Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului va fi majorat. El va crește de la 1,4 miliarde de lei la aproape 2,05 miliarde de lei.

Programul va acoperi o mare parte din dobândă. Sprijinul total pe care îl va primi un fermier se va ridica la 280.000 de euro într-un interval de cinci ani.

„Majorăm de la 1,4 miliarde de lei bugetul schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului cu aproape 650 de milioane de lei față de bugetul inițial. Acoperim o mare parte a dobânzii, iar sprijinul pe care un fermier îl primește ajunge la 280.000 de euro în cinci ani”, a anunțat premierul în ședința de Guvern.

Modificarea programului „Creditul Fermierului” pe masa Guvernului

Concret, pe masa Guvernului există un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea programului „Creditul Fermierului”. Această inițiativă vizează majorarea bugetului. Ea are în vedere și extinderea termenului inițial de depunere a cererilor până la 30 iunie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2024, care a aprobat schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”.

Suma maximă de sprijin pe care o poate primi un fermier în cadrul acestui program este de 280.000 de euro, acoperind costurile ROBOR-ului.

protestele fermierilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Ajutor de stat destinat agricultorilor

Programul „Creditul Fermierului” este o inițiativă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, destinată agricultorilor afectați de criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Programul a fost inițial lansat în 2022 și a fost extins și pentru anul 2024.

În anul curent, guvernul reglementează programul prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2024.

Plafonul maxim al sprijinului pe beneficiar

Schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului” este gestionată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural. Ea oferă beneficiarilor din sectorul agriculturii primare un grant care acoperă costurile dobânzii. Este inclusă partea referitoare la ROBOR pe o perioadă de creditare de până la 60 de luni, dar nu mai mult.

Plafonul maxim al sprijinului acordat este de 280.000 euro pe beneficiar pentru toate ajutoarele de stat conforme Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat în sprijinul economiei afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Implementarea schemei de ajutor de stat vizează acordarea de sprijin unui număr maxim de 5.500 de beneficiari.

Modificările aduse de Guvern

Plata grantului va fi efectuată până la data de 31 decembrie 2030 inclusiv, respectând cuantumurile stabilite în acordurile de finanțare. În cazul în care dobânda ROBOR la 3 luni depășește nivelul convenit în acordul de finanțare pe durata de valabilitate a creditului, beneficiarul are obligația de a acoperi diferența.

Modificările aduse includ prelungirea măsurilor stabilite de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2024 pentru sprijinirea accesului la lichidități pentru întreprinderile mici, mijlocii și mari din sectorul agricol afectate de conflictul armat din Ucraina. Acestea includ extinderea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și termenul de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.

De asemenea, bugetul schemei de ajutor de stat va fi majorat cu 646 milioane lei. El va ajunge la un maxim de 1.461,5 milioane lei, în limita sumelor disponibile. În prezent, suma disponibilă este de 465,88 milioane lei. Ea acoperă cheltuielile estimate pentru anul 2024 (aproximativ 253,00 milioane lei). Este inclus și comisionul de administrare pentru întreaga perioadă de implementare a schemei (estimat la aproximativ 64,00 milioane lei).