Dupa restrictiile impuse in ultima perioada creditelor de consum, romanii sunt amenintati acum cu noi bariere pentru creditele ipotecare. Au, insa, o slaba consolare: la fel ca ei, si alti central si est-europeni sunt afectati de masuri similare.
Polonezii isi iau adio de la creditele ipotecare ieftine. Noi reglementari ale institutiei de supraveghere limiteaza imprumuturile in valuta, iar masura a generat deja interventii politice. Partidul Conservator, aflat la guvernare, a cerut bancii centrale sa reduca dobanda de referinta, deja redusa la 4%, pentru ca mii de polonezi sa nu sufere.
si in Bulgaria, banca centrala a anuntat un nou set de restrictii pentru credite, dupa ce acestea au explodat in ultimii doi ani. In ultimul raport de tara pentru Bulgaria, The Economist Intelligence Unit (EIU) anticipeaza o incetinire a ritmului de crestere in 2006 si 2007, care ar permite bancii centrale bulgare sa slabeasca restrictiile abia catre sfarsitul anului viitor. Institutia le prevede vecinilor din sud conditii si mai dificile pentru imprumuturi din cauza cresterii dobanzilor in zona euro. Volatilitatea cursului de schimb, inregistrata si in contextul unor perioade electorale, creeaza probleme si cehilor sau slovacilor, care s-au imprumutat in valuta, iar bancile centrale au operat deja cateva cresteri de dobanda.
In goana dupa credite, esticii le-au cautat in special pe cele in valuta, mai ieftine. Riscurile nu au intarziat sa apara. “Imprumuturile excesive in valuta luate de catre consumatori si firme in tarile candidate la UE ar putea escalada dramatic crize financiare locale”, se arata intr-un raport recent al Bancii Centrale Europene.
Cresterea prea rapida a creditarii devine riscanta chiar si in tari mai dezvoltate. Raportul de tara al EIU pentru Grecia arata ca bancile elene ar putea fi nevoite sa creasca provizioanele dupa avansul important al creditelor (+17,5% in 2005, pentru populatie), anticipand o diminuare la jumatate a ritmului de crestere in urmatorii ani. “Profitabilitatea bancilor a crescut puternic, dar, pe termen mediu, concurenta sporeste riscul de creditare. Pot aparea probleme neanticipate, procentajul imprumuturilor intarziate fiind deja ridicat, la 6,5%. Ritmul de crestere al volumului creditelor va incetini si din cauza cresterii dobanzilor”, a declarat guvernatorul Bancii Greciei, Nicholas Garganas, la un seminar organizat recent de The Economist la Atena.
In tot acest context international, romanilor, obisnuiti de cativa ani cu restrictiile impuse creditelor in valuta si de consum, BNR le-a pregatit recent masuri menite sa descurajeze si imprumuturile in lei (cresterea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii). In perioada urmatoare, amenintari tot mai putin voalate, dar inca neconcretizate, anunta zile negre pentru creditele ipotecare. “Pentru a tine in frau inflatia a trebuit sa apelam si la masuri neconventionale, care nu multumesc intotdeauna bancile, nu doar la politica de dobanzi”, a aratat, la acelasi seminar, guvernatorul Mugur Isarescu. George Michelis, director general al Banc Post, sustine ca BNR nu a renuntat la masurile dure recente nici dupa ce bancherii romani au propus solutii alternative, aratandu-se dispusi sa restranga de buna-voie creditul de consum.
Ultimii ani cu cresteri spectaculoase
Dupa ani in care au raportat succesiv dublari sau chiar triplari ale portofoliilor de credite, bancile din regiune invata, astfel, sa se obisnuiasca treptat cu cresteri mai modeste. Pana acum, economiile in dezvoltare ale tarilor candidate au permis cetatenilor sa castige mai mult, iar dobanzile tot mai mici le-au deschis larg portile imprumuturilor bancare. Din plin au profitat cehii si ungurii, ridicand ponderea creditelor de retail in PIB de la 4,5%, in 2000, la 15,7%, respectiv 18%, in 2005, polonezii, pentru care acelasi indicator a avansat de la 10% la 14,8%, dar si, mai recent, romanii si bulgarii. Apetitul pentru credite al vecinilor de la sud de Dunare (16,1% din PIB anul trecut, fata de numai 2,1% in 2000) a reusit sa eclipseze chiar “performantele” cehilor si polonezilor. Inca timid si departe de nivelurile din UE, creditele populatiei din Romania s-au apropiat anul trecut de 8,8% din PIB. Nivel modest, dar marcand o crestere cu peste 45% fata de anul precedent si un nivel de 15 ori mai mare comparativ cu anul 2000.
Explozie regionala la imprumuturile de retail
Creditele pentru populatie au avansat spectaculos in ultimii cinci ani in centrul si estul Europei. Cea mai mare pondere in PIB o au imprumuturile acordate in Ungaria, urmate de cele din Bulgaria, care a depasit anul trecut Cehia si Polonia. Din urma vin puternic si romanii.