Datorită celor şase bănci care oferă credite cu grad de îndatorare de până la 70%, dobânzile creditelor ipotecare acordate de celelalte bănci din sistem coboară la minime istorice.
BCR, BRD Groupe Société Générale, Volksbank, Alpha Bank, ATE Bank şi ING Bank oferă credite după norme proprii aprobate de BNR. Avansul apropiat de zero şi gradul de îndatorare de până la 70% din veniturile eligibile nu au avut însă un foarte mare succes asupra creditelor de nevoi personale cu asigurare de risc financiar. „În cazul creditelor de nevoi personale, noile norme de creditare au avut fie un impact negativ pentru cei cu venituri mici, fie neutru pentru celelalte persoane“, spune Laur Emilian, directorul Direcţiei Retail Credit Europe Bank. În acest context, singurul mare câştigător este creditul ipotecar sau cel de nevoi personale garantat cu ipotecă. Aici, într-adevăr, clienţii băncilor simt o îmbunătăţire a condiţiilor de creditare.
Acesta să fie oare motivul pentru care băncile comerciale au început în lunile de vară să raporteze mai multe împrumuturi pentru locuinţe contractate decât credite de consum sau, pur şi simplu, pe români îi interesează mai mult casele? Indiferent de răspunsul la această întrebare, cert este că băncile previzionează o creştere a împrumuturilor de acest tip şi se întrec în oferte avantajoase, cu atât mai mult cu cât acest credit are un grad mult mai mic de risc datorită existenţei unei garanţii.
După cum se observă, dintre băncile mari care dau împrumuturi pe baza normelor proprii lipseşte Raiffeisen Bank. Aceasta aşteaptă validarea normelor interne de creditare de către Banca Naţională a României, cel mai probabil, începând cu luna septembrie. Pentru a nu pierde până atunci din clienţii cu venituri mari şi care îşi permit achiziţionarea unei case, Raiffeisen atacă piaţa prin dobânzi promoţionale. Astfel, pentru lunile de vară, inclusiv luna septembrie, banca practică cea mai mică dobândă din piaţă la creditul imobiliar în lei, 5,5% pe an.
Alte bănci care au simţit oportunităţile din piaţa creditului, chiar dacă nu aşteaptă validarea normelor proprii de către BNR, încearcă să contracareze prin adevărate tehnici de marketing. Credit Europe Bank vinde la pachet creditul ipotecar cu cel de nevoi personale şi acordă şi o perioadă de graţie inedită, de patru ani. Alte bănci, gen ATE Bank (fosta Mindbank), au dus perioada de rambursare a creditului ipotecar in extremis (până la 40 de ani), în ciuda faptului că BNR le-a aprobat normele proprii. Interesant de remarcat însă: cele mai multe facilităţi introduse de băncile comperciale la împrumuturile pentru locuinţă se aplică majoritar împrumutului în lei. Chiar în cazul ING Bank, creditul în lei este singurul care poate fi achiziţionat fără avans.
Câştigătorul normelor noi
«Creditul ipotecar şi cel de nevoi personale garantat cu ipotecă vor fi probabil singurele avantajate de normele noi de creditare. Pentru celelalte impactul este neutru sau negativ.»
Laur Emilian, directorul Direcţiei Retail Credit Europe Bank