Creditul accesat de fondul britanic de investiţii Carpathian de la MKB Bank pentru achiziţia terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul din Cluj-Napoca, în valoare de 8,5 mil. euro, expiră în această lună, iar cel accesat pentru dezvoltarea mall-ului Atrium Center din Arad, în valoare de 11,44 mil. euro, expiră în martie anul viitor, se arată în raportul financiar al companiei. Fondul deţine în România patru terenuri în Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Satu Mare, ultimel
Creditul accesat de fondul britanic de investiţii Carpathian de la MKB Bank pentru achiziţia terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul din Cluj-Napoca, în valoare de 8,5 mil. euro, expiră în această lună, iar cel accesat pentru dezvoltarea mall-ului Atrium Center din Arad, în valoare de 11,44 mil. euro, expiră în martie anul viitor, se arată în raportul financiar al companiei.
Fondul deţine în România patru terenuri în Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Satu Mare, ultimele două fiind achitate integral.
În portofoliul companiei se mai regăseşte şi centrul comercial Macro Mall din Braşov, prima achiziţie a fondului pe piaţa locală. Carpathian şi-a exprimat interesul în a reconfigura spaţiile din centrul comercial MacroMall din Braşov pentru atragerea unor retaileri ancoră, în prezent compania având dificultăţi foarte mari cu spaţiile neocupate şi cu colectarea chiriilor.
Pe cele patru terenuri, Carpathian în parteneriat cu Atrium Centers, intenţionează să dezvolte patru mall-uri. Până acum, doar la Arad s-au început lucrările, planurile companiei fiind amânate din cauza crizei.
Carpathian a mai obţinut la începutul acestui an din partea băncii germane Hypo Real Estate, redenumită în Deutsche Pfandbriefbank, o amânare a unor credite în valoare totală de 235 mil. euro până la sfârşitul lui 2011.
Cei doi parteneri au anunţat recent că lansarea mall-ului din Cluj a fost amânată, din nou, pentru anul 2011. Atrium Centers şi Carpathian sunt în negocieri pentru obţinerea finanţării şi totodată aşteaptă momentul potrivit pentru a demara licitaţia privind antreprenorul general al proiectului de la Cluj.
Profit de două mil. euro în S1
Carpathian a încasat, în primele şase luni ale acestui an, venituri din chirii în valoare de 13,6 mil. euro, în comparaţie cu 21,1 mil. euro în primul semestru din 2008.
Fondul a raportat un profit net pentru perioada analizată de 2,03 mil. euro, faţă de 10,8 în perioada similară de anul trecut.
Compania deţinea, la sfârşitul lunii iunie, active în valoare totală de 718 mil. euro, în depreciere faţă de 966 mil. euro, la cât au fost evaluate în 30 iunie 2008.
Carpathian a primit pe data de 22 aprilie 2009 o ofertă de preluare din partea New Europe Property Investments (NEPI) la un preţ de 0,2 euro pe acţiune, care evalua fondul la circa 45 mil. euro, peste valoarea de piaţă a Carpathian la acea vreme. La începutul lunii mai, acţionarii fondului britanic au respins oferta NEPI, motivând că nu este la un nivel la care ar fi maximizată valoarea pentru acţionari.