Divizia de recuperare a creanţelor din BCR, cu o schemă de personal de 500 de oameni, funcţionează ca o companie de sine stătătoare în cadrul băncii şi are misiunea de a deveni centru de profit.   
Conducerea diviziei de recuperare creanțe este asigurată de Jurgen de Ruijter. Centrul este împărțit, la rândul său, în mai multe direcții – de remediere, restructurare și recuperare efectivă.
Deși inițial a fost vorba de includerea celor 26,7% credite neperformante în acest centru, conducerea băncii a ajuns la concluzia că în divizia de reciclare trebuie introduse și celelalte credite cu probleme și întârzieri, cele intrate în categoria  substandard și îndoielnic, pe lângă cele catalogate ca pierdere.
Ordin pe creditare! Dar, selectiv…
În sistemul bancar românesc abordările privind activele neperformante au fost diferite în funcție de situație. „În cazul BCR, vorbim de consolidarea tuturor activităților legate de managementul portofoliului de credite neperformante“, a declarat purtătorul de cuvânt al BCR, Ionuț Stanimir. Prima dintre diviziile centrului este cea de remediere, care se ocupă de clienții care au întârzieri de câteva zile la plată sau unde este destul de clar că evoluțiile macroeconomice nu sunt favorabile sectorului de piață în care activează acel client. „De cele mai multe ori, vorbim de intervenție preventivă în aceste cazuri, iar acolo unde situația devine critică se trece la stadiul următor“, precizează Stanimir.
A doua divizie, cea de restructurare, se ocupă de cazurile întârzierilor repetate sau al celor care depășesc deja un interval de timp consistent; de cele mai multe ori, intervine prelungirea perioadei de rambursare, negocierea ratei totale pe o anumită perioadă sau pauză de la credit. Ultima divizie, cea de recuperare, se referă la cazul întârzierilor mai mari de 90 de zile sau al împrumuturilor care nici în urma aplicării tratamentului de restructurare nu au putut fi aduse pe linia de plutire; în cazul acesta, fie se ajunge ca, în acord cu debitorul, să fie valorificate voluntar garanțiile (ex.: un utilaj aferent unui credit de investiții), fie prin procedura executării silite se organizează licitații de valorificare a garanțiilor.
Pentru viitor, banca urmărește extinderea liniilor de finanțare ale clienților existenți, finanțarea proiectelor din piață cu un nivel al riscului rezonabil și acceptabil. „Din nefericire, în condițiile actuale de piață, întâmpinăm dificultăți de a plasa lichiditatea excedentară în credite către companii și, ca atare, aceasta este plasată în titluri de stat, ceea ce a făcut ca, tocmai în decursul săptămânii trecute, BCR să achiziționeze titluri de stat românești cu o maturitate de cinci ani, în valoare de 200 milioane euro“, precizează Stanimir.

813
milioane euro este costul provizioanelor înregistrat de BCR în 2012, după procentul record de credite neperformante înregistrate.