Programul de credite pentru IMM-uri, in valoare de 8,1 milioane euro, este derulat de Banca Comerciala Romana, selectionata in urma licitatiei organizate la inceputul acestui an, de catre Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. Aceasta schema de finantare vizeaza „investitiile necesare dezvoltarii si modernizarii intreprinderilor existente sau celor nou create”. Schema de finantare se deruleaza in patru regiuni: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Nord-Vest.
Dintr-un credit de 120.000 de euro, o intreprindere va ramane cu 22.500 de euro, bani pe care nu trebuie sa ii restituie, si va utiliza in decursul a trei ani 97.500 euro, cu o dobanda totala de 10.084 de euro.
Un imprumut nu va depasi 400 de mii de euro, din care aproximativ o cincime este nerambursabila. De exemplu, din 400.000 euro suma de 75 de mii de euro nu trebuie restituita (18,75%). Creditul este compus din doua tipuri de resurse – o parte provin din fondurile UE (maximum 75%), iar restul, din resursele bancii. Rata dobanzii se aplica la fiecare componenta. „Pentru fiecare credit acordat in cadrul acestui program, rata dobanzii se calculeaza dupa o formula raportata la EURIBOR (dobanda pe piata interbancara europeana – n.r.). Ca exemplu, rata dobanzii ar fi de 5,47% pentru componenta nerambursabila Phare si de 6,47% pentru partea de credit BCR”, ne transmite Directia de Finantare Externa si Implementare Programe BCR.

Noile tehnologii au trecere la finantatori

Imprumuturile urmaresc sa incurajeze investitiile intreprinderilor mici si mijlocii in bunuri de capital. Un procentaj de maximum 20% din costul total al investitiei va fi alocat pentru finantarea capitalului de lucru necesar investitiei proiectului.
Intreprinderile pot solicita un credit numai daca vor contribui si cu resurse proprii la finantarea proiectului propus: din valoarea proiectului, 20% va fi contributia solicitantului. Cu alte cuvinte, pentru a imprumuta 400.000 de euro, o intreprindere trebuie sa puna 100.000 de euro. Asa cum am spus, din banii imprumutati, 75 de mii vor fi gratis (nu se mai dau inapoi), in timp ce costul pentru restul valorii, de 325.000 euro, va fi raportat la dobanda Euribor (orientativ, 5,47% pentru partea Phare, respectiv 6,47% pentru partea BCR).
„Imprumutul poate finanta activitati care au ca scop stimularea investitiilor in tehnologii avansate utilizate de IMM-uri in desfasurarea activitati-
lor lor, ca de exemplu: cumpararea de licente de fabricatie sau de software pentru modernizarea operatiunilor, proiectare asistata pe calculator. De asemenea, banii pot fi utilizati pentru imbunatatirea procesului de management, cum ar fi: servicii de consultanta pentru reducerea costului investitiei finantate prin proiect, software si servicii de consultanta pentru contabilitate asistata de calculator etc.)” – precizeaza Centrul de Informare al Comisiei Europene la Bucuresti. „Este de dorit ca solicitantii sa se orienteze catre achizitionarea de tehnologii avansate, care permit o utilizare mai eficienta a materiilor prime, cresterea productivitatii muncii si a calitatii produselor. Se vor sustine proiectele inovative, care vor reduce decalajul tehnologic existent intre regiunile-tinta romanesti si Uniunea Europeana. Se pot achizitiona, de exemplu, centre cu comanda numerica, licente de fabricatie, echipamente controlate electronic, software pentru asistarea productiei etc. De asemenea, construirea de spatii productive sau modernizarea celor existente, precum si achizitionarea de mijloace de transport, sunt investitii eligibile in cadrul liniei de credit. Se pot implementa proiecte de succes in domeniile dinamice, cu rate de crestere importante cum ar fi: industria textila, prelucrarea lemnului, industria alimentara, telecomunicatiile, productia de soft”, recomanda Florian Filat, consultant finantari gmf Euroconsulting. Cererile de finantare se vor depune la sucursalele BCR din regiunile-tinta, unde programul este operational.    

Detalii financiare

Bugetul proiectului: pana la 300.000 euro/proiect din fondurile UE
· Contributia UE + banca=imprumut: maximum 80% din valoarea proiectului, din care:
· Contributia UE: maximum 75% din valoarea imprumutului (care reprezinta 60% din valoarea proiectului, din care 15% este nerambursabil si 45% rambursabil)
· Contributia bancii: minimum 25% din valoarea imprumutului (care reprezinta 20% din valoarea proiectului)
· Contributia solicitantului: minimum 20% din valoarea proiectului (din care cel putin 50% in numerar)
Perioada de rambursare: de la 3 la 6 ani, cu pana la 1 an perioada de gratie
Dobanda contributie UE (euro): EURIBOR 3 luni minus 1,5%, plus un comision bancar de maximum 3%
Dobanda contributie banca (euro): EURIBOR 3 luni plus maximum 3%
Dobanda contributia banca (lei): BUBOR 12 luni plus maximum 3%
Exemplu: EURIBOR la 3 luni = 3,47% (17 iunie 2002), rata dobanzii e de 5,47% pentru componenta rambursabila Phare si de 6,47% pentru creditul BCR.
Unde se aplica programul:
· Nord-Est (NE): Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui
· Sud-Est (SE): Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta
· Sud-Muntenia (SM): Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita
· Nord-Vest (NV): Satu Mare, Maramures, Bistrita Nasaud, Salaj, Bihor, Cluj.

Conditii pentru solicitanti
IMM-uri (inclusiv intreprinderi noi infiintate cu cel putin 3 luni inainte de depunerea cererii de finantare) care:
· sunt inregistrate, au sediul sau opereaza in una din cele patru regiuni-tinta;
· au maximum 249 de angajati – microintreprinderile si intreprinderile mici au prioritate;
· nu detin actiuni la intreprinderi mari (cu peste 249 angajati), mai mult de 25% din capital;
· nu au printre actionari intreprinderi mari (cu peste 249 angajati) mai mult de 25% din capital;
· nu au datorii restante.
· au actionari majoritari actionari romani si/sau UE (minimum 51%); cel putin 20% din capital sa fie in proprietatea unor actionari romani.
Documentatia
Ghidul solicitantului si formularul cererii de finantare vor fi disponibile la toate unitatile BCR din regiunile-tinta ale programului in termen de doua saptamani de la data semnarii Acordului de finantare (17 iunie a.c. – n.r.)

SURSA: Centrul de Informare al Comisiei Europene la BucureSti, DirecTia FinanTare Externa Si Implementare Programe BCR

Exemplu de calcul pentru o investiTie de 150.000 euro

Valoarea investitiei        150.000 euro
Contributie solicitant        30.000 euro (min. 20% din valoarea investitiei)
Imprumut            120.000 euro (max. 80% din valoarea investitiei)
Imprumut Phare            90.000 euro (max. 75% din imprumut)
· nerambursabil            22.500 euro (75% din imprumut Phare)
· rambursabil (dobanda 5,46%)    67.500 euro (25% imprumut Phare)    
Imprumut banca            30.000 euro (min. 25% din imprumut)
Durata credit            3 ani
Perioada gratie            6 luni

Dobanda totala la componenta rambursabila Phare (67.500)    6.609 euro
Rata lunara: 307 euro in perioada de gratie; 2.557 euro – rata in luna a saptea; 2.260 euro – rata in ultima luna;
Dobanda cumulata la componenta rambursabila BCR (30.000)    475 euro
Rata lunara: 162 euro in perioada de gratie; 1.162 euro – in luna a saptea; r
1.105 euro – in ultima luna. r
Total dobanda platita (la o dobanda EURIBOR la 3 luni de 3,465%)t10.084 euro.r
r
Recomandarir
• Atentie la: eficienta investitiei, modul in care va fi amortizata si cum se vor achita ratele aferente imprumutului contractat. Cash flow-ul estimat trebuie sa fie realist si sa demonstreze posibilitatea achitarii ratei creditului, plus dobanda.r
• Din proiect trebuie sa reiasa, in mod clar, un raport supraunitar intre beneficii si costuri. De obicei, un obstacol foarte important in asigurarea unui cash flow pozitiv este lipsa de debusee pentru desfacerea produselor realizate. De aceea, este recomandat ca, inca din faza de elaborare a proiectului, sa se incheie contracte ferme sau acorduri de principiu cu clientii potentiali, prin care sa se demonstreze capacitatea solicitantului de a atinge cifra de afaceri estimata