Creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene vor fi garantate de stat, în limita unui plan total de 2,6 miliarde lei, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri.
Premierul a anunţat, în luna ianuarie, că Guvernul va adopta, în februarie, o ordonaţă de urgenţă care va permite cofinanţarea de către autorităţile locale a unor proiecte europene, prin utilizarea garanţiilor guvernamentale.
„Utilizăm instrumentul garanţiilor guvernamentale pentru sprijinirea, în esenţă, a autorităţile locale, astfel încât acestea să poată cofinanţa partea lor de contribuţie la fondurile europene, astfel încât comunităţile noastre să se modernizeze cu bani europeni”, a declarat premierul Emil Boc. El a arătat că de aceste garanţii vor beneficia administraţiile locale, instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate sau instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructură, precum şi operatorii regionali de alimentare cu apă şi canalizare.
„Aceştia sunt beneficiarii, domeniile pentru care se acordă aceste garanţii guvernamentale – proiectele din domeniul infrastructurii rutiere, energie, alimentare cu apă, canalizare şi tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, infrastructura destinată educaţiei şi cercetării-dezvoltării, sănătate şi asistenţă socială”, a arătat premierul.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că garanţiile guvernamentale vor fi acordate în limita unui plafon total de 2,6 miliarde lei, iar proiectele vor fi selectate de fiecare autoritate de management şi în funcţie de ordinea depunerii, după principiul „primul venit, primul servit”.
Majorare cu un miliard a plafonului de garanţii guvernamentale pe 2010
Autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.
La revizuirea din septembrie a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.
SURSA: Mediafax