Creditele pentru reabilitarea termică vor putea beneficia de garanţia statului

Statul va garanta, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), creditele luate de proprietarii de locuinţe sau asociaţiile de proprietari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul a fost anunţat de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că Executivul caută soluţii alternative

Statul va garanta, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), creditele luate de proprietarii de locuinţe sau asociaţiile de proprietari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Proiectul a fost anunţat de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a anunţat, la jumătatea lunii aprilie, că Executivul caută soluţii alternative pentru a urgenta lucrările de reabilitare termică a blocurilor, iar una dintre variantele analizate este acordarea de garanţii de stat asociaţiilor de proprietari care doresc să participe la acest program, dar nu dispun de fonduri.

La începutul acestei luni, Ministrul a afirmat că actualul program de reabilitare termică, potrivit căruia Guvernul finanţează 50%, primăriile 30% şi asociaţiile de proprietari 20% din costuri, „nemulţumeşte pe toată lumea”.

Plafonul anual al garanţiilor, condiţiile de acordare a acestora, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, bănci şi constructori, precum şi regulile de gestionare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a legi.

Peste 2.000 de credite „Prima Casă 2“

De la începutul programului „Prima Casă 2“ şi până la data de 18 mai 2010 statul a primit un număr de 2.227 solicitări de garantare în valoare de 92 mil. euro, din care au fot acordate un număr de 1.904 garanţii în valoare de 78,8 mil euro, diferenţa de 323 dosare se află în diferite stadii de procesare sau în completare de documente la bănci.

Media garanţiilor acordate, la nivel naţional, se situează în jurul valorii de 41.600 euro. Topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite pune Bucureştiul pe primul loc cu 31,45% din total, urmat de Cluj cu 7,95% din total, Timiş cu 5,54% din total, Iaşi cu 3,95% din total şi Constanţa, Braşov, Sibiu şi sectorul Ilfov cu circa 3-4% fiecare.

Raportat la numărul de camere, 49,96% din achiziţii s-au îndreptat spre imobile cu două camere, 23,97% spre imobile cu trei camere, 14,60% către garsoniere, 3,80% spre imobile cu patru camere şi 3,44% către case cu teren.

Cele mai multe achiziţii, respectiv 27,09% din total au vizat locuinţe cu o suprafaţă cuprinsă între 41 şi 50 mp. Spre suprafeţe de 51 – 60 mp s-au îndreptat  22,65% din solicitanţi, iar imobilele de 61 – 70 mp au fost preferate de 17,87% dintre cumpărători. Suprafeţele mai mari de 85 mp au fost accesate de 5,98% dintre români.

Din totalul proprietăţilor achiziţionate prin program 71% sunt construite înainte de 2008 şi 29% sunt imobile noi mai noi de această dată.