Creditele bat finantarile nerambursabile cu 2-1

internationale, Banca Mondiala, cu toate au deschis linii de finantare speciale pentru aceste sectoare. Ele vor fi puternic stimulate si in anii urmatori, fiindca sunt considerate puncte cheie pentru economia romaneasca. Pe langa acestea, vin puternic din urma ofertele pentru tehnologizare, inovare, investitii in productie. Fiindca si dezvoltarea acestor domenii trebuie rezolvata pana in 2007. Daca in privinta banilor nerambursabili pentru investitii materiale toata lumea este de acord, ca nu su

internationale, Banca Mondiala, cu toate au deschis linii de finantare speciale pentru aceste sectoare. Ele vor fi puternic stimulate si in anii urmatori, fiindca sunt considerate puncte cheie pentru economia romaneasca. Pe langa acestea, vin puternic din urma ofertele pentru tehnologizare, inovare, investitii in productie. Fiindca si dezvoltarea acestor domenii trebuie rezolvata pana in 2007. Daca in privinta banilor nerambursabili pentru investitii materiale toata lumea este de acord, ca nu sunt constructivi si mai bine s-ar promova creditarea, in privinta banilor pentru deschiderea unei afaceri situatia este mai delicata: sunt necesari, dar degeaba. Bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscul, iar schemele nerambursabile sunt aproape inexistente. Alte variante pentru a finanta un start-up ar fi atragerea de fonduri cu capital de risc sau „Business Angels” care sa investeasca intr-o firma mica, aflata abia la inceput. Din pacate, in Romania, solutia aceasta nu functioneaza, fiindca nici aceste categorii de investitori nu sunt dispuse sa-si asume riscul. Potrivit specialistilor, o data ce mediul economic se va stabiliza cat de cat, vor aparea si infuziile de capital de la investitorii in start-up. Totusi, cei mai inventivi si mai curajosi ar putea incerca sa convinga un investitor privat sa le finanteze afacerea. Au existat cateva cazuri de succes de acest gen, in industria de IT. Desigur, si pentru alte domenii exista oferte specializate. De exemplu, sanatatea. Mai multe banci au linii create numai pentru medici si farmacisti. Cel mai important este sa nu-si imagineze nimeni ca va primi un imprumut sau o finantare fara a avea deja niste bani „la ciorap”. In momentul in care se hotaraste sa se adreseze unei banci, intreprinzatorul trebuie sa detina resursele necesare pentru a depune garantia. La fel este si in cazul programului de finantare: contributia proprie variaza intre 20 si 50% din valoarea solicitata. Pentru cei care indeplinesc aceste conditii minime, revista Capital pune la dispozitie informatii despre majoritatea ofertelor existente acum pe piata.

Finantare europeana si credite numeroase pentru agricultori
Micii intreprinzatori din mediul rural au la dispozitie cateva scheme interesante de granturi si imprumuturi. Programul SAPARD finanteaza prin doua masuri pensiunile agro-turistice, mestesugarii, fermele de broaste sau melci, culturile de ciuperci, apicultura. Acestea se lanseaza la o perioada de cateva luni, iar pentru detalii puteti consulta site-ul www.sapard.ro. Pentru cei mai instariti sunt disponibile fonduri pentru ferme de animale si mici fabrici de lapte sau procesare a carnii. Sumele sunt generoase, insa, atentie: prima conditie pentru SAPARD este detinerea cofinantarii de 50%, care trebuie cheltuita in avans. Nu in ultimul rand, intreprinzatorii care se asociaza si colaboreaza pot obtine credite consistente pentru investitii de la institutia olandeza Oikocredit. In privinta creditelor, oferta bancilor este extrem de generoasa. Exista chiar si banci (Volksbank si CEC) care crediteaza acel procent de 50% care reprezinta aportul solicitantului.

Productia, retehnologizarea si alte tipuri de investitii, In atentia finantatorilor
De cand finantatorii europeni au decis ca nu mai aloca fonduri nerambursabile pentru investitii, singurul program de acest tip a ramas cel al ANIMMC. Din pacate, numai anul viitor se mai pot depune proiecte, fiindca anul acesta fondurile s-au epuizat. Mai exista „Programul de Crestere a Competitivitatii produselor industriale, de la Ministerul Economiei si Comertului. Tot pentru investitii, se deruleaza un program de sustinere a mestesugurilor si artizanatului. Oferta de creditare este extrem de bogata. si asta, deoarece aceste tipuri de credite sunt accesate in principal de intreprinzatorii care au afaceri stabile, care au o cifra de afaceri medie si chiar peste medie, iar cotele de risc ale bancilor pe astfel de clienti sunt mult mai reduse.

Credite pentru turism si agroturism
Creditele pentru turism au devenit din ce in ce mai atractive pentru cei care merg pe aceasta idee de afacere, in special pentru cei care se axeaza pe constructia de pensiuni agro-turistice. Chiar daca un astfel de credit poate fi accesat de la majoritatea bancilor care lucreaza cu IMM-urile, ca forme distincte de credite turistice se regasesc la Banc Post si la Eximbank. Fiind una dintre afacerile cu viitor in Romania si care nu necesita investitii foarte mari, Eximbank a hotarat sa se implice si in consilierea celor care au de gand sa-si deschida o pensiune turistica (turismul fiind considerat o forma de export a serviciilor romanesti) si chiar in creditarea, in proportie de 40%, a activitatii de obtinere a licentelor, avizelor si patentelor necesare practicarii turismului de catre o IMM. Mai exista o linie de finantare nerambursabila pentru investitii in domeniul turismului oferita de Ministerul Integrarii Europene (MIE). Aceasta a fost lansata, dar nu este inca operationala. Hotararea de Guvern nr. 1.307 privind aprobarea structurii, indicatorilor si fondurilor aferente programului de „Investitii in turism” a fost publicata in M.O. in data de 8 septembrie 2004. Oficialii din cadrul MIE estimeaza ca procedurile de implementare si monitorizare a subprogramului vor fi date publicitatii in prima parte a lunii octombrie. O alta linie de finantare deja cunoscuta, pentru agro-turism, este cea din cadrul programului SAPARD.

Intreprinzatorii pot obtine sprijin financiar pentru promovarea exporturilor
De la credite care sustin in mod concret activitatea de export a produselor, pana la materiale promotionale, site-uri si participarea la targuri si expozitii, firmele mici si mijlocii au la dispozitie cateva variante interesante. O finantare nerambursabila se poate obtine prin intermediul programului ANIMMC: „Programul national multianual, pe perioada 2002-2005, de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii in dezvoltarea exportului”. Cu toate ca suma alocata este relativ mica, este suficienta pentru realizarea unor pliante sau a unei pagini web. Chiar daca majoritatea bancilor ofera produse de finantare a exporturilor IMM-urilor, de la acreditive, la factoring sau credite pentru capitaluri circulante, Eximbank este institutia specializata in astfel de finantari. Avantajul la aceasta banca este si faptul ca parte din dobanzile percepute sunt bonificate de Ministerul Finantelor.

Instruirea, informarea si consultanta, aspecte esentiale pentru dezvoltarea IMM
Doua programe de la ANIMMC finanteaza acesul intreprinzatorilor la consultanta, instruire, pregatire profesionala. La primul dintre acestea, pentru acces la consultanta, pentru anul 2004, fondurile s-au epuizat in luna iunie, dar, fiindca programul este multianual, comerciantii vor putea beneficia de acestea in urmatorii ani. Celalalt, pentru „informare si educare”, expira in 15 octombrie. De asemenea, vor urma multe scheme Phare care au ca obiectiv exact activitatile de training, dezvoltare a resurselor umane si obtinerea mai facila a serviciilor de consultanta. Pentru Phare 2003, suma alocata IMM este de aproximativ patru milioane de euro. Datele exacte despre sume si perioada de contractare nu s-au stabilit inca, este de asteptat ca aceasta componenta sa fie lansata pana la sfarsitul anului.De asemenea, daca firmele realizeaza parteneriate cu ONG-uri, universitati sau autoritati publice, angajatii acestora vor putea beneficia de instruire si consultanta prin proiectele realizate de institutiile mentionate. Cei care sunt interesati de acest gen de parteneriate trebuie sa urmareasca lansarea unor componente de finantare pe domeniile „Dezvoltarea resurselor umane” sau „Acces la instruire”, adresate ONG sau autoritatilor publice.

Oportunitati pentru obtinerea de finantare In sistem leasing
Retehnologizarea IMM-urilor si ridicarea nivelului acestora la standardele UE au devenit principalele prioritati ale activitatii acestora, in perspectiva aderarii Romaniei la UE. Sensibile la miscarile din piata, societatile financiare ies in intampinarea clientilor cu noi forme de finantare. Una din cele mai la indemana metode de finantare a utilajelor si parcurilor auto este cea in sistem leasing. Numai in ultimul an, BERD a incheiat patru acorduri de imprumut pentru finantarea in sistem leasing a bunurilor solicitate de IMM-uri. Pentru BCR Leasing, valoarea creditului accesat de la BERD a fost de zece milioane euro, la fel si pentru BRD Sogelease. In luna iulie, BERD a mai semnat un acord de imprumut pentru cinci milioane de euro cu Alpha Leasing si in septembrie 2003 un alt acord de cinci milioane de euro cu Banca Transilvania. Finantarea in leasing va fi destinata activelor fixe ale firmelor, respectiv utilaje si echipamente, dar si autovehicule.rn
rn
rnOferta pentru Infiintarea de afaceri rn
rnCei care doresc sa obtina un imprumut sau o finantare pentru a-si demara afacerea au la dispozitie cele mai putine posibilitati. ANIMMC a lansat de curand un astfel de program, pentru tineri antreprenori, care va consta in cursuri gratuite care se vor finaliza cu un concurs de planuri de afaceri. Primii o suta selectati vor primi credite in conditii avantajoase, fara garantii, in valoare de 5.000 de euro. Din pacate, inscrierile se incheie peste numai doua zile. Bancherii cad de acord asupra faptului ca un credit start-up curat nu exista inca pe piata romaneasca, iar in actualele conditii de evaluare a riscului in sistemul bancar romanesc sunt chiar foarte greu de lansat. Un fel de credit pentru o idee de afaceri exista la Raiffeisen Bank, datorita unui acord incheiat cu Fondul European de Investitii (FEI). Pentru acest tip de credit, clientul trebuie totusi sa dovedeasca o anumita stabilitate financiara si sa aiba experienta in domeniul in care vrea sa inceapa noua afacere. Avansul de 15% poate fi si in natura, de exemplu terenul pe care se va construi viitoarea afacere.