Creditorii cer Greciei să taie salariile

Creditorii Greciei (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) fac presiuni pentru reducerea masei salariale şi a beneficiilor sociale în sectorul public şi în cel privat, în condiţiile în care recesiunea ameninţă Grecia cu un nou derapaj bugetar, a recunoscut miercuri ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, transmite AFP.

‘Troika a pus pe masa discuţiilor, în mod corect, chestiunea reformelor structurale şi a măsurilor care să deschidă piaţa în faţa concurenţei’, a declarat Venizelos pentru postul de radio Real FM. Oficialul elen a citat printre reformele prioritare ‘introducerea unei grile salariale în sectorul public, piaţa muncii, deschiderea meseriilor în faţa concurenţei, închiderea şi restructurarea organismelor publice’.

La presiunile creditorilor, Grecia a adoptat în mod rapid o serie de legi în aceste dosare, însă potrivit presei elene troika s-a plâns de întârzierile apărute în punerea în aplicare a reformelor votate. Delegaţia tripartită de la BCE, CE şi FMI a reclamat în special o generalizare în sectorul privat a acordurilor la nivel de întreprindere pentru negocierile salariale, în detrimentul acordurilor la nivel de ramură. Acest lucru ar oferi companiilor libertatea deplină pentru a regulariza scăderile de salarii pe care le aplică deja pe baze individuale, şi eventual să adopte noi reduceri, astfel încât Grecia să-şi poată reduce costurile de producţie.

Auditul demarat luni de delegaţia tripartită este o condiţie pentru eliberarea, în toamna acestui an, a celei de-a şasea tranşe dintr-un prim program de sprijin în valoare de 110 miliarde de euro acordat în luna mai 2010, pentru ca Grecia să evite falimentul. Acest prim program ar urma să fie urmat de un al doilea program în valoare de aproximativ 160 de miliarde de euro.
SURSA: Agerpres