Pentru creditul de consum, moneda preferata de romani ramane leul

In ciuda masurilor luate de banca centrala pentru temperarea creditarii in valuta, bancile comerciale nu sunt dispuse sa renunte la aceasta forma de imprumut. In acest context, creditele in euro nu numai ca nu se vor scumpi, dar au sanse sa se ieftineasca.




“Modul in care va fi afectat pretul creditelor in valuta va diferi de la o banca la alta si va fi determinat si de cresterea concurentei. In vederea mentinerii unor dobanzi atractive pentru creditele in valuta si pentru consolidarea pozitiei pe piata, unele banci ar putea decide, cel putin pe termen scurt, sa nu creasca pretul ca urmare a recentei modificari a ratei rezervelor”, comenteaza Mihai Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management. Intr-adevar, chiar daca dobanzile la creditele in lei s-au apropiat foarte mult de cele ale imprumuturilor in valuta, cerintele populatiei merg in continuare spre creditarea in valuta, in special pentru locuinte sau pentru autoturisme.



Florin Catu, economistul-sef al ING Bank, explica aceasta tendinta ca fiind una relativ fireasca, generata de faptul ca preturile bunurilor achizitionate pe termen lung, gen real estate si auto, au cotatiile pe piata libera in euro. “In conditiile in care un proprietar cere pe o casa o suma in euro, pentru cumparator este mai usor sa ceara un credit direct in euro si nu in lei.” Catu sustine ca in contextul dezinflatiei si preturile produselor pe termen lung ar trebui cotate in lei, pentru a se evita riscurile cursului de schimb. Totusi, piata este libera si urmeaza cursul ales de ea.


Pentru a face fata cererii de imprumut in valuta, bancile sunt dispuse sa faca anumite sacrificii. Astfel, chiar daca majorarea rezervei de catre BNR aduce cheltuieli suplimentare, dobanzile la creditele pe termen lung in euro nu vor creste. Din contra, Piraeus Bank a redus recent dobanda la creditul ipotecar cu 2,5%, pana la 7,5% pe an. Micsorarile de dobanda au fost operate de banca doar pentru ipotecare si credite auto. In cazul creditului de consum, micsorarile de dobanda s-au produs doar la lei, nu si la valuta. Georges Alberts, vicepresedinte Piraeus Bank, considera ca trendul dobanzilor la imprumuturi va fi unul descrescator in acest an. In afara competitiei acerbe a bancilor pe aceiasi masa solvabila de clienti, o alta cauza care ar putea duce la o usoara ieftinire a creditelor ar fi diminuarea riscurilor de tara si imbunatatirea conditiilor de trai. Chiar daca scaderile dobanzilor la creditele ipotecare in valuta nu vor fi neaparat unele semnificative, este cert ca nu vom avea scumpiri, iar creditarea in valuta va putea fi reluata.