Compania: Sara Merkur
Polita: Precaut
Data lansarii: octombrie 2001
Precaut este cea de-a saptea polita lansata anul acesta de Sara Merkur, se adreseaza persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 70 de ani si are ca varsta maxima de iesire din asigurare 75 de ani. Principalul avantaj al politei este dat de posibilitatea garantarii cu aceasta a unui credit bancar. Garantarea este posibila prin cesionarea sumei asigurate catre banca emitatoare a creditului pentru cazul nefericit al disparitiei persoanei asigurate. In acest fel banca isi poate recupera suma ramasa neplatita, iar restul acesteia revine beneficiarilor.
Durata contractului si suma asigurata va fi, in cazul contractarii unui credit bancar, cel putin egala cu valoarea creditului. Daca imprumutul este in valuta, asiguratul are posibilitatea adaptarii primelor la valuta respectiva.
In privinta riscurilor asigurate, acestea sunt decesul asiguratului in perioada asigurata, respectiv supravietuirea. Oficialii Sara Merkur recomanda contractarea acestui produs in combinatie cu asigurarea de accidente Serena. pentru ca asiguratul sa poata beneficia de indemnizatii zilnice pentru incapacitatea temporara de munca sau indemnizatii de spitalizare in cazul unui accident.
Compania: Asiban
Produse: Coral si Diamant
Data lansarii: octombrie 2001
Coral este o polita de asigurare de viata care ofera o renta anuala sau subanuala pe o perioada de trei-cinci ani, crescatoare in timp, in functie de solicitarile clientilor. O varianta a acestei polite este Junior, un plan financiar prin care parintii sau bunicii pot constitui fonduri pentru copii sau nepoti.
La randul sau, Diamant este un produs de asigurare mixta de viata cu capitalizare. Clientii beneficiaza de suma asigurata in caz de deces produs pe perioada contractului, respectiv la expirarea asigurarii. La suma asigurata se adauga participarea la profit, obtinuta de companie. Optiunile pentru aceasta polita sunt asigurarea suplimentara de accidente si asigurarea suplimentara a familiei persoanei asigurate – in cazul in care convietuiesc la acelasi domiciliu cu acesta. Ambele produse oferite de Asiban sunt disponibile atat in lei, cat si in valuta. „Segmentul de piata vizat este format din persoanele cu venit mediu. Consideram ca acest segment are cele mai mari necesitati de protectie si de economisire”, declara Mirela Pop, director directia asigurari de viata la Asiban. Veniturile din asigurarile de viata obtinute de Asiban in 2000 au reprezentat un procentaj de 10% din totalul realizat de societate. Acest procent se pastreaza, conform oficialilor companiei, si in primele opt luni ale acestui an.    

Exemplu de calcul

Varsta persoanei asigurate: 40 de ani
Durata contractului: 20 de ani
Prima de asigurare anuala cu examinare medicala: 2 milioane lei
Suma asigurata in caz de deces – barbati – 118.906.064 lei
– femei – 265.957.447 lei