Intr-o recenta iesire la rampa, guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, amintind de procesul de dezinflatie din economia romaneasca, solicita bancherilor romani, in concordanta cu aceasta evolutie, diminuarea ratei dobanzilor percepute la credite. „Dobanzile la depozitele in lei sunt chiar pe marginea ratei inflatiei. S-a ajuns la limita si nu cred ca ar trebui sa ne jucam mai mult cu scaderea lor. Dobanzile la credite sunt insa prea mari, iar ecartul dintre acestea si dobanzile oferite la depozite este mai putin rezonabil.”, declara oficialul BNR, oferind in continuare exemplul Poloniei, unde acest ecart este de doar 6,4-6,5%.
Vor urma bancherii romani, indemnul guvernatorului?
Asa cum rezulta din datele furnizate de BNR, rata dobanzii la creditele acordate de banci clientilor lor nebancari a scazut de la 63,4%, la inceputul anului 2000, la 45,2% in luna iulie 2001, in paralel cu scaderea dobanzilor la depozitele atrase de la 41,8% la inceputul lui 2000, la 27% in iulie 2001. Trendul descendent al ratelor dobanzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari s-a mentinut si in luna august (ultima luna pentru care exista date), chiar daca s-a incetinit usor.
Se pare insa ca procesul de scadere a ratei dobanzilor se va opri aici, cel putin pentru o perioada de timp, care se va intinde pana in luna februarie a anului viitor. Rata inflatiei, indicator macroeconomic la care bancherii sunt foarte atenti, e de asteptat ca va creste in ultimele doua luni care au mai ramas, chiar domnul Isarescu avertizand ca ne putem astepta la rate lunare ale inflatiei in lunile noiembrie si decembrie mai mari decat cele inregistrate in ultimele 2-3 luni.
Daca luna ianuarie va aduce o rata a inflatiei care se va situa sub nivelul de asteptare a bancherilor, atunci procesul de scadere a dobanzilor va putea fi demarat incepand cu luna februarie, experienta anilor anteriori demonstrand ca acestia au nevoie de un astfel de semnal, pentru a demara reducerea dobanzilor atat active cat si pasive.
In caz contrar, e greu de crezut ca bancile isi vor diminua de buna voie profiturile pe care le obtin acum, si asa foarte mici (ROA – profitul net per total active – era de 3,9% in iulie 2001), profituri care in mod logic s-ar micsora in cazul in care ecartul dintre dobanzile active si cele pasive s-ar reduce. In prezent, ecartul dintre dobanzile active (dobanzile percepute de banci la credite) si cele pasive (dobanzile acordate de banci la depozitele constituite de catre clientii sai) s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel, in jur de 20%, dupa cum sublinia si guvernatorul Mugur Isarescu. In Polonia, in 1995, cand economia lor avea aproximativ aceeasi parametri macroeconomici ca economia romaneasca in prezent, ecartul dintre dobanzile active si cele pasive era de 11%.
„Nu cred ca vom putea reduce dobanzile”
Considerand din nou rezultatele lunii august putem vedea ca bancile au continuat sa compenseze reducerea veniturilor obtinute din plasamentele interbancare, diminuand cu circa 1,8% rata medie a dobanzii la depozitele la termen ale clientilor nebancari. Ca urmare, ecartul dintre ratele medii ale dobanzilor active si pasive nebancare s-a largit din nou, dupa ce in iulie atinsese cel mai mic nivel, incepand cu ianuarie 2000: 18,2%. „E greu sa dam dobanzi real pozitive in conditiile economice actuale”, declara domnul Bogdan Baltazar, presedintele BRD-Groupe SociA
Creditele raman tot scumpe
22 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 22 noiembrie 2001, 14:00
Intr-o recenta iesire la rampa, guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, amintind de procesul de dezinflatie din economia romaneasca, solicita bancherilor romani, in concordanta cu aceasta evolutie, diminuarea ratei dobanzilor percepute la credite. "Dobanzile la depozitele in lei sunt chiar pe marginea ratei inflatiei. S-a ajuns la limita si nu cred ca ar trebui sa ne jucam mai mult cu scaderea lor. Dobanzile la credite sunt insa prea mari, iar ecartul dintre acestea si dobanzile oferite la depo
Etichete: arhiva,
dobânzile,
dobânzilor
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook