Alpha Bank a lansat recent un tip de credit ipotecar inovativ: adresat fie tinerilor aflati la inceput de cariera, fie persoanelor trecute de 45 de ani care vor sa achizitioneze un imobil pentru copii. Sergiu Oprescu, vicepresedintele bancii, ne explica in ce consta exact acest tip de credit.
Capital: Aveati deja doua tipuri de credit pentru locuinte. Acum l-ati lansat pe al treilea. Care este scopul acestor credite diferentiate pe care
le acordati?
Sergiu Oprescu: Majoritatea creditelor existente la ora actuala se bat pe diferentialul de pret. Cu toate acestea, ceea ce vinde cu adevarat un produs este flexibilitatea bancii sub gradul de libertate acordat clientului. Vrem sa ne pozitionam ca o banca cu credite ipotecare impartite pe segmente de populatie si care se axeaza pe consultanta acordata clientului. Avem nevoie de mai multe tipuri de produse, pentru a putea oferi clientilor ceea ce li se potriveste cel mai bine.
Capital: Care sunt particularitatile noului credit Alpha Housing Option?
Sergiu Oprescu: Este un credit ipotecar pe cinci sau sapte ani, la alegerea clientului. Particularitatea lui consta in faptul ca rata lunara este cea aferenta unui credit pe 25 sau 30 de ani. Acest lucru este posibil datorita optiunii pe care si-o poate exprima clientul la finalul perioadei de cinci sau sapte ani. Acesta are doua optiuni: sa rescadenteze creditul pe perioada maxima pe care i-a fost calculata rata sau sa vanda achizitia imobiliara. Avantajul acestei optiuni este evident in cazul tinerilor aflati la inceputul carierei. Slariile sunt mai mici la angajare, dar pot creste in timp. Daca se opteaza pentru achitarea imobilului la sfarsitul celor cinci sau sapte ani, banca nu percepe comisioane penalizatoare. Un alt avantaj este dat de faptul ca, in cinci ani, se poate castiga din investitia imobiliara facuta, iar vanzarea poate duce si la achitarea apartamentului si la constituirea unui avans pentru o viitoare vila.
Creditul se mai adreseaza si persoanelor trecute de 45 de ani si care, teoretic, nu se mai pot angaja la un credit pe termen lung. Acestea pot achizitiona un imobil, in cea mai profitabila perioada a vietii, avand optiunea ca dupa cinci ani sa cumpere imobilul din economii, sa-l vanda sau sa predea stafeta copiilor. Dobanzile la acest tip de credit sunt de 8,5% pentru imprumuturile mai mari de 50.000 de euro si de 8,75% pentru cele de sub acest nivel.
Capital: Cum poate castiga un client din acest tip de credit?
Sergiu Oprescu: Prognozele pe 2006 indica o crestere de 10% a pietei imobiliare. Anul trecut, pe anumite segmente rezidentiale, cresterea a fost de 25%. Chiar daca dupa acest an ar urma intr-adevar o perioada de stabilizare a preturilor, cresteri pe anumite segmente vor exista.