Deficitul de cont curent a ajuns deja la valori ametitoare. Volumul creditelor in valuta a speriat banca centrala. Acelasi lucru s-a intamplat si in Polonia acum trei ani. Primele masuri luate de BNR pentru a reglementa aceasta situatie au fost legate de limitarea creditului de consum mai intai si de restrictionarea creditului in valuta, mai apoi. si in Polonia s-a intamplat la fel.
Chiar daca masurile administrative aplicate de Banca Centrala a Poloniei s-au mai relaxat in ultima perioada, bancile comerciale au pastrat caracterul prudential al masurilor initiale, iar diferenta dintre dobanda practicata la depozitele populatiei in moneda locala si cea la credite continua sa fie cea mai mare din Europa Centrala si de Est. Potrivit unui studiu comparativ realizat de compania de management al riscurilor Coface Intercredit, diferentialul de dobanda practicat de bancile din Polonia pentru persoanele fizice este de 12,1%.
Pe primele locuri in Europa Centrala si de Est se situeaza astfel Polonia si Romania, al carei diferential este de 10,2%. In schimb, in celelalte tari din regiune (ultimele care au aderat la UE) sau in cele care au fost invitate la aderare (cazul Bulgariei), diferentialul dintre cele doua dobanzi este la jumatate, intre 5,6%, in Ungaria si Cehia, si 6,5%, in Bulgaria.
Creditul romanesc, cel mai scump din ECE
“Remarcam in primul rand diferentialul major al creditelor in moneda locala, care in Romania atinge 10,2%, respectiv dublul marjei din tarile central si est-europene. Acest fapt duce la concluzia ca la noi in tara creditul in moneda nationala este de departe cel mai scump”, concluzioneaza Cristian Ionescu, director general al Coface Intercredit Romania, in cadrul conferintei de presa “Piata creditului”, organizata de Finmedia.
Diferentialul ridicat din Polonia se datoreaza in principal dobanzilor inalte la creditul in moneda locala, mentinut la acest nivel de bancile comerciale poloneze pentru limitarea consumului si atenuarea deficitului de cont curent ridicat al Poloniei. In nenumarate randuri, sistemul bancar si indicatorii macroeconomici ai Romaniei au fost comparati cu cei ai Poloniei, datorita similitudinilor dintre cele doua tari. si in acest caz paralela functioneaza, ramane de vazut daca si pentru viitor conditiile de evolutie pe piata dobanzilor bancare vor urma acelasi trend.
Este clar ca dobanzile la lei vor continua sa scada in urmatoarea perioada; ramane de vazut insa in ce ritm. Ultimele masuri luate de Banca Nationala a Romaniei, reducerea dobanzii de politica monetara la 7,5%, vor avea ca efect imediat o noua scadere a dobanzilor la depozitele in lei. Limitarea creditului in valuta, tot prin masurile luate de banca centrala, ar trebui sa antreneze o scadere a dobanzilor la creditele in lei, pentru a nu bloca intreaga piata.
Cu toate acestea, bancherii si analistii sunt sceptici ca aceasta miscare va fi foarte abrupta. “Nu ma astept ca, in urmatoarele sase luni, dobanzile la creditele in lei sa aiba scaderi spectaculoase”, este de parere analistul financiar Florian Libocor, convins ca dobanzile, atat cele active, cat si cele pasive, vor continua sa scada, dar nu in ritmul dorit de BNR.
La sfarsitul lunii iulie, soldul creditelor in sistemul bancar romanesc era de 13,9 miliarde de euro, fata de 43,6 miliarde in Polonia si 31,2 in Cehia. Pe piata locala, companiile concentreaza 67% din totalul finantarilor, fata de 48,6% in Polonia si 65% in Cehia.
Spread-ul mediu bancar in ECE
Romania | Ungaria | Polonia | Cehia | Bulgaria | |
Ratele medii ale dobanzilor active (%) |
18,7 | 10,5 | 15,1 | 7,4 | 11-13 |
Ratele medii ale dobanzilor pasive (%) |
6,25-8,5 | 5,9 | 3 | 1,8 | 4,5-6,5 |
Studiul realizat de Cofas arata ca pana si imprumuturile in leva facute
in Bulgaria sunt mult mai ieftine decat cele facute in lei in Romania.
Sursa: Coface Intercredit
Ghiseu bancar
BRD plateste dobanzile la obligatiuni
In perioada 21-29 septembrie, BRD – Groupe Societe Generale plateste cuponul aferent celei de-a treia perioade de plata pentru obligatiunile corporative emise in luna aprilie 2004. Valoarea cuponului III este de 136,21 lei noi pe obligatiune. Plata dobanzii se efectueaza de catre BRD – Groupe Societe Generale prin virament, in contul fiecarui detinator de obligatiuni corporative. Au dreptul la incasarea cuponului III toti detinatorii de obligatiuni inregistrati in Registrul de obligatiuni la data de 14 septembrie 2005.
Dobanda aferenta celei de-a patra perioade de cupon a obligatiunilor corporative emise de BRD – Groupe Societe Generale este de 7,94% (cotatia BUBOR la sase luni, din 21 septembrie 2005). Valoarea aferenta celui de-al patrulea cupon este de 99,80 lei noi pe obligatiune.
Noi sucursale ABN Amro pe Consumer Banking
ABN Amro Bank, la un an de la lansarea serviciului de Consumer Banking, a deschis o noua sucursala de profil, amplasata in zona istorica a Capitalei, din Strada Halelor nr. 7, sector 3 (zona Hanul lui Manuc), Bucuresti. La lansare au fost prezenti Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, precum si Jacques Louis Werner, ambasadorul Regatului Unit al tarilor de Jos, alaturi de reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor si alte oficialitati.
14 milioane de carduri co-branded in Europa
La sfarsitul trimestrului II, in regiunea europeana erau 14 milioane de carduri co-branded si de afinitate, potrivit MasterCard Europe. Turcia detine prima pozitie, cu o cota de piata de 33%, urmata de Marea Britanie, cu 30%, Spania (13%) si Italia (8%).
La nivelul Europei sunt peste 2.500 de programe de co-branded aprobate de MasterCard Europe, ceea ce reprezinta aproximativ 14% din numarul total de programe care ruleaza la nivel mondial.
Gradul de penetrare al cardurilor co-branded si de afinitate in total carduri de credit MasterCard aflate in circulatie este de 1 la 8 in Europa, 1 la 5 in SUA si 1 la 3 in regiunea Asia-Pacific. In Romania, sunt active sase programe MasterCard de co-branded, iar numarul cardurilor depaseste 100.000.
Prima obligatiune pe 20 de ani, lansata de BCR
Grupul BCR (prin intermediul BCR Securities, in calitate de Intermediar, si Banca Comerciala Romana, in calitate de Grup de vanzare), a lansat, in premiera pe piata romaneasca, o emisiune de obligatiuni in serie a municipiului Alba-Iulia, acesta fiind cel mai mare imprumut obligatar – 24,5 milioane de lei (245 de miliarde de lei vechi) si cu cea mai mare scadenta – 20 de ani, emis in Romania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Valoarea primei serii de obligatiuni municipale Alba-Iulia este de 8 milioane de lei noi (80 miliarde lei vechi). Ulterior acestei emisiuni vor urma alte doua serii (in anul 2006), a caror valoare va ajunge pana la
convergenta sumei de 245 de miliarde de lei.
Maturitatea obligatiunilor este de 20 de ani. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100 de lei noi (un milion de lei vechi), fiind emise un numar de 80.000 de obligatiuni. Rata dobanzii este variabila, recalculata semestrial, iar pentru prima perioada aceasta este de 9,50% pe an.