La intrebarea „Ce fel de card ati dori sa detineti, de credit sau de debit?”, majoritatea ar alege, probabil, cardul de credit. Facilitatea de a putea dispune pe o anumita perioada de timp de un imprumut (in anumite cazuri chiar si fara dobanda) nu este de refuzat. Cardul de credit este avantajos in special la cumparaturi. Retragerile de numerar sunt taxate cu comisioane foarte mari (5-8%) in cazul cardului de credit. In Romania insa, numarul comerciantilor acceptatori de carduri e mic, si de aceea, de multe ori dorim sa retragem numerar de pe un card de debit, pentru a ne putea face cumparaturile. In acest caz insa, nu putem sa cheltuim mai multi bani decat avem in cont.
Rezolvarea tuturor acestor probleme ar fi detinerea unui card de debit cu facilitate de descoperire de cont (card de debit cu facilitate „overdraft”). Un asltfel de card ofera atat comisioane rezonabile (0-0,5%) la retragerile de numerar, cat si posibilitatea obtinerii unor sume din partea bancii, sub forma de imprumuturi. E drept ca aceste imprumuturi au valori la fel de mari ca acelea ce pot fi obtinute prin intermediul unui card de credit. Banca isi crediteaza un client prin intermediul unui card de debit cu facilitate de descoperire de cont, cu o suma care este egala, in general, cu unul-trei salarii nete ale posesorului de card. Singura exceptie poate fi considerata Banca Transilvania, unde valoarea sumei imprumutate poate ajunge la de sase ori salariul net al posesorului de card (Visa Global), dar nu mai mult de echivalentul in lei a 1.500 USD. Facilitatea de descoperire de cont este activata la cerere, dupa ce s-a facut o analiza a bonitatii clientului, iar acesta are o vechime de cel putin 6 luni in relatiile cu banca. Imprumutul trebuie insa garantat pe toata durata creditarii cu: depozit colateral sau polita de asigurare pentru risc de neplata, ori cu certificate de depozit sau de trezorerie. Imprumutatul are obligatia de a efectua alimentarea lunara a contului de card cu cel putin 20% din soldul creditului angajat, inregistrat in ultima zi a lunii, in urmatoarele 30 de zile.
De mentionat si oferta Volksbank, ce permite plata sumelor datorate bancii la sfarsitul perioadei. De exemplu, in cazul unui card de debit cu descoperire de cont, pe care posesorul incaseaza salariul, facilitatea respectiva e valabila un an, iar rambursarea sumelor utilizate trebuie realizata in ultimele patru luni ale perioadei. La acordarea facilitatii de „overdraft”, banca percepe un comision de 1% din valoarea descoperitului de cont. De asemenea, pentru sumele acordate ca descoperit de cont ce depasesc 10.000.000 lei, beneficiarul trebuie sa achite o taxa de 776.000 lei, reprezentand inscrierea la Arhiva Electronica a Contractului de Cesiune de Creanta (incheiat intre beneficiar si banca).
In cazul in care facilitatea de descoperire de cont se acorda pe baza existentei unui depozit colateral constituit la banca, rambursarea trebuie realizata in doua transe egale, in ultimele doua luni ale perioadei. Valoarea overdraftului este egala cu dublul depozitului colateral, dar nu mai mult de 30.000.000 lei. Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditia de venit si anume: fiecare din cele doua rate nu trebuie sa depaseasca 70% din venitul sau net. Depozitul colateral se constituie pe sase luni, este remunerat cu o dobanda preferentiala de 30% pe an, iar valoarea sa trebuie sa fie de minimum 1.000.000 lei, maximum 15.000.000 lei.
In afara bancilor prezente in tabel, carduri de debit cu facilitate de descoperire de cont mai sunt emise si de BRD si ING
Credite pe card de debit
11 iulie 2002, 12:00
Ultima modificare în 11 iulie 2002, 15:00
La intrebarea "Ce fel de card ati dori sa detineti, de credit sau de debit?", majoritatea ar alege, probabil, cardul de credit. Facilitatea de a putea dispune pe o anumita perioada de timp de un imprumut (in anumite cazuri chiar si fara dobanda) nu este de refuzat. Cardul de credit este avantajos in special la cumparaturi. Retragerile de numerar sunt taxate cu comisioane foarte mari (5-8%) in cazul cardului de credit. In Romania insa, numarul comerciantilor acceptatori de carduri e mic, si de ac
Etichete: arhiva,
card,
cont,
debit
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook