ani fiind vorba de un proces care necesită timp îndelungat. De altfel, numărul restanțierilor continuă să crească, cu un salt de peste 10.000 în luna mai, ajungând până la un total de aproape 740.000 de persoane și aproape un milion de credite restante. De la publicarea în Monitorul Oficial a legii dării în plată, aproape 4.000 de persoane au notificat băncile pentru închiderea unor credite. Valoarea creditelor restante se ridică la peste 11,5 miliarde lei.
Până atunci, situația este relevată mai clar de cifrele pe care băncile le obțin la capitolul profit și active. Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare instituție financiară din sistemul nostru bancar, a înregistrat un profit operațional de 704,7 milioane lei în primele șase luni ale anului și un profit net de 636 milioane lei. Față de primul semestru al anului trecut, profitul net a crescut cu 32,6 milioane lei, dar cel operațional s-a redus cu 73,8 milioane lei, care urmare a creșterii cheltuielilor aferente unor credite neperformante și a impactului reducerii dobânzilor. Rata creditelor neperformante a coborât până la 14% anul acesta față de 23,1% în iunie 2015, iar gradul de acoperire a acestora se ridică la 80,9%.

Banca a acordat credite noi în valoare de 4,1 miliarde lei, dintre care 2,6 miliarde lei către persoane fizice, în principal prin programul Prima Casă, iar 1,5 miliarde lei au mers către companii. Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,8%, până la 934,7 miliarde lei, iar cele din comisioane au urcat cu 3,6% până la 354,1 miliarde lei. Banca are active totale în valoare de 63,94 miliarde lei, în creștere de la 62,36 miliarde lei în iunie 2015.

Creșteri în linie la băncile mari

Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) a obținut un profit net de 381 miliarde lei în primul semestru, cu 64% mai mare decât din aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul operațional s-a ridicat la 728,4 miliarde lei, în urcare de la 548 miliarde lei. Rezultatul net a fost influențat de costul net al riscului, care a însumat 282,4 miliarde lei anul acesta, în urcare de la 268,8 miliarde lei în primele șase luni ale anului trecut. Rata creditelor nepeformante se situează la 14,4%, în scădere de la 18,6% anul trecut.

Valoarea creditelor noi acordate persoanelor fizice a fost de 2,9 miliarde lei, cu o creștere susținută a împrumuturilor pentru consum fără ipotecă (plus de 25%). Veniturile nete din dobânzi din primul semestru s-a ridicat la 785 miliarde lei, față de 735,2 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile nete din comisioane au însumat 381,4 miliarde lei, față de 368,8 miliarde lei anul trecut. Activele totale ale băncii se ridică la 49,48 miliarde lei, în creștere de la 48,36 miliarde lei în iunie 2015.

ING România a reușit, de asemenea, o creștere importantă a profitului net, de 79%, ajungând la 278 milioane lei în primele șase luni, urcare pusă pe seama vânzării acțiunilor Visa deținute și a dezvoltării creditării. Portofoliul de credite a ajuns la 16,3 miliarde lei la finele primului semestru, în urcare cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rata creditelor neperformante ale ING este de 3,9%, în scădere de la 5,5% anul trecut. Pe piața de creditare din România, cota ING a urcat la 7,1%, față de 5,4% la mijlocul anului trecut.

UniCredit Bank a înregistrat un profit net consolidat de 226 milioane lei în primul semestru, în creștere cu 159%, însă o parte din acest rezultate vine din diferențele de sume achitate către Fondul de Garantare a Depozitelor de anul trecut, sume regularizate în prima parte a acestui an. Veniturile operaționale consolidate ale băncii au fost de 852,8 milioane lei, în urcare cu 13,6%, cu o rentabilitate a capitalurilor (ROE) de 12,2%. Rata creditelor neperformante s-a ridicat la 12,59%, iar valoarea activelor a totalizat 33,8 miliarde lei, în urcare de la 31 miliarde lei anul trecut.