Dobanzi Majorarea ratei Bancii Centrale Europene afecteaza si piata romaneasca

La baza tuturor relelor sta pretul barilului de titei. Asta par sa ne spuna ultimele previziuni ale analistilor internationali, vizavi de evolutia inflatiei si a dobanzilor de referinta in zona euro si nu numai.




Previziunile pietei arata ca dobanda Bancii Centrale Europeane (BCE) va ajunge la 3,25% pana la sfarsitul anului. Ultima majorare operata de BCE a dus indicele de referinta la 2,75%. Oficiali ai Rezervei Federale americane (Fed) au sugerat, la randul lor, ca ar putea fi necesare noi masuri de scumpire a creditelor pentru controlarea presiunilor inflationiste, in pofida ritmului mai lent de dezvoltare a economiei SUA.


In acest context, mai multe banci comerciale romanesti analizeaza deja oportunitatea cresterii dobanzilor la creditele in euro si chiar la cele in dolari (dobanda Federal Reserve a ajuns la 5% si nu este exclus ca la sfarsitul acestei luni sa o vedem la 5,25%). Este vorba si despre creditele cu dobanda variabila deja acordate, si despre cele noi. Totusi, datorita concurentei din sistemul bancar pe zona de retail, nu ne putem astepta la o scumpire prea accentuata. Discutiile se poarta in jurul valorii de 0,25%, maximum 0,5%.


Primele afectate de aceasta masura vor fi din nou creditele ipotecare si cele vechi de nevoi personale. Aceasta, deoarece in cazul creditelor de nevoi personale noi, balanta inclina clar in favoarea leului, unde dobanzile sunt in jurul a 10% sau chiar mai putin. Creditele de nevoi personale in valuta sunt deja prea scumpe pentru a mai interesa clientii. Dobanzile la astfel de imprumuturi sunt de peste 10% si chiar peste 11% pe an.


Creditele ipotecare in valuta sunt insa in continuare atractive, cam la acelasi nivel cu cele in lei. O majorare a dobanzii la acestea va fi singura remarcata de clienti. Creditul in lei isi dovedeste astfel suprematia si nu numai din cauza Bancii Nationale, care a luptat pentru temperarea cresterii celui in valuta. Se pare ca banca centrala este pentru a doua oara ajutata de contextul international in mentinerea unor indicatori macroeconomici favorabili. Prima data, deoarece cresterea dobanzilor internationale de referinta a deturnat fondurile speculative spre alte piete. A doua oara, prin aceleasi majorari de dobanda, care fac neatractive creditele in valuta luate de romani.


Potrivit economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, gradul de indatorare al populatiei se situa, anul trecut, la 8% din PIB, in conditiile in care in tarile nou-intrate in UE nivelul este de 14% din PIB. Insa, in anul 2000, ponderea era cam la acelasi nivel cu cea de acum din Romania. In concluzie, este de asteptat sa avem in continuare cresteri la creditarea pe retail, indiferent de valuta in care se vor acorda imprumuturile. Daca ne uitam si la dobanzile oferite de vecini, vom constata ca cele romanesti, chiar si scumpite, sunt oricum aliniate cu acestea: creditele de consum din Ungaria au dobanzi de 28,3%, iar cele ipotecare, de 12,5%. In Polonia insa, dobanzile la creditele ipotecare sunt mai mici decat in Romania, 5%, iar la cele de consum nu depasesc 14,3%.





 Creditele in valuta incep
sa isi arate coltii