Tot mai multe bănci româneşti, dar şi străine, profită de absenţa statului. Cum acesta nu a mai emis de mai bine de un an titluri în lei, instituţiile financiare îi ţin locul, reuşind să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură.

Creditele pe care românii le vor lua de la BRD Groupe Société Générale vor fi acordate în viitor şi din lei împrumutaţi, via Luxemburg, de la investitori străini. Cea de-a doua bancă din ţară, după active, a lansat, săptămâna trecută, cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei făcută până acum pe o piaţă internaţională. BRD va împrumuta astfel, exclusiv de la nerezidenţi, maximum 500 milioane de lei, cu scadenţa la cinci ani şi o dobândă de 7,75% pe an.

Românii care ar dori să cumpere un astfel de titlu, cu valoarea nominală de 35.000 de lei, nu o pot face decât pe piaţa secundară. „Am ales bursa din Luxemburg pentru că procedurile sunt mai simple, mai flexibile decât pe alte pieţe de capital, este şi mai ieftin, dar şi pentru că vrem să grăbim piaţa“, a declarat, la Paris, Patrick Gelin, director general BRD. Potrivit afirmaţiilor sale, BRD s-a grăbit să prindă o oportunitate a pieţei: cererea mare pentru titluri în lei din partea investitorilor străini. Împrumutul va ajuta banca să îşi echilibreze scadenţele cu fonduri atrase pe termene mai lungi decât cele de la depozitele clienţilor.
Din sume atrase pe termen scurt (depozite constituite de clienţi, de regulă, pe câteva luni), băncile trebuie să acorde clienţilor credite ce vor fi rambursate după mai mulţi ani. Pentru echilibrarea scadenţelor, o soluţie a început să fie folosită tot mai mult în ultima perioadă: emiterea de obligaţiuni. Băncile se pot împrumuta astfel în lei pe termene de câţiva ani, pentru a da mai departe credite clienţilor.

Al doilea „iepure“ împuşcat este cererea tot mai mare de titluri în lei, pe care statul român nu o mai acoperă demult. Investitorii dornici să îşi plaseze banii în astfel de instrumente, denominate în moneda naţională a României, sunt tot mai mulţi. Cu dobânzi mai atractive decât cele aferente titlurilor în alte valute şi considerate în timp tot mai puţin riscante, titlurile în lei sunt cerute nu numai de cumpărători români, ci şi de investitori străini. În astfel de condiţii, emisiunile de obligaţiuni în lei au început să fie lansate şi pe bursele din străinătate.

Mai mult, printre emitenţii de titluri în lei se numără tot mai frecvent şi instituţii financiare străine, multe dintre acestea chiar neavând legături foarte strânse cu România. Instituţia daneză KommuneKredit a anunţat lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 45 milioane de lei, pe termen de şapte ani, la o dobândă anuală de 5,85%. Titlurile în lei vor ajunge, pentru prima dată, tocmai în Japonia, unde danezii au ales să lanseze emisiunea. România a mai fost prezentă pe piaţa japoneză la mijlocul anilor ‘90, însă atunci emitent a fost statul, cu obligaţiuni denominate în yeni.

Alte emisiuni de titluri în lei au fost lansate pe burse europene. Înaintea BRD, piaţa din Luxemburg a fost aleasă, la începutul lui noiembrie, şi de Rabobank Olanda pentru o emisiune de obligaţiuni, însă de o valoare mai mică: 200 milioane de lei, pe termen de trei ani, cu dobândă de 7%. Deşi o variantă mai costisitoare, Londra a fost preferată de mai multe instituţii financiare: Credit Suisse First Boston, dar şi Agenţia pentru Credite de Export din Norvegia – Eksportfinans, care a lansat, în septembrie, o emisiune de obligaţiuni în lei în valoare de 176 milioane de lei, pe trei ani, cu dobândă de 6,5% pe an.
Prin titluri denominate în moneda naţională a României s-a împrumutat cu 100 milioane de lei, anul trecut, şi banca germană KfW, la o dobândă de 6%. Instituţii precum Banca Mondială şi BCR au preferat să lanseze obligaţiuni în lei pe piaţa românească, iar altele, ca Raiffeisen ori Citigroup, intenţionează să o facă anul viitor. 

OBLIGAŢIUNI ÎN LEI LANSATE PE PIEŢE EXTERNE

Emitent Valoare emisiune Dobândă Maturitate
BRD – GSG 500 mil. lei 7,75% 5 ani
Rabobank Olanda 200 mil. lei 7% 3 ani
Eksportfinans Norvegia 176 mil. lei 6,5%  3 ani
KfW Germania 100 mil. lei 6% 18 luni