Programul Credite cu dobanda Phare (RO9711) a debutat in decembrie 1997 si a devenit operational in 1999, prin intermediul a trei banci: CEC, Ion Tiriac si Banca Romaneasca. Implicarea UE a incetat in decembrie 2000, dar programul continua: „Deoarece fondul este conceput ca un fond revolving, noi credite se pot acorda pe masura ce sunt rambursate creditele acordate anterior”, arata un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene in Romania. „Exista o lista de asteptare. Noi acordari de credite devin posibile o data cu rambursarile, la sfarsitul fiecarui trimestru”, spune Georgeta Serbanescu, director de program Banca Romaneasca.
Pot solicita finantare IMM-uri care propun proiecte in 15 judete pilot: Arges, Bucuresti, Botosani, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui.
Valoare credit: maximum 500 mii euro/proiect
Cofinantare: minimum 15% din valoarea proiectului
Dobanda: aproximativ 7% (aceasta valoare este strict orientativa. Valoarea dobanzii de calculeaza in functie de dobanda Euribor si de conditiile creditului).
Rambursare: Unu-sase ani, cu perioada de gratie un an
Contact: MDP, 335.26.20, delegatia CE 203.54.40, e-mail anca.curigut@delrom.cec.eu.int.
Facilitatea de finantare a IMM
Program cofinantat Phare, BERD si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (KfW).
Doua acorduri de imprumut au fost semnate cu bancile romanesti pentru a implementa aceasta schema: BCR (linie de credit de 20 mil. euro) si Banca Transilvania (linie de credit de cinci mililoane euro).
Pot solicita finantare IMM-uri private cu maximum 100 de angajati si o cifra de afaceri anuala de 40 mil. euro sau un bilant maxim de 27 mil. euro. Banii pot fi utilizati pentru investitii in mijloace fixe si capital de lucru.
Valoare credit: 10 – 125 mii euro pe proiect, cu o contributie a solicitantului intre 15 – 30%.
Rambursare: maximum trei ani, cu perioada de gratie sase luni
Detalii
Banca Transilvania, 064/198.833, 198.832, e-mail: btrl@btrl.ro, Delegatia Comisiei Europene, e-mail : anca.curigut@delrom.cec.eu.int.
Finantari IT
UE acorda finantari mari, intre 300 si 1,5 milioane euro, pentru proiecte in domeniul tehnologiei informatiei, prin Programul Tehnologia Societatii Informationale. Aplicatiile trebuie trimise la Bruxelles pana la 21 februarie 2002. Una dintre conditiile esentiale: colaborarea cu un partener extern.
Prioritati
– Sisteme si servicii pentru cetateni (51 mil. euro): inovatii in domeniul computerelor, al comunicatiilor si interfetelor in beneficiul cetatenilor, al companiilor, al autoritatilor.
– Continut si instrumente multimedia (40 mil. euro) – imbunatatirea functionalitatii produselor IT in diferite domenii, in sprijinul diversitatii culturale si lingvistice, al patrimoniului cultural european, a creativitatii si educatiei
– Noi metode de lucru si comert electronic (38 de milioane euro): dezvoltarea IT in sprijinul lucratorilor europeni, al intreprinderilor, in special al IMM-urilor, a competitivitatii intr-o piata globala si imbunatatirii vietii personale.
– Tehnologii esentiale si infrastructuri (142 mil. euro): dezvoltarea tehnologiilor, a sistemelor integrate, a retelelor pentru industrie si infrastructura.
Detalii: www.cordis.lu/ist sau www.mct.ro. Vom reveni pe larg in numarul viitor.
Curier finantari
Mihaela Saboff, economist: „Ma gandesc de mult timp la un proiect de investitii; este vorba despre o adevarata industrie de reciclare a materialelor recuperabile si nu numai hartie, plastic si altele. Stiu ca exista centre de recuperare a metalelor, dar putine si ineficiente, orasul este in continuare murdar, parcarile sunt pline de masini abandonate, deci ma gandesc la o firma care sa preia controlul pietei de materiale reciclabile, chiar si de la populatie, sa putem produce aici la noi in tara materia prima pentru confectionarea sticlelor de plastic (PET). Credeti ca as putea gasi parteneri care sa finanteze acest proiect?”
Credem ca este un proiect care merita toata atentia. Pe de alta parte, trebuie sa va fixati obiective concrete – de tipul: atatea centre in zona X si sa construiti un buget in functie de acestea. Programul ACCESS, prezentat in numarul trecut (Capital nr. 4/24 ianuarie), v-ar putea fi de folos. Succes!
Albrecht G. Klein, Brasov: „Sunt presedintele Asociatiei Tineretului German Brasov, si presedinte al Federatiei Organizatiilor de Tineret Germane din Transilvania. Cum am putea beneficia de finantari pentru proiectele pe care le avem in domeniul cultural-traditional (dansuri populare germane, fanfara, coruri, teatru etc.), bineinteles cu tineri (cultural, educational-informational, social), pe baza activitatii in Romania si strainatate cu partenerii nostri.”
Despre programul Cultura 2000 (cu aplicare in 2001) am scris in Capital nr.39/27 septembrie 2001 („167 milioane euro pentru arta si carti”). Acest program va functiona pana in 2004.
M.E. din Timisoara intreaba daca pot fi acordate persoanelor fizice finantari pentru deschiderea unui SRL.
Nu am intalnit programe in care sa fie acceptata finantarea cheltuielilor pentru inregistrarea juridica a firmei. Exista finantari destinate intreprinderilor nou create, dar nu pentru infiintarea lor, ci pentru desfasurarea unor activitati, conform proiectului angajat.
CE NI SE PREGATESTE IN 2002
Continuam prezentarea din numarul trecut a programelor de finantare aprobate de Comisia Europeana.
RO-0107 Sub-program 4 – Adoptarea aquis-ului – set de masuri legislative, reglementari, politici, institutii UE – (buget total de 67,60 milioame euro)
Piata Interna
· Consolidarea Autoritatii Nationale de Reglementare a Informatiilor Tehnologice si Comunicatiilor (2,80 milioane euro)
· Adoptarea si implementarea acquis-ului audio-vizual (1,50 milioane euro)
· Consolidarea institutionala a Administratiei Vamale Romane (4,50 mil. euro)
· Imbunatatirea sistemului roman de statistica (2,20 milioane euro)
· Intarirea institutionala a BNR
· Introducerea drepturilor de proprietate intelectuala si industriala (2 milioane euro)
Agricultura si Piscicultura
· Sustinerea administratiei fitosanitare in adoptarea si aplicarea acquis-ului comunitar (7 milioane euro)
· Dezvoltarea si implementarea unui sistem national de identificare si inregistrare a bovinelor (3 milioane euro)
· Consolidarea institutiilor romane de piscicultura si identificarea altor posibilitati de dezvoltare a acestora (1,50 milioane euro)
Energie
· Sustinerea institutiilor (2,80 milioane euro)
Transport
· Imbunatatirea sigurantei rutiere, crearea unui baze de date a traficului si accidentelor (3,50 milioane euro)
· Imbunatatirea sigurantei maritime (12,70 milioane euro)
· Imbunatatirea sigurantei feroviare prin modernizarea centrului cailor ferate romane de testare (4,50 milioane euro)
Sanatate
· Consolidarea sistemului roman de supraveghere si control epidemiologic si a bolilor transmisibile (4 milioane euro)
Mediu
· Asistenta pentru implementarea politicilor de mediu prin acordarea asistentei tehnice, prin modificarea legislatiei referitoare la administrarea reziduurilor, prin crearea unui plan de investitii pentru mediul inconjurator, promovarea directivei de control a poluarii industriale si a evaluarii riscurilor (7,50 milioane euro)
Justitie si afaceri interne
· Securizarea frontierelor (1,10 mil. euro)
· Controlul fenomenului migrationist in Romania (3 milioane euro)
Coeziune economica si sociala
RO-0108 Sub-program 5 (buget total de 109,25 milioane euro)
· Intarirea capacitatii institutionale pentru coeziunea economico-sociala (14,25 milioane euro)
Intarirea capacitatii institutionale a serviciilor sociale (5 milioane euro)
Coeziune economica si sociala (85 milioane euro)r
Eficienta energetica in centralele termice (5 milioane euro)r
Programe comunitarer
Participare la programele comunitare (18,44 milioane euro)r
Suport pentru studentii Socrates II r
(3 milioane euro)r
r
Sursa: Comisia Europeanar
Multumim firmelor de consultanta GMF Euroconsulting si Alter Ego Oltenia, pentru aceste informatii.r