Băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 140 miliarde lei

Cât de multe credite s-au acordat în România în ultimii patru ani? În intervalul 2020-2023, creditele noi acordate de bănci populației și companiilor au totalizat 461 miliarde lei.

Anul trecut, băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 140 miliarde lei. Astfel, au înregistrat o creștere de 10,41% față de volumul împrumuturilor noi accesate în 2022. Volumul creditelor noi accesate de populație și companii în anul precedent reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental la sfârșitul lunii decembrie 2023.

La sfârșitul anului trecut, soldul creditului neguvernamental, în sumă de 387 miliarde lei, a fost determinat ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Procesul de reînnoire a creditelor a fost accelerat de încurajarea finanțării companiilor, în valoare de 77,3 miliarde lei, o proporție semnificativă din acestea accesând împrumuturi cu scadențe scurte, de sub un an.

Distribuția pe monede indică faptul că în anul precedent 74,56% din credite au fost acordate în moneda națională, 22,44% în euro și 3% în dolari, Astfel, reflectă încrederea în moneda națională și contribuind la reducerea riscului valutar.

Volumul creditelor noi din România a atins suma de 461 de miliarde de lei

În perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, caracterizată de pandemia de coronavirus și efectele conflictului din Ucraina, volumul creditelor noi acordate de instituțiile de credit din România a atins suma de 461 miliarde lei.

”Creditele noi, acordate în cei patru ani, depăşesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 şi reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României.

Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale şi sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populaţie şi companii, cu toate că viteza privind creşterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani”, a transmis ARB.

În luna decembrie 2023, un număr de 15,89 milioane de deponenți, atât persoane fizice, cât și juridice, au deținut depozite în valoare totală de aproape 574 miliarde lei. Acestea au înregistrat o creștere anuală de 11,8%.

”În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluţia din ultimul deceniu. Rezultatele înregistrate anul trecut privind profitabilitatea se datorează avansului creditării, reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei şi eficienţei sporite pe fondul intensificării digitalizării.

La nivel naţional, peste 60% din profiturile obţinute de bănci au fost capitalizate ceea ce sporeşte capacitatea instituţiilor de credit de finanţare a nevoilor companiilor, populaţiei şi statului”, a mai arătat ARB.

România, printre principalii beneficiar al finanțărilor BEI

În cursul anului 2023, România s-a situat printre țările care au beneficiat semnificativ de finanțările oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). Angajamentele financiare au atins un nivel record de 4,1 miliarde euro.

Nadia Calviño, președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), s-a întâlnit recent cu conducerea politică a României pentru a discuta despre viitoarele priorități de finanțare și obiectivele de investiții destinate să stimuleze dezvoltarea economică.

În 2023, România a fost unul dintre principalii beneficiari ai sprijinului oferit de Grupul BEI, luând în considerare dimensiunea economiei sale. Mai multe puteți citi aici.