martie, cand s-a cifrat la 8,45%. Scaderea acestei dobanzi reflecta de fapt reducerea semnificativa a dobanzilor pe piata interbancara in cursul lunii aprilie si nu va avea nici un efect asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii lor. In acest sens, dobanzile la depozitele in lei ale populatiei ar trebui sa se stabilizeze la nivelul actual. Scaderile operate de cateva banci in ultima saptamana au fost practic o aliniere a dobanzilor practicate de unele banci cu d
martie, cand s-a cifrat la 8,45%. Scaderea acestei dobanzi reflecta de fapt reducerea semnificativa a dobanzilor pe piata interbancara in cursul lunii aprilie si nu va avea nici un efect asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii lor. In acest sens, dobanzile la depozitele in lei ale populatiei ar trebui sa se stabilizeze la nivelul actual. Scaderile operate de cateva banci in ultima saptamana au fost practic o aliniere a dobanzilor practicate de unele banci cu dobanzile anuntate de liderii de piata, BCR, BRD Societe Generale si Raiffeisen Bank. In schimb, Rezerva Federala a SUA a operat saptamana trecuta o majorare a dobanzii de referinta de 0,25%. La ora actuala, nivelul acesteia a ajuns la 3%, in conditiile in care in iunie anul trecut, ea era de numai 1% si nu fusese schimbata din 2000. Banca Centrala a SUA a lasat sa se inteleaga ca vor urma si alte majorari de dobanda. In aceste conditii, ne putem astepta ca bancile romanesti sa reactioneze mai mult sau mai putin prompt la deciziile FED. Bancherii sunt insa de parere ca efectul nu se va vedea imediat si in nici un caz nu la depozitele populatiei in deviza americana. Estimarile merg mai degraba spre o usoara crestere, mai degraba rotunjire, de maximum 0,5%, a dobanzilor percepute la creditele in dolari acordate de bancile comerciale. Cum insa dobanzile din Romania sunt oricum ridicate in Romania, comparativ cu Uniunea Europeana sau SUA, este posibil sa existe aceeasi reactie ca in momentul in care BNR a marit nivelul rezervelor minime in valuta ale bancilor la BNR cand nu au fost operate majorari de dobanda. Chiar daca se va produce aceasta aliniere a dobanzilor percepute de banci la creditele in dolari ale populatiei, ea nu va avea loc imediat, ci dupa o anumita perioada. Pe de alta parte, majoritatea creditelor in valuta acordate de banci sunt in euro si nu in dolari, asa ca piata ar fi afectata nesemnificativ de o eventuala majorare.
Evolutia dobanzii de referinta a FED
Pentru a opta oara in ultimul an, Banca Centrala a SUA a majorat rata dobanzii de referinta. De la 1% in iunie 2004, rata dobanzii a ajuns la 3% in mai 2005. Majorarile succesive au fost facute cu pasi marunti, de 0,25% la fiecare majorare.