În condiţiile în care cursul euro ar ajunge la 4,5 lei, cel mai avantajos credit de nevoi personale în monedă europeană oferit în România ar deveni mai scump decât varianta sa în lei.
Creditul de nevoi personale în lei a devenit mai avantajos decât cel în euro la câteva bănci, în actualele condiţii de piaţă şi la actualul curs de schimb. Mai mult, potrivit unui calcul realizat de Capital, în cazul în care cursul de schimb ar ajunge la 4,5 lei/euro, evoluţie posibilă în opinia analiştilor, creditele în monedă naţională ar fi mai avantajoase decât cele în euro chiar şi la nivelul celor mai bune oferte existente pe piaţă.
Cea mai frapantă diferenţă este de observat în cadrul ofertei Raiffeisen Bank, acolo unde, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro contractat pe o perioadă de cinci ani, diferenţa de rată lunară între varianta în lei şi cea în euro este de aproape 65 de lei în favoarea împrumutului în monedă naţională. Diferenţe favorabile leului mai găsim şi la BCR, singura bancă locală care oferă credite de nevoi cu dobândă fixă şi în lei, şi în euro. Perspectivele sunt favorabile tot creditelor în lei, mai ales că guvernatorul Mugur Isărescu a îndemnat repetat băncile să reducă dobânzile la împrumuturile în monedă naţională. „Normal ar fi ca dobânzile creditelor în lei să fie cu 1, 2, 3 puncte, nu vreau să dau cifre exacte pentru că nu este rolul nostru acesta, dar cu câteva procente mici peste 8%, cât este rata de dobândă de politică monetară“, apreciază guvernatorul Mugur Isărescu.
În fapt, Banca Naţională a dat mai multe semnale în sensul reducerii dobânzilor prin diminuarea dobânzii de politică monetară. „Rămân convins că, la sfârşitul acestui an, dobânzile la depozite vor fi sub 10%, iar la credite de maximum 14%, deoarece un diferenţial de 5 puncte trebuie să rămână“, crede şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. În prezent, dobânzile medii la creditele de nevoi personale în monedă naţională se situează în jurul a 18%.
O eventuală schimbare de ierarhie în privinţa costurilor creditelor este anticipată şi de reducerea constantă, de-a lungul acestui an, a decalajelor între împrumuturile în lei şi cele în euro. Astfel, dacă în februarie era nevoie de o depreciere de 9% a monedei naţionale pentru ca împrumutul în euro să devină mai scump decât cel în lei, în luna august, diferenţa ajunsese la doar 7%, pentru ca în prezent să fie suficientă o depreciere de numai 5,5%.
Diferenţe în scădere
Mai mult, chiar şi în ultimele câteva luni, dobânzile la împrumuturile în lei au scăzut mult mai abrupt decât cele la creditele de nevoi personale în euro. Faţă de luna iulie a acestui an, dobânzile la creditele de nevoi personale în lei au scăzut cu până la şapte puncte procentuale. Ajustări au făcut toate băncile, însă cele mai semnificative au fost la Bancpost, Intesa San Paolo, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi ING Bank. Practic, în cazul Bancpost, de exemplu, rata lunară scade cu 113 lei faţă de iulie 2009, pentru un credit de nevoi personale de 20.000 de lei, contractat pe o perioadă de cinci ani. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă, dobânzile la creditele de nevoi personale în monedă europeană au scăzut cu maximum 2%. Un argument în plus pentru creditele în lei îl constituie şi faptul că dobânda medie EURIBOR, în funcţie de care este calculată dobânda variabilă la împrumuturile în euro, nu va mai scădea în viitor, deoarece se află la minime istorice: sub 1% şi, pentru anumite perioade, chiar sub 0,5%. Pe de altă parte, valorile ROBOR, dobânda medie de pe piaţa interbancară în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, continuă să fie cu mai multe procente peste dobânda de politică monetară.
4,5 lei – euro, curs plauzibil
O apreciere a monedei europene până la 4,5 lei pentru un euro este destul de posibilă către finalul acestui an şi, mai ales, la începutul lui 2010. Oamenii de afaceri îşi gândesc bugetele pe acelaşi curs, după cum arăta o analiză recentă a Capital. „Neacordarea celei de-a treia tranşe de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional poate arunca în aer atât economia României, cât şi moneda naţională, din păcate, pe termen lung“, consideră Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România. Acesta adaugă că, în cazul în care euro depăşeşte pragul de 4,33 lei, va urma să ajungă la 4,5 lei şi apoi la 5 lei, singurul sprijin posibil fiind intervenţiile susţinute ale Băncii Naţionale a României. Potrivit unui studiu realizat de Money Channel, aproximativ 400 de manageri locali din 500 chestionaţi îşi fac bugetele pentru 2010 luând în calcul un curs mediu de 4,47 lei pentru un euro.
482 de lei pe lună este cea mai mică rată posibilă pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro contractat pe cinci ani de la o bancă din România
509 lei este cea mai mică rată posibilă pentru un credit în valoare de 21.250 de lei (5.000 de euro) contractat pe cinci ani de la o bancă din România