Patronul unei IMM nu merge la banca, de regula, decat daca nu are incotro. Alte variante de finantare, cum ar fi factoringul sau cele oferite de piata de capital, raman pentru multi termeni de film SF.


“Motoarele economiei romanesti”, dupa cum le place politicienilor sa numeasca intreprinderile mici si mijlocii, reusesc sa sustina an de an cresterea economica dintr-o pozitie extrem de fragila. Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS – SA), la solicitarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), le arata asa cum se vad singure inaintea integrarii europene: mereu in criza de capital, lovindu-se de piedici birocratice, de greutati in gasirea de angajati buni, de clienti care platesc cu intarziere, afectate de inflatie, impozite mari si fluctuatii ale cursului valutar, incapabile sa isi cunoasca bine concurenta si dezinteresate de serviciile unor consultanti.

Mai rau decat toate, accesul la finantare ramane dificil. Atunci cand pot fi totusi obtinute credite, banii sunt destinati nevoilor curente, nelasand prea mult loc planurilor de investitii. “Doua treimi din numarul total al creditelor garantate de FNGCIMM sunt pe termen scurt, finantand capitalul de lucru. Sunt credite de subzistenta, nu destinate dezvoltarii firmei”, spune presedintele Fondului, Aurel saramet.

Cand are nevoie de bani, patronul roman de IMM trebuie de cele mai multe ori sa se descurce singur. Aproape 45% din firme se finanteaza din sursele proprii ale actionarilor, iar autofinantarea este solutia principala pentru alte 26,22%. “Doar o firma din cinci reuseste sa se finanteze prin credite bancare”, arata directorul general CURS, Sebastian Lazaroiu. In afara de banci, doar firmele de leasing mai sunt familiare IMM-urilor ca sursa de finantare (2,09%) si, intr-o masura si mai mica, alte institutii financiare specializate (1,54%). IMM-urile care apeleaza la piata de capital, la factoring, fonduri de investitii, societati de microcreditare sau emisiuni de actiuni nu reprezinta, cumulat, nici 1% din total.

Dupa birocratie si impozite, IMM-urile cred ca cei mai mari “dusmani” ai dezvoltarii afacerilor proprii sunt accesul greu la finantare, lipsa capitalului si a garantiilor necesare pentru credite bancare. “91% din firmele chestionate de CURS nu au primit niciodata un credit nerambursabil”, remarca Lascaroiu. Cele care au obtinut macar o data un imprumut au trebuit, in 93% din cazuri, sa dispuna de garantii. Pentru cei care detin imobile, lucrurile au fost ceva mai simple, acestea fiind garantiile solicitate in 52,1% din cazuri. 15,7% din IMM-urile cu debite la banca au putut garanta cu terenuri, 15,4%, cu utilaje si echipamente, 12,8%, prin fonduri de garantare si doar putin peste 2%, cu cifra de afaceri. Celor mai putin norocosi, bancile le-au motivat refuzul prin lipsa ori insuficienta garantiilor (40,8% din solicitanti). In alte 23,1% din cazuri, banca a considerat ca finantarea nu este necesara, iar 17,7% din solicitanti aveau rezultate financiare insuficiente.

Sondajul CURS arata, totusi, ca IMM-urile, cel putin cele care au reusit sa ia credite, nu sunt totusi cei mai rai clienti pentru o banca. “90% din firmele intervievate au rambursat imprumuturile la scadenta, iar dintre cei care nu au rambursat la timp, doar 3,9% au ajuns in faza de executare a garantiilor”, spune Aurel saramet. Institutia pe care o conduce va avea la finele anului o capitalizare de 75 milioane de euro, fata de 40 de milioane in prezent, ceea ce inseamna ca va creste capacitatea de garantare la 300 milioane de euro (la sfarsit de an), pentru credite totale de 600 milioane de euro. In 2005, Fondul (care este o institutie de stat) a garantat cu 1,27 milioane de euro credite de 2,54 milioane. Singurul impediment pentru a creste numarul si volumul creditelor pentru IMM cu garantii ale Fondului: “bancile trebuie sa realizeze provizioane de 100% la creditele astfel garantate, desi, daca accepta in garantie birouri sau scaune, BNR le cere doar 50%”. saramet spune, insa, ca a primit recent promisiuni de rezolvare a situatiei de la BNR.

600 milioane de euro

aceasta este valoarea imprumuturilor totale pe care firmele mici si mijlocii le vor putea obtine cu garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM