In Romania erau, la sfarsitul anului trecut, peste 680.000 intreprinderi mici si mijlocii private, arata statisticile Oficiului National al Registrului Comertului. Conform aceleiasi surse, au activitate de productie 20%, iar cu profil servicii sunt 18%. Preponde-rent orientat catre aceste sectoare, programul PHARE include credite in valoare totala de 5,75 milioane euro, cu un cuantum maxim de 500.000 euro. Finantarea unui proiect de investitii se face in proportie de 85% din valoarea sa, 15% reprezentand sustinere proprie din partea solicitantului. Acordurile cu bancile au fost parafate, dar acordarea efectiva a acestor credite va fi pornita in cateva luni, de indata ce se vor incheia toate procedurile aferente.
In urma unei licitatii organizate de coordonatori – Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, pe atunci Consiliul pentru Reforma, si Oficiul de Plati si Contractare PHARE din cadrul Ministerului Finantelor – au fost desemnate trei banci. Banca „Ion Tiriac” deruleaza 2,25 milioane euro in Bucuresti si in judetele Cluj, Brasov, Neamt, Prahova. Banca Romaneasca deruleaza, de asemenea, 2,0 milioane euro in Bucuresti, Arges, Constanta, Cluj, Iasi, Timis, iar Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) gestioneaza 1,5 milioane euro in judetele Brasov, Botosani, Constanta, Olt, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui. Firmele care nu sunt inregistrate in judetele mentionate raman pe dinafara. „Este o nemultumire ca se deruleaza doar in paisprezece judete, dar programele viitoare vom incerca sa le extindem in toata tara. Din cate am inteles de la banci, exista un interes foarte mare pentru aceste credite, conditiile fiind avantajoase”, apreciaza Jozsef Birtalan, vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMM). Creditul este asigurat in proportie de 60% din resurse PHARE, iar 40% din fondurile proprii ale bancii. „Pentru cota PHARE, dobanda anuala se calculeaza pornind de la nivelul LIBOR (euro) la trei luni, scazand 1,5%. Totusi, minimul rezultat nu poate fi sub 3%, care devine, in acest caz, de referinta. La acesta se adauga o marja de 0,3%”, a precizat dl Birtalan. Pentru cota de 40% a bancii se ia in calcul nivelul LIBOR (euro) la trei luni plus o marja de 5%. Pentru ziua de 25 martie a.c., de exemplu, dobanda aproximata per total credit este de 5,18% anual (LIBOR = 3,01413). Dobanda se aplica la sold si are variatii foarte mici, intrucat se bazeaza pe o rata europeana. Comisionul de administrare a creditului este 0,4%, calculat la valoarea imprumutului. De la caz la caz, se poate admite o perioada de gratie de pana la un an, in functie si de suma solicitata.
Finantarea vizeaza extinderea, modernizarea intreprinderilor existente sau infiintarea unora noi. Costuri eligibile: achizitii de echipamente, utilaje, autocamioane si alte mijloace de transport noi sau second-hand, achizitionarea, constructia, extinderea de unitati productive, cladiri si anexe; capital circulant de pana la 25% din costurile finantate, cheltuieli aferente planului de afaceri al proiectului de investitie.
Acces la imprumuturi au intreprinderile mici si mijlocii care sunt inregistrate in judetele mentionate anterior, au capital majoritar privat autohton, isi desfasoara activitatea in industrie, transporturi, servicii si au o situatie financiara buna.
Nu se finanteaza firmele care isi desfasoara activitatea in industria extractiva, agricultura primara, energie, industria jocurilor de noroc, industria tutunului si a bauturilor alcoolice, tranzactii cu valori mobiliare, servicii bancare. De asemenea, nu sunt admisi cei care au deja contractate credite pe termen mediu si lung.
Comisia Europeana
vegheaza finantarea
„Banca va aproba creditul in prezenta unui expert din partea Comisiei Europene – este prevazut in acord”, precizeaza Florina Stan, ofiter de credit la Banca „Ion Tiriac”. Ca pentru orice alta creditare, analiza solicitarilor va urmari cu rigoare bonitatea firmei si profitabilitatea afacerii propuse. Sa tina la zi evidenta contabila, sa nu aiba datorii neachitate, inclusiv obligatii catre stat, sa aiba rezultate financiare pozitive sunt cateva conditii de baza in analiza financiara.
Cat priveste garantiile, minimul acestora nu este inca stabilit, dar se incearca a fi aplicat unitar de fiecare operator. Deocamdata, se estimeaza ca nu va fi sub 120% din valoarea insumata, credit plus dobanda. Garantiile necesare sunt cantarite in functie de gradul lor de valorificare. „Depinde foarte mult de tipul garantiilor prezentate, pentru ca unele pot fi evaluate la o suma, dar, in fapt, nu sunt vandabile. Utilajele second-hand, de pilda, nu sunt acceptate drept garantii”, a adaugat reprezentanta Bancii „Ion Tiriac”. Nici credibilitatea clientului nu e de neglijat, urcand sau coborand nivelul garantiilor, dupa caz. Deocamdata, firmele mici si mijlocii asteapta punerea la punct a ultimelor detalii, pentru ca programul sa fie demarat efectiv.
Teoretic, fiecare dintre ele ar putea fi interesata de oferta. Problema este sa poata da inapoi banii, la scadenta, dar si sa-i convinga pe experti ca ar avea de unde.    

Parametrii imprumutului

structura: 60% fonduri PHARE, 40% resurse ale operatorului
credit maxim: 500.000 euro (sau echivalent)
durata: pana la 6 ani (inclusiv perioada de gratie, max. un an)
dobanda anuala:
medie intre nivelul la cota PHARE si cel la contributia bancii
pentru PHARE: LIBOR (euro) la trei luni minus 1,5%
(dar nu mai putin de 3%), plus 0,3%
pentru contributia bancii: LIBOR (euro) la trei luni + marja 5%
(sau calcul in lei: rata BNR + marja 10%)
exemplu de calcul (LIBOR= 3,01413, 25 martie 1999):
3% + 0,3% = 3,3%, dobanda pentru 60% din imprumut
3,01413% + 5% = 8,01413% pentru 40% din imprumut
media: 3,3% x 60% x C + 8,01413% x 40% x C = 5,18% x C
(C = valoarea creditului)
comision de administrare: 0,4% din valoarea creditului
Conditii de acordare a imprumuturilor
Criterii pentru firme:
l sa se incadreze in categoria intreprinderilor mici si mijlocii
l sa aiba capital majoritar privat autohton
l sa fie inregistrate in Bucuresti sau in judetele: Arges, Brasov, Botosani, Constanta, Cluj, Iasi, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui
l sa isi desfasoare activitatea in industrie, transporturi, servicii
l sa prezinte o situatie financiara buna (istoric si previziuni).
Nu se finanteaza firmele care isi desfasoara activitatea in:
industria extractiva, agricultura primara, energie, industria jocurilor de noroc, industria tutunului si a bauturilor alcoolice, tranzactii cu valori mobiliare, active imobiliare, speculatii legate de schimbul valutar, servicii bancare, asigurari, servicii financiare, activitati imorale si ilegale.