”Costurile necesare deschiderii unui cabinet medical privat diferă foarte mult în funcție de specialitatea medicală, locație etc. Putem vorbi de câteva mii de euro pentru un cabinet de medicină de familie, în cazul în care acesta este într-un spațiu închiriat, până la milioane de euro, dacă este vorba de spitale private, clinici performante de imagistică medicală sau clinici de radioterapie”, spun reprezentanții Banca Transilvania.

Această bancă, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte instituții bancare concurente, are o divizie specială, cu 60 de angajați în țară, pentru consiliere privind finanțări personale şi antreprenoriale.

”Este  important ca medicul să obțină şi să fie la zi cu autorizațiile şi certificatele cerute de legislație, inclusiv cu situațiile financiar-contabile, dacă vorbim de un business care deja funcționează. Dacă toate aceste documente sunt pregătite, obținerea unui credit este simplă: practic, următorul pas este prezentarea acestora şi completarea unor documente standard. Și, mai departe, dacă toate documentele sunt în regulă, dosarele de credit se aprobă foarte repede”, mai spun reprezentanții BT.

În general, cele mai accesate credite sunt cele pentru cumpărarea spațiului în care un cabinet medical îşi desfăşoară activitatea și pentru achiziționarea de echipamente medicale sau sunt împrumuturi pentru cumpărarea de  autoturisme, respectiv pentru nevoile curente.

Piaţa serviciilor medicale private a fost caracterizată prin mişcări îndrăzneţe, în ultimii ani, achiziţiile fiind principala activitate pentru jucătorii mari. MedLife, Medicover sau Regina Maria sunt doar câteva nume care s-au remarcat prin preluarea altor companii, mai mici. Această tendinţă a continuat şi în 2017.