Un investitor doreste sa achizitioneze o linie de productie, care costa 120 de mii de euro. Are o parte din bani – 24 mii (20%). Pentru restul sumei – 96 de mii de euro – va apela la linia de credit pentru IMM. Aceasta e parte a programului Phare „Coeziune Economica si Sociala”, gestionat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP). La exemplul dat, investitorul va spera la o „gratuitate” de maximum 20% – 19,2 mii de euro (suma nerambursabila). La componenta care se restituie – 76,8 mii de euro – dobanda se va calcula in functie de oferta bancii. Licitatia pentru desemnarea institutiei de credit a fost anuntata la 6 noiembrie in presa si pe Internet (www.mdp.ro). Pot participa bancile operationale in regiunile-tinta: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Vest. Ofertele vor fi evaluate de un Comitet de Evaluare constituit din reprezentanti ai Guvernului Romaniei si evaluatori tehnici independenti desemnati de Comisia Europeana. Licitatia se inchide pe 10 ianuarie 2002, iar la 1 martie anul viitor se spera ca va fi semnat contractul.
„Programul va fi operational pentru intreprinderile solicitante imediat dupa semnare, adica dupa 2 martie 2002”, precizeaza Georgiana Pascu, Departamentul de implementare a programelor pentru IMM din MDP.
„Chiar daca sumele vor fi eliberate anul viitor, este bine ca potentialii solicitanti sa se pregateasca inca de acum. Schema de finantare functioneaza pe principiul „primul venit, primul servit”. Cei care vor avea ideile de afaceri concretizate in proiecte vor fi in avantaj”, recomanda Florian Filat, director in cadrul societatii de consultanta GMF Euroconsulting.
Linia de credit pentru IMM-uri are un buget Phare de 8,1 milioane de euro. Va functiona ca un fond revolving (transele se vor elibera din Fond dupa folosirea sumelor eliberate anterior). Imprumuturile se acorda pe o durata de trei pana la sase ani, cu o perioada de gratie de pana la un an.
Banca va face evaluarea solicitarilor de credite depuse de intreprinderile mici si mijlocii, de efectuare a platilor si de urmarire a rambursarii banilor. Tot de banca selectionata va depinde gradul de accesibilitate al creditelor: dobanzi, garantii, formularistica.
Ce intreprinderi vor avea acces
IMM-uri (sub 250 angajati) din regiunile: Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui); Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea); Sud Muntenia (judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman); Nord-Vest (judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj). Prioritate au microintreprinderile (sub 10 angajati) si intreprinderile mici (sub 50 angajati).
Criterii financiare: sa nu aiba pierderi sau datorii catre stat in anul precedent; sa aiba cash-flow estimat anual cel putin echivalent cu totalul ratelor anuale de credit.
Companiile nou-infiintate nu sunt excluse. Ca si in cazul celor cu vechime, planul de afaceri va fi analizat la sange – plan financiar, din care sa rezulte sursele de finantare. Conditia referitoare la cash-flow se impune si in cazul lor.
Pot fi finantate:
– achizitia de masini, utilaje, echipamente, hale de productie (noi sau la mana a doua)
– construirea, extinderea, restructurarea unor cladiri productive
– achizitie de camioane, dube (noi sau la mana a doua)
– capital de lucru – materii prime, produse semifinite (maximum 20% din valoarea imprumutului)
– costuri externe pentru pregatirea planurilor de afaceri
Recomandari ale GMF Euroconsulting
„Esential este ca proiectul sa fie viabil, sa se autosustina, sa puna accent pe eficienta investitiei. Solicitantii se vor orienta spre activitati care genereaza o valoare mare, in sectoarele in care identifica avantaje competitive (de exemplu, industria textila, alimentara, lemn, soft). Vor fi incurajate investitiile care utilizeaza tehnologii noi sau care valorifica superior resursele disponibile, precum si activitatile de export.
Exemplu de calcul pentru cel mai avantajos credit (maxim componenta Phare)
· Valoarea investitiei – 468.750 euro
· Contributie proprie – 93.750 euro (minimum 20% din valoarea investitiei)
· Imprumut – 375.000 euro (maximum 80% din valoare investitiei)
· Fonduri Phare – 300.000 euro (80% din valoarea imprumutului)
– Rambursabile – 225.000 euro (75% din fonduri Phare)
– Nerambursabile – 75.000 euro (25% din fonduri Phare)
· Fondurile proprii ale bancii – 75.000 euro (20% din valoarea imprumutului)
Sursele de finantare care compun proiectul: 1. contributia proprie (minimum 20% din total investitie) 2. imprumutul: maximum 80% din fonduri Phare (din care 25% nerambursabil, 75% rambursabil) si minimum 20% din sursele bancii.
Creditul din surse Phare este de maximum 300 de mii de euro (25% = 75.000 nerambursabil). Dobanda pentru partea rambursabila se va stabili in functie de marja bancii plus dobanda EURIBOR la 3 luni (3,2-3,7%) minus 1,5%.”