Mai multe bănci nu mai oferă credite de nevoi personale fără garanţii, chiar dacă astfel de produse apar în ofertele instituţiilor respective. Băncile preferă să nu-şi asume riscuri mari în vremuri de criză şi vând doar împrumuturi cu garanţii suplimentare.

La CEC, de exemplu, funcţionarii spun că „deocamdată nu s-a aprobat plafonul de credite”. Creditul de nevoi personale apare însă în oferta pentru persoane fizice de pe site-ul www.cec.ro. Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, explică situaţia: „Trăim vremuri grele şi incerte”, astfel încât „e mai sigur să te asiguri”.

La alte bănci, s-ar putea să vă treziţi că, atunci când solicitaţi un credit de nevoi personale, consilierii vor încerca să vă ofere un substitut: un card de credit (CEC) – cu dobânzi mult mai mari, sau un credit de nevoi personale cu ipotecă (Carpatica sau Romexterra).

Creşterea şomajului şi reducerea salariilor provocate de criza economică au determinat o schimbare a comportamentului băncilor în ceea ce priveşte acordarea creditelor. Cele mai multe dintre acestea evită să îşi asume riscurile mari, asociate unui credit fără garanţii, transferând toate costurile şi riscurile asupra clienţilor.

„Creditul de nevoi personale cu ipotecă e prioritar. La celelalte tipuri de credite ne uităm cu atenţie. Este o altă abordare determinată de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă când locul de muncă nu mai este atât de sigur, când riscurile sunt în creştere. Nu doar noi (CEC – n.r.) procedăm în felul acesta. Această politică prudentă este abordată de toată lumea”, a dezvăluit pentru capital.ro Radu Gheţea motivele pentru care băncile nu mai dau credite fără garanţii.

Alte bănci au renunţat cu totul la creditele de consum

Există bănci, cum ar fi Volksbank, care pur şi simplu au scos din portofoliu creditele fără ipotecă. Alte instituţii de credit cer garanţii suplimentare în cazul împrumuturilor de nevoi personale fără ipotecă: o asigurare financiară – ale cărei costuri sunt relativ reduse, giranţi – care sunt greu de convins sau garanţii reale – respectiv ipotecă asupra unui imobil sau gaj asupra unui automobil. Trebuie reţinut că valoarea creditului va reprezenta doar o parte din valoarea garanţiei, determinată de un evaluator agreat de bancă.

La unele bănci, aceste garanţii sunt obligatorii, la altele sunt facultative. La acestea din urmă se apelează, însă, la „convingerea voluntară” a clientului să aducă garanţiile suplimentare, prin acordarea unor discounturi la dobândă cuprinse, în general, între unul şi două puncte procentuale.

capital.ro a realizat o scurtă anchetă pe tema creditelor de nevoi personale fără garanţii, concluzia fiind că din ce în ce mai puţine bănci menţin acest produs în portofoliu. Epoca „Credit doar cu buletinul” a apus definitiv, prudenţa, uneori excesivă, fiind cuvântul de ordine în sistemul bancar autohton.  Pentru a vă scuti de drumuri inutile până la bancă, va prezentăm lista instituţiilor de credit care nu acordă credite de nevoi personale fără garanţii.

Vă prezentăm, în continuare, lista băncilor care nu acordă credite de nevoi personale fără garanţii:

  • ATE Bank – cu giranti sau asigurare, în funcţie de scoring
  • Carpatica – cu ipotecă
  • CEC – cu ipotecă
  • Credit Europe Bank – doar cu asigurare financiară sau giranţi
  • Libra Bank – cu garanţii reale, respectiv autoturism (max 3 ani vechime) sau imobil
  • Bank Leumi  – cu ipotecă
  • Marfin Bank – doar cu ipotecă
  • Millennium  Bank – doar cu ipotecă
  • MKB Romexterra Bank – doar cu ipotecă
  • Porsche Bank –  doar credite auto pentru maşini din cadrul grupului
  • Volksbank – doar cu ipotecă

SURSA: consilierii de credit ai băncilor