România ocupă locul doi între ţările cu economii emergente în privinţa creditelor cu probleme. Valul de restanţe nu se opreşte anul acesta, dar trece de la persoane fizice la companii.
Calitatea creditului este marea problemă în acest moment şi probabil că ne vom confrunta cu ea şi anul viitor, crede Federico Ghizzoni, şeful pentru Europa Centrală şi de Sud-Est al grupului Unicredit. Referindu-se la România, oficialul liderului bancar al zonei spune că răul cel mai mare nu a trecut încă, deşi unele semne de revenire sunt vizibile.
„Cred că am ajuns la cel mai înalt nivel al provizioanelor în ceea ce priveşte creditele de retail. Am avut probleme serioase, însă am încercat pe cât posibil să le rezolvăm. În ceea ce priveşte împrumuturile pentru companii, lucrurile stau uşor diferit, pentru că ne aşteptăm ca vârful problemelor să fie atins abia către sfârşitul lui 2010“, explică, pentru Capital, Ghizzoni.
Şeful Unicredit plasează România „undeva după jumătatea clasamentului“ în ceea ce priveşte calitatea portofoliilor de credite ale băncilor, însă un studiu realizat chiar de Unicredit arată că ţara noastră stă chiar mai prost decât atât. Potrivit analiştilor grupului, România ocupă locul al doilea printre ţările în curs de dezvoltare în privinţa ponderii împrumuturilor neperformante în totalul creditării. Doar Kazahstan stă mai prost, în timp ce ţări cu care obişnium să ne comparăm, precum Ungaria, Cehia şi Bulgaria, înregistrează restanţe de câteva ori mai puţin numeroase.
Băncile pierd din profit
Tocmai creşterea rapidă a restanţelor a provocat scăderi, în unele cazuri dramatice, ale profiturilor înregistrate de bănci anul acesta. Fenomenul se manifestă inclusiv în România. Mai mult, instituţiile de credit sunt obligate astăzi să se gândească la alte metode de a investi decât creditele.
La loc de frunte regăsim plasamentele în titluri de stat. Până la jumătatea lunii septembrie, băncile locale împrumutaseră statul român cu peste zece miliarde de euro, reducând astfel drastic ritmul în care acordau credite populaţiei şi companiilor. „Profiturile băncilor scad, şi scad în primul rând din cauza deteriorării calităţii portofoliilor de credite. De aceea, probabil că băncile se vor îndrepta şi către alte tipuri de afaceri decât împrumuturile“, spune Ghizzoni.
Potrivit normelor BNR, pentru fiecare restanţier, băncile trebuie să constituie provizioane (sume de bani menite să acopere pierderea în condiţiile în care clientul nu mai plăteşte ratele). Pentru restanţe cuprinse între 31 şi 60 de zile, băncile pun deoparte 20% din valoarea creditului, pentru restanţe între 61 şi 90 de zile, ponderea provizioanelor ajunge la jumătate din împrumut, în timp ce pentru restanţele de peste 90 de zile băncile constituie rezerve egale cu valoarea creditului. Toate provizioanele sunt scăzute din profitul băncii.
Erste: România şi Cehia, marile probleme
Nici acţionarul majoritar al celei mai mari bănci locale, BCR, nu este mai optimist în ceea ce priveşte evoluţia restanţelor. „Nivelul creditelor neperformante din România şi Cehia se apropie de vârf, însă nu ne aşteptăm să scadă mai devreme de jumătatea anului viitor“, apreciază Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR.
În opinia reprezentantului băncii austriece, totul depinde de evoluţia pieţei imobiliare, de a cărei cădere este strict legată explozia creditelor cu probleme. „Ceea ce am văzut în ultimele două trimestre, adică o creştere puternică a creditelor neperformante, vom mai vedea, cel mai probabil, şi în următoarele două. În măsura în care pieţele-cheie în care avem afaceri îşi vor reveni, putem vedea o îmbunătăţire a situaţiei pe la mijlocul anului viitor“, explică Treichl.
În aceeaşi ordine de idei, o analiză recentă a Deutsche Bank arată că nivelul provizioanelor constituite de bănci ar putea urca, pe parcursul anului viitor, până la 20%-25% din volumul de credite acordate. Un raport recent al Raiffeisen, al patrulea jucător local, arată că provizioanele băncii au ajuns deja la 8%.
România suferă mai mult comparativ cu alte ţări din zonă, pentru că a avut şi creşteri mult mai puternice.
Federico Ghizzoni, şeful Unicredit pe CEE
Explozia restanţelor
De la începutul anului până la finele lunii iunie, valoarea totală a restanţelor la credite înregistrate de populaţie şi de companii a crescut cu peste 60%. Băncile aveau de recuperat 1,85 miliarde de lei, mai mult cu aproape 750 de milioane de lei faţă de începutul lui 2009