Pierderile cauzate în România de creditele neperformante ar putea ajunge la 43 miliarde lei, respectiv 9% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor prezentate într-un raport al Băncii Mondiale (BM). "Rezultatele (studiului) sugerează că pierderile cauzate de creditele neperformante în cele zece state foste comuniste membre UE ar putea fi substanţiale, însă gestionabile, variind de la 9% din PIB în România la 21% din PIB în Estonia, cu o medie de 13% la nivel regional", se ar
Pierderile cauzate în România de creditele neperformante ar putea ajunge la 43 miliarde lei, respectiv 9% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor prezentate într-un raport al Băncii Mondiale (BM).
„Rezultatele (studiului) sugerează că pierderile cauzate de creditele neperformante în cele zece state foste comuniste membre UE ar putea fi substanţiale, însă gestionabile, variind de la 9% din PIB în România la 21% din PIB în Estonia, cu o medie de 13% la nivel regional”, se arată în raport.
În raportul Băncii Mondiale, creditele neperformante din România- inclusiv cele scoase în afara bilanţurilor băncilor – reprezintă circa 8,1% din portofoliul băncilor. În scenariul extrem- citat de Banca Mondială, acest indicator ar putea ajunge la 22%.
Scenariul presupune un nivel al creditului neguvernamental de 194 de miliarde de lei şi credite neperformante şi de 43 de miliarde de lei.
Totodată, scenariul poate deveni mai optimist în funcţie de ritmul de revenire a pieţelor, iar potenţialele pierderi cauzate în ţările UE 10 de actuala criză sunt mai reduse faţă de nivelurile înregistrate în cazul evenimentelor similare din trecut în alte părţi ale lumii.