Dobândă zilnică maximă de 1% la creditul cu buletinul
Conform președintelui Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, practicile de aplicare a dobânzilor excesiv de mari de către instituțiile financiare nebancare nu vor mai putea fi susținute după promulgarea legii care reglementează dobânzile.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Europa Liberă, Alin Iacob a subliniat că atunci când un consumator apelează la un IFN (instituție financiară nebancară), suma totală plătită de acesta nu va putea depăși dublul creditului acordat.
Unul dintre contribuitorii la realizarea legii care reglementează modul în care instituțiile financiare nebancare acordă creditele de consum este chiar președintele AURSF.
Anterior, mulți dintre cei care au luat împrumuturi s-au confruntat cu dobânzi excesiv de mari. Cu toate acestea, după promulgarea legii de către președinte, această practică nu va mai fi permisă.
Conform legii adoptate de către Parlament pe 26 martie, este interzisă aplicarea dobânzilor de 2% și 3% pe zi pentru împrumuturi.
În cadrul unei discuții acordate Europa Liberă, Alin Iacob a detaliat motivele pentru care consideră că noua lege va oferi protecție celor care sunt în căutare de împrumuturi mici și nu au alte alternative decât instituțiile financiare nebancare.
Legea care plafonează dobânzile IFN-urilor a fost adoptată de Parlament
În urma votului din Parlament, a fost aprobat un proiect de lege menit să reglementeze dobânzile practicate de IFN-uri, stabilind un plafon. Concret, suma totală rambursată nu poate depăși dublul sumei care a fost împrumutată.
Alin Iacob a explicat în ce mod va funcționa această lege, după promulgare:
„Dobânzile la aceste IFN-uri (instituții financiare nebancare) o luaseră cu totul razna. Practic, această lege votată acum de Parlament introduce două elemente extrem de clare și de bune pentru consumatori.
În primul rând, nu vei mai putea da niciodată înapoi, sau dacă ți se va cere nu va fi în conformitate cu prevederile legii, o sumă mai mare de două ori decât suma împrumutată.
Pe de altă parte, apare și o altă condiționare, astfel încât dobânda pe zi, în cazul împrumuturilor de valoare mică, să nu mai poată depăși anumite procente.
Și sunt trei praguri în lege. E vorba de 1%/zi pentru sume de până în 5.000 lei și de 0,8% , respectiv 0,6%, pentru următoarele două praguri, ultimul aplicându-se la valori de maxim 25.000 lei”, a declarat Alin Iacob.
Plafonul de 1% pe zi este un progres uriaș
Expertul susține că, deși plafonul de 1% pe zi se traduce încă într-o sumă destul de mare, progresul este considerabil. Iată un exemplu concret:
„Este foarte important acest 1% pe care îl plătești în special pentru acele credite de valoare mică, pe care oamenii aflați în dificultăți financiare de cele mai multe ori le apelau.
Până acum, în aceste cazuri se ajungea, din păcate, la dobânzi mult mai mari, de peste 2%/zi poate chiar 3%/zi, și practic vorbeam de o cămătărie legală. Adică atunci când pe zi ajungi să plătești o asemenea sumă de bani, este practic o cămătărie legală.
Acum, dacă vei împrumuta 1.000 lei, vei putea plăti maxim 1%, deci maxim 10 lei pe zi.
Nici asta nu-i deloc puțin, dar totuși, față de ceea ce se percepea înainte, este un progres evident”, potrivit lui.
Cum funcționează creditele „cu buletinul”?
Alin Iacob a explicat dintre ce tipuri de credite au de ales românii. Iată cum funcționează acestea:
„Aceste credite de la IFN-uri le iei atunci când ai nevoie de 500 lei să zicem ca să-ți repari un robinet la bucătărie și nu dispui de banii respectivi.
Te duci la o bancă și spui «dați-mi și mie 500 lei pentru 2 săptămâni, până la salariu», dar nu există acest tip de creditare.
Dar această situație urgentă nu trebuie să devină cea mai scumpă posibilă.
Avem după aceea un alt tip de împrumut care este pe mai multe săptămâni, de la anumite tipuri de finanțatori, al cărui cost depășea în trecut 30-40% pe an.
În aceste cazuri, avem în lege un plafon care spune că acest cost poate fi de maximum 27 de puncte procentuale peste dobânda Lombard a Băncii Naționale (rata Lombard se referă la rata dobânzii stabilită de o bancă centrală prin intermediul careia oferă lichiditate pe termen scurt băncilor comerciale)
Nici asta nu este chiar ceva la care să dai iama de dimineață până seara”, a mai spus Alin Iacob.
Importanța dobânzii anuale efective la realizarea unui împrumut
Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare îi sfătuiește pe cei care au de gând să facă un credit să înțeleagă importanța dobânzii anuale efective.
„O greșeală pe care mulți consumatori o fac este să considere că accesarea unui credit în magazin, la punctul de vânzare, este o variantă bună. De cele mai multe ori ea nu este bună și se dovedește foarte scumpă.
De aceea, de fiecare dată când un consumator se împrumută, indiferent că o face la bancă, la IFN, pe un site sau la locul de vânzare, trebuie să solicite finanțatorului extrem de clar să îi pună la dispoziție un indicator care se numește dobânda anuală efectivă.
În trecut, în cazul creditelor de valoare foarte mică și cu dobânzi foarte mari pe o perioadă scurtă, se ajungea și la situații de dobânzi anuale efective foarte mari.
Exista chiar pe site-ul unui finanțator o dobândă anuală efectivă care a oripilat întreaga Uniune Europeană de 69.000%, deci vă dați seama, aproape 70.000%. Dețineam recordul de cost în Uniunea Europeană”, a precizat Alin Iacob.
Vă invităm să citiți întregul interviu acordat de Alin Iacob pe Europa Liberă.