La sfarsitul lunii aprilie 1999, volumul creditelor acordate sectorului privat (in lei si in valuta, acestea din urma transformate la cursurile de schimb ale pietei valutare in ultima zi a lunii) era de 55.401,6 miliarde lei, fata de 28.840,8 miliarde lei in aprilie anul trecut, conform Buletinului lunar BNR. In termeni reali, cresterea a fost de 27,7%. Interesant este ca, si in acest an, creditele in valuta detin ponderea. La 30 aprilie a.c., imprumuturile in alta moneda decat cea nationala reprezentau 70,9% din totalul sumelor cu care au fost finantate firmele private. Acordate cu preponderenta catre intreprinderile mici si mijlocii, creditele pe termen scurt catre sectorul privat au inregistrat la aceeasi data o valoare de 27.976,8 miliarde lei, din care doar 13.364,9 miliarde lei au fost credite in lei. Bancherii recunosc ca accesul IMM-urilor la credite este restrans, dat fiind faptul ca, intr-un mediu economic cu o fiscalitate aspra si dobanzi ridicate, numarul agentilor economici care pot face fata datoriei, in cazul contractarii unui credit, este in scadere. Acordarea unor imprumuturi din resurse externe, in cadrul programelor de finantare pentru IMM, a diversificat oferta. Totusi, creditele raman, in majoritatea cazurilor, impovaratoare, in special din cauza dobanzilor. Garantiile cerute de banca, ce depasesc in medie 120%, impiedica si mai mult accesul la imprumuturi. Nu intotdeauna operatorii acorda imprumuturi pe baza analizei de flux de numerar, o metoda des practicata in statele occidentale. Din aceasta cauza, afacerile mici au sanse slabe sa se dezvolte, intrucat sunt rare cazurile cand o firma dispune inca de la inceperea activitatii de resurse materiale suficiente pentru a garanta imprumutul.

Creditele in valuta, dar si cele in lei devin dificil de rambursat in cazul fluctuatiilor mari ale dobanzii, generate de un mediu economic instabil. Variatia zero, mai precis dobanzile fixe, dau debitorului siguranta ca bugetul nu ii va fi afectat peste noapte, astfel incat sa poata miza si maine pe un plan de afaceri construit ieri. Programul pentru Imprumuturi Mici si Mijlocii (PIMM), finantat de Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) si derulat in cooperare cu Banca Romaneasca, este unul dintre putinele in cadrul carora finantatorul ofera credite la dobanda fixa, de 15% anual, la valoarea in USD. Suma imprumutata se incadreaza intre 20.000 – 150.000 USD si va fi restituita in maximum trei ani, de regula, in transe lunare egale. Pana la 15 iunie a.c., FRAI a acordat 103 de credite, in valoare totala de 6,6 milioane USD.
In acordarea imprumutului, nu valoarea garantiilor are rolul hotarator, ci analiza fluxului de numerar (cash-flow). „Inaintea oricaror garantii, viabilitatea afacerii ramburseaza creditul. Analiza nu este simpla si incepe o data cu completarea cererii de creditare, prin care clientul isi creeaza propriul plan de afaceri”, explica Mihaela Ciobotea, director de program. Completand cererea, clientul trebuie sa raspunda la o serie de intrebari de genul: „Cine sunt clientii dvs.?”, „Cum i-ati putea defini?”, „Cat reprezinta procentual fiecare dintre acestia pe piata tinta?”, „Care este piata-tinta?”.
Ulterior, inspectorul de credit merge pe teren si verifica datele, redactand un raport de creditare. Decizia finala revine comitetului de credit, format din reprezentanti ai Bancii Romanesti, FRAI si o persoana din partea South Shore Bank din Chicago, ce asigura partea de know-how a programului. „South Shore Bank are o experienta de 25 de ani in acordarea de credite pentru IMM, in toata lumea. Inspectorii FRAI si ai Bancii Romanesti au fost instruiti sa aplice metodele americane”, a adaugat dna Ciobotea.
Linia de finantare PHARE pentru IMM, in valoare de 5,75 milioane euro, a devenit operationala in urma cu aproximativ o luna, fiind deschisa la Banca „Ion Tiriac” – 2,25 milioane euro, Banca Romaneasca – 2 milioane euro si CEC – 1,5 milioane euro. Valoarea creditului trebuie sa se incadreze intre 15.000 si 500.000 euro (sau echivalent), prioritate avand sumele sub 165.000 euro. Imprumutul se compune din maximum 60% sursa PHARE, restul fiind asigurat din resursele bancii. Totalul nu trebuie sa depasesca insa 85% din valoarea proiectului de investitii. Dobanda se modifica in fiecare trimestru calendaristic, in functie de dobanda EURIBOR (dobanda la imprumuturi pe piata europeana), cotata cu doua zile inaintea inceperii unui nou trimestru. Pentru intervalul 30 iunie – 30 septembrie, dobanda combinata se situeaza intre 3,45 – 5,05% la valoarea euro (EURIBOR-2,67%). In plus, se percepe un comision de administrare de 0,4%, calculat la suma totala. Nu toate firmele au acces la credite, ci doar cele inregistrate in Bucuresti sau in judetele: Arges, Brasov, Botosani, Cluj, Constanta, Cluj, Iasi, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui. Atentie, e nevoie de o documentatie bogata: actele constitutive ale societatii, bilanturile contabile pe ultimii doi ani, balantele de verificare privind TVA si impozitul pe profit, declaratie cu privire la creditele, garantiile bancare, precum si alte angajamente in plus, documente privind spatiile detinute, copii ale contractelor in derulare, situatia recenta a datoriilor catre buget, contractele si/sau ofertele privind achizitia bunurilor ce fac obiectul cererii de credit, bugetul de venituri si cheltuieli, fluxul de numerar, situatia clientilor cu care societatea este in litigiu, dar si alte acte suplimentare!
Programul de Dezvoltare Industriala, program al Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in valoare totala de 175 milioane USD, este gestionat de Banca de Export-Import a Romaniei si derulat prin Banc Post, BRD, BCR, Banca „Ion Tiriac”, Banca Turco-Romana, Demir Bank, Banca Romaneasca si Banca Bucuresti. Finantarea vizeaza atat investitiile, cat si productia la export, pana acum acordandu-se credite in suma de 65 milioane USD. Imprumuturile pentru export se acorda pe maximum un an, pornindu-se de la dobanda LIBOR, (dobanda la imprumuturi pe piata londoneza) plus circa 6% anual (marje ale operatorilor). Prezentarea unor garantii de peste 120%, si a unui rezultat pozitiv la analiza indicatorilor economico-financiari (piata de desfacere, evolutie economica buna, lichiditati) are un rol decisiv la aprobarea finantarii. In cazul creditelor pentru export, se impun conditii suplimentare, de tipul: detinerea unui acreditiv irevocabil emis de o banca straina sau o comanda confirmata de un cumparator strain in favoarea sa.
Firmele din Romania care importa bunuri din Germania pot beneficia de imprumuturi in cadrul liniei de finantare Commerz Bank AG, in valoare de 15 milioane euro, finantare derulata prin Banc Post. Se crediteaza cel mult 85% din valoarea de contract a fiecarei tranzactii, limita minima a creditului fiind de 250.000 euro (sau echivalentul in USD). Garantiile constau, de regula, in depozit in lei sau in scrisoare de garantie bancara, la un nivel minim de 125%, astfel incat sa acopere creditul, dobanda aferenta, rata inflatiei si marja de risc bancar.
8,5 milioane DM deruleaza CEC in cadrul liniei de finantare KFW, demarata in aprilie a.c., pentru moment doar in Bucuresti si in judetul Teleorman. Programul se adreseaza firmelor romanesti mici si foarte mici, cu capital integral privat si cu cel mult 50 angati. Un microcredit nu depaseste 15.000 DM, iar creditele mici merg pana la 70.000 USD. La sfarsitul lunii trecute, erau deja acordate credite in valoare de 400 milioane lei, la o dobanda de 70-75% pe an (la lei); la sumele in DM, dobanda este de 12-16% pe an.
Agafia Tudosie, director la directia Credite din BRD, sesizeaza situatia greoaie in care se afla firmele din Romania. „Teoretic, accesul la credite este nelimitat. Practic insa, dificultatile sunt multe: consolidarea unei afaceri aproape de la zero, cu capital foarte mic, fara baze de date informative, adesea fara pregatire teoretica sau practica, sistemul legislativ greoi, lipsa de facilitati pentru IMM, existenta a doar doua fonduri de garantare, insuficiente pentru dezvoltarea IMM”, considera Agafia Tudosie, director al directiei Credite din BRD. Numeric, imprumuturile pentru IMM reprezinta 65-70% din portofoliul BRD. Dobanda variaza in functie de valoarea solicitata, de riscul clientului si al proiectului si de durata de creditare, iar termenul este stabilit in functie de cash-flow-ul generat de proiect. In analiza creditului, se da mare atentie cauzelor ce pot duce la probleme in rambursare: management incompetent, necunoasterea corespunzatoare a domeniului de activitate, a concurentei, a pietei, in stransa legatura cu evolutia generala a mediului de afaceri.r
Portofoliul de credite al Bancii Transilvania este dominat de sectorul privat (98%), marea majoritate a solicitantilor fiind firme mici si mijlocii. Planul de afaceri cantareste greu in analiza indicatorilor economico-financiari si previzionarilor pe perioada creditarii. In privinta dobanzii, staff-ul Bancii Transilvania pastreaza fata de presa o discretie inexplicabila, astfel incat am fost nevoiti sa obtinem aceste informatii in calitate de potentiali clienti. Pentru un credit de investitii, se percepe o dobanda intre 70-75% pe an, variatia fiind in functie de bonitatea clientului, am aflat de la sucursala Colentina din Bucuresti. r
In general, ponderea de credite neperformante din sectorul IMM are o valoare aproape dubla fata de cel aferent clientelei mari. De aici, retinerea bancilor in a imprumuta firmele mici si mijlocii. Majoritatea finantarilor necesita indeplinirea unei liste intregi de conditii. Pe de alta parte, pentru a preveni riscul de neplata, operatorii cresc dobanzile, accesul IMM la credite devenind si mai limitat. tr
r
PHARE, derulat prin Banca „Ion Tiriac”, r
Banca Romaneasca si CECr
r
Suma: 5,75 milioane euro, din care 2,25 mil. euro – Banca „Ion Tiriac”, 2 mil. euro – Banca Romaneasca, 1,5 mil. euro – CECr
Structura unui credit: 60% fonduri PHARE, 40% resurse ale operatoruluir
Valoare: 15.000 – 500.000 euro (sau echivalent)r
Dobanda combinata: EURIBOR minus 1,5% (dar nu mai putin de 3%), plus 0,3% – pentru partea din surse PHAREr
EURIBOR plus maximum 5%, in functie de bonitatea clientului – pentru cota din sursele bancii. Pentru perioada 30 iunie – 30 septembrie 1999, dobanda combinata se situeaza intre 3,45% – 5,05% (EURIBOR – 2,67%)r
Garantii: minimum 120% din credit plus dobanda; ipoteci, gajuri sau garantii personale (oferite de stat, banci agreate de operator, societati de asigurare, fonduri de garantare etc.)r
Comision: 0,4% din credit r
Costuri eligibile: achizitii de echipamente, utilaje, autocamioane, alte mijloace de transport noi sau second-hand, achizitia, constructia extinderea de unitati productive, cladiri si anexe, capital circulant de pana la 25% din costurile finantate, cheltuieli aferente planului de afaceri al proiectului de investitier
Localitati: Banca „Ion Tiriac” – Bucuresti, Cluj, Brasov, Neamt, Prahova, Banca Romaneasca – Bucuresti, Arges, Cluj, Constanta, Iasi, Timis, CEC – Brasov, Botosani, Constanta, Olt, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui.r
r
PIMM, FRAI in colaborare cu Banca Romaneascar
r
Cuantum: 20.000 – 150.000 USD r
Dobanda: 15% pe an, fixar
Comision: 1% din sumar
Termen: pana la trei ani, in sume egale ale creditului, plus dobanda, cu o perioada de gratie de pana la trei luni, in care se plateste numai dobandar
Garantii: se accepta si alte garantii decat cele imobiliare, dupa cazr
Conditii: experienta, echipa manageriala consolidata, capitalul strain sa fie sub 70%, iar capitalul majoritar si pachetul de control sa fie detinute de rezidenti in Romania. Firmele noi vor fi finantate doar in mod exceptional, la o valoare de maximum 70% din totalul costurilor proiectului. r
Domenii excluse: cazinouri, producere si comercializare de tutun, alcool, armament si munitie, investitii in titluri de valoare, speculatii valutare.r
Localitati: Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Sibiu, Targu Mures, Timisoara.r
r
Programul de Dezvoltare Industriala, BIRD, gestionat de Banca de Export Import a Romaniei r
r
Suma: 175 milioane USD, derulata prin Banc Post, BRD, BCR, Banca Turco-Romana, Banca „Ion Tiriac”, Demir Bank, Banca Romaneasca, Banca Bucurestir
Tipul finantarii: credite pentru investitii ( 118 mil. USD) credite pentru productie la export (50 mil. USD)r
Dobanda: dobanda LIBOR* + 0,5% anual (marja de administrare a Eximbank) + 0,5% marja BIRD + circa 5% anual (marja bancii, negociabila)r
Cuantum maxim: 8 milioane USD pentru investitii si 5 milioane USD pentru productie la exportr
Termen: 3-5 ani, cu perioada de gratie de 12 luni sau 18 lunir
Garantii: peste 120% din valoarea creditului plus dobandar
Conditii (finantarea investitiilor): societate cu capital privat sau in curs de privatizare, plan de afaceri sau de restructurare viabil, situatie financiara buna, rata interna de rentabilitate financiara a proiectului mai mare de 15%.r
Conditii (finantarea pentru export): acreditiv irevocabil emis de o banca straina sau o comanda confirmata de un cumparator strain, experienta in exportul de produse similare, capacitatea de a realiza la termen productia de export, absenta oricaror plati restante, situatie financiara buna.r
*) LIBOR la USD – 5,31% (8 iulie 1999)r
r
Banca Transilvaniar
r
Tipuri de credit: scurt (pana la un an), mediu (1-5 ani), lung (peste 5 ani)r
Valoare: variabila, in functie de nevoia de finantare si de bonitatea solicitantului, dar valoarea insumata a creditelor acordate unui agent economic nu poate depasi 20% din capitalul social al banciir
Garantii: scrisoare de garantie bancara, ipoteca, gajul cu sau fara deposedare; la creditele de investitii, obiectele achizitionate pot constitui o parte a garantiilor.r
Comision: comisioane de risc (stabilite in functie de parametrii de bonitate a clientului), de regula 3-5% r
Sectoare acceptate: nu este exclus nici un sector, conditiile de baza pentru rambursarea creditului fiind date de calitatea managementului si viabilitatea planului de afaceri.r
r
Banca Romana pentru Dezvoltarer
r
Tipul finantarii: credite pentru capital de lucru, credite pentru investitii (maximum 70% din valoarea proiectului)r
Cuantum: maximum 60% din nivelul cheltuielilor medii lunare sau 70% din costurile unei productii destinate exportului (la creditele de capital circulant), respectiv maximum 70% din valoarea investitiei (la creditele pe termen mediu sau lung pentru investitii).r
Termen: in mod obisnuit, 3-5 ani pentru creditarea pe termen mediu sau lung. Termenul variaza in functie de cash-flow-ul generat de proiectr
Dobanda (la lei): negociabila, intre 62-64% pentru sumele cele mai mici si cu grad scazut de risc; 70-74% pentru creditele medii, dar variabila in functie de costul resurselor, riscul clientului, riscul proiectului, durata de creditare.r
Dobanda (la valuta): 9-9,5% pentru creditele de durata mica si bonitate foarte buna a firmei, de regula 11-12%. r
Garantii: la creditele pentru investitii, 50% din credit plus dobanda. Se accepta ipoteca pe terenuri, cladiri, utilajer
Comisioane practicate: pentru credite in lei – 0,4-0,5% pe an – comision de angajament; 8-10% pe an – comision de neutilizare; 0,25% pe an – comision de gestiune. Pentru credite in valuta – 1% din valoarea creditului, comision de angajament; 1,25-1,5% pe an – comision de neutilizare.r
r
Finantare Commerzbank AG., derulare Banc Postr
r
Suma totala: 15.000.000 euror
Valoarea finantata: 85% din valoarea de contract a fiecarei tranzactii individuale de export/importr
Cuantum minim: 250.000 euro (sau echivalentul in USD)r
Tragerea creditului: transe de minimum 62.500 euro (USD), pe baza deschiderii de acreditive pentru 85% din contractr
Durata: pana la 5 anir
Rambursarea creditului: rate semestriale, prima rata fiind scadenta la 6 luni de la data livrariir
Dobanda: EURIBOR/LIBOR + marja de administrare a COMMERZBANK AG + marja de administrare a Banc Post (acestea variaza in functie de durata imprumutului, garantiile prezentate, calitatea afacerii)r
Garantii: depozit bancar in lei la un nivel minim de 125%, care sa acopere creditul, dobanda aferenta, rata inflatiei si marja de risc a bancii, scrisoare de garantie bancara, eliberata de o banca agreata de Banc Post, ipoteca de rangul I (apartamente, vile, terenuri intravilane, hale de productie), bunuri mobiliare, la un nivel de 25% din valoarea garantiilor.r
Nota: la euro, EURIBOR – 2,67%, LIBOR – 2,66% (8 iulie 1999)r
r
Linia de finantare KFW, derulare CECr
r
Suma: 8,5 milioane DMr
Tipul finantarii: microcredite (maximum 15.000DM), credite mici (maximum 70.000 DM)r
Localitati: Bucuresti si judetul Teleormanr
Categorii: intreprinderi mici si foarte mici, cu capital romanesc, integral privat si cu cel mult 50 angajati si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economicer
Procedura: depunerea cererii de credit, prezentarea documentatiei solicitate de inspectorul de credit, verificarea documentelor, analiza financiara; vizita ofiterului de credit la sediul solicitantului; supunerea cererii spre aprobare comitetului de creditr
Dobanda: variabila, in prezent circa 70-75% pe an la valoarea in lei, respectiv 12-16% pe an, la creditele in DMr
Durata maxima: 2 anir
Garantii: gaj asupra unor bunuri imobile, scrisoare de garantie emisa de Fondul Roman de Garantare a Creditelor, gaj asupra unor depozite in lei sau asupra unor titluri de valoare, cesiune de creanta, asigurare pentru riscul de insolvabilitate a creditului, ipoteci conventionale, alte garantii, in functie de tipul solicitariir
Comision de gestiune: 0,5% pe an, calculat la sold (suma ramasa de rambursat).r
r
Ce contine un dosar de credit r
r
l Cerere de creditr
l actele de constituire a societatii, certificatul de inmatriculare la Registrul comertului, bilantul contabil pe ultimii trei ani fiscali si balanta de verficare a ultimei lunir
l Rapoarte de evaluare, expertize tehnice si economicer
l Planul de afaceri (analiza evolutiei afacerii, concurenta potentiala a celor nou-intrati pe piata, furnizorii, credibilitatea lor, cash-flow-ul pe perioada creditarii)r
In functie de specificul afacerii:r
l Copii de pe licente de export/import (credite pentru export/import)r
l Certificatul de investitor (daca e cazul).r