Dezamagiti Micii întreprinzători se plång de dobånzile şi comisioanele mari la împrumuturile acordate de BERD. Linia de creditare este completată de un grant de la Comisia Europeană şi bugetul naţional. Marian Cuzdrioreanu are o fabrică de procesare şi preambalare a peştelui congelat, în care lucrează 70 de angajaţi. Doreşte să-şi extindă capacitatea de procesare şi să construiască o nouă unitate långă Bucureşti, dublåndu-şi astfel personalul. &b
Dezamagiti Micii întreprinzători se plång de dobånzile şi comisioanele mari la împrumuturile acordate de BERD. Linia de creditare este completată de un grant de la Comisia Europeană şi bugetul naţional.
Marian Cuzdrioreanu are o fabrică de procesare şi preambalare a peştelui congelat, în care lucrează 70 de angajaţi. Doreşte să-şi extindă capacitatea de procesare şi să construiască o nouă unitate långă Bucureşti, dublåndu-şi astfel personalul. „Iniţial, am fost tentat să accesez linia de creditare pentru IMM-uri de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Însă termenul de implementare a proiectelor este foarte scurt. Am decis atunci să accesez fondurile structurale. Este mai avantajos, fiindcă valoarea grantului reprezintă circa 60% din valoarea totală a proiectului, faţă de 20% cåt este în cazul liniei de creditare cu sprijin BERD“, consideră Cuzdrioreanu. Acesta le recomandă tuturor celor ce au nevoie de finanţare să aplice pentru fondurile europene postaderare, chiar dacă procedura este mai dificilă decåt în cazul facilităţii furnizate de BERD pentru sprijinirea competitivităţii IMM-urilor.
Schema BERD a fost negociată fără a se ţine cont de actuala situaţie din ţara noastră, de alternativa pe care o reprezintă fondurile structurale şi de actualul nivel al dobånzilor şi comisioanelor. Ar fi fost bună acum cinci sau şase ani. În plus, termenele sunt prea strånse, iar cerinţele pentru a aplica sunt greu de îndeplinit de către un mic întreprinzător. La aceste concluzii a ajuns Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romånia. „BERD ar trebui să aibă curajul să recunoască aceste neajunsuri şi să refacă oferta de finanţare. IMM-urile romåneşti trebuie să fie tratate în condiţii similare cu cele din restul statelor UE. Dobånda în străinătate este la jumătate faţă de cea oferită prin această linie de creditare. La fel, comisioanele“, a declarat Ovidiu Nicolescu pentru Capital.
Linia de credite pentru IMM-uri, cu valoare totală de 40 de milioane de euro, a fost lansată de BERD săptămåna trecută. Schema este completată de o finanţare nerambursabilă de 10,2 milioane de euro, din care 7,65 de milioane de euro bani alocaţi de Comisia Europeană (CE) prin intermediul Programului PHARE 2006 şi 2,55 milioane de euro de la bugetul naţional. Grantul acoperă asistenţa tehnică necesară elaborării proiectelor şi stimulentele financiare acordate băncilor. BERD a distribuit în mod egal fondul către Banca Comercială Romånă şi BRD – Groupe Société Générale. Cele două bănci vor acorda astfel finanţare IMM-urilor pentru investiţii care trebuie finalizate pånă la sfårşitul lunii octombrie 2009. Este vorba de proiecte din domeniul protecţiei mediului, al sănătăţii şi securităţii la locul de muncă şi al calităţii produselor.
Actele solicitate de bănci sunt: cererea de creditare, documentele financiare ale firmei, actul de proprietate asupra terenului (după caz), planul de investiţii elaborat de consultantul de proiect, împreună cu avizul de eligibilitate al acestuia privind proiectul respectiv etc. Nu este nevoie de studiu de fezabilitate. Conform Ramonei Ivan, director executiv în cadrul BCR, banii de la BERD sosesc la bancă în cåteva zile din momentul în care proiectul este aprobat. La råndul său, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, László Borbély, i-a avertizat pe cei ce doresc să îşi îmbunătăţească pe această cale competitivitatea: „Dracul e ascuns în detalii. Succesul unui proiect depinde de organizare şi de modul în care este pus în practică“. László Borbély a dorit să sublinieze astfel faptul că implementarea proiectului este mai dificilă decåt aprobarea finanţării.
Gabriela Gavrilescu, director executiv, BRD
Ramona Ivan, director executiv, BCR
40 milioane de euro reprezintă împrumutul acordat de BERD celor două bănci romåneşti, la care se adaugă un grant de 10,2 milioane de euro de la CE şi de la Guvernul Romåniei
Alte finantari pentru IMM
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ar putea acorda ProCredit Bank Romånia un împrumut în valoare de 15 milioane de euro, în cadrul unui credit sindicalizat de 60 de milioane de euro, destinat finanţării firmelor mici si mijlocii.
Conform BERD, restul fondurilor, pånă la 60 de milioane de euro, ar urma să fie asigurate de băncile comerciale.
ProCredit Bank Romånia este specializată în microcreditare, banca acordånd pånă acum circa 90.000 de împrumuturi firmelor mici şi mijlocii din Romånia, cu o valoare de peste 520 de milioane de euro.