Dobanzile internationale scumpesc si imprumuturile romanilor
In ultimii doi ani, populatia s-a aflat intr-o goana nebuna dupa credite in euro sau dolari. Miscarile de pe pietele internationale dovedesc acum ca nu aceasta a fost cea mai buna optiune, iar creditul in moneda nationala este in plina expansiune.
In 2003, un credit ipotecar in dolari sau in euro avea o dobanda relativ mica: 9,5% – 11% pe an, in timp ce unul in lei mergea pe dobanzi de peste 30%. In timp, dobanzile celor doua tipuri de credite s-au apropiat, devenind comparabile. Pentru cei care au luat insa un credit in valuta in 2003, discrepanta intre dobanzile actuale si cele de atunci este cu mult mai mare.
Datorita cresterii dobanzii de referinta a Statelor Unite, persoanele care au contractat un imprumut legat de evolutia ratei Libor au ajuns acum sa plateasca dobanzi de 14% pe an. Dobanda de referinta a Bancii Central Europene (BCE) a inceput sa creasca, in schimb, abia in acest an, iar majorarile de dobanda la creditele din Romania au inceput sa se vada doar de curand. Trei trepte de majorare a dobanzii BCE s-au consumat pana in prezent, aducand-o de la 2% la nivelul de 2,75%. Cresterile de dobanda au ca scop sa puna capat presiunilor inflationiste exercitate de pretul petrolului si de ritmul record de crestere a creditelor.
Cu toate acestea, preturile ridicate ale petrolului au determinat avansul inflatiei din zona euro in luna mai, intensificand probabilitatea ca BCE sa majoreze din nou dobanda de referinta, potrivit unor date publicate de biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat. Pietele financiare prognozeaza o majorare a dobanzii de referinta a BCE la 3,25% pana la sfarsitul acestui an, conditii in care efecte vor fi si pe piata romaneasca.
Nici perspectivele evolutiei dobanzilor la dolar nu sunt mai linistitoare pentru romanii care au contractat credite in valuta. De fapt, pietele financiare internationale sunt destul de speriate si marcate de incertitudine: va majora Federal Reserve (FED) dobanda la 5,25% in sedinta de la sfarsitul lunii iunie si la 5,5% la sfarsitul anului? Argumente exista si pro si contra, iar analistii nu risca sa faca aprecieri. In concluzie, daca la dolari dobanda ar mai putea stagna putin la nivelul de 5%, in cazul euro, majorarea pare inevitabila si constanta pe tot parcursul anului.
Efectul pe piata romaneasca? O serie de banci au crescut deja dobanda la depozitele in dolari si euro, care, in unele cazuri, au ajuns mai mari decat cele oferite pentru depozitele in lei. Exista deja banci comerciale care remunereaza economiile populatiei in euro cu aproape 5%. Ce se intampla insa cu creditele in valuta? Competitia din ce in ce mai acerba a bancilor pe segmentul de retail a intarziat luarea unei decizii in privinta majorarii dobanzilor la credite. Totusi, lucrurile incep sa se miste, chiar daca nu foarte repede. Bancherii se asteapta la o majorare a dobanzilor la creditele in euro cu 0,25%, maximum 0,5%. Majorarile vor fi operate in acest fel si la creditele cu dobanda variabila, nu numai la cele care au dobanda legata strict de evolutia unui indice de referinta (cu dobanda compusa din Euribor plus marja bancii).
In conditiile in care dobanzile la creditele in lei pot fi si de 6% (la unele banci), o eventuala scumpire a imprumutului in euro il va face si mai nepopular decat a fost pana acum din cauza normelor BNR. Datorita expectatiilor inflationiste din zona euro si a faptului ca BCE va continua sa tina inflatia in frau prin dobanzi, populatia se va uita din ce in ce mai atent catre creditele in lei, ale caror dobanzi isi vor pastra in continuare trendul descrescator pe un orizont indelungat de timp.
Evolutia creditului de retail In lei si valuta
Balanta Inclina In favoarea leului: In ciuda fricii Bancii Nationale fata de expansiunea creditului in valuta, statisticile arata ca evolutia acestuia pe segmentul de retail nu ˆjustifica masurile luate de BNR pentru temperarea imprumuturilor in monede straine. Efectul normelor BNR se vede clar in 2006, cand valoarea creditelor in lei a ajuns sa fie aproape dubla
fata de cea a creditelor in valuta. Pe partea de credite pentru companii, balanta inclina in favoarea valutei.