Un credit în franci elveţieni ademeneşte prin costurile care promit să fie mai mici decât cele la lei şi euro. Însă cine se împrumută în franci riscă mai mult decât dacă ar apela la un împrumut în euro.
Opt bănci oferă în prezent credite în franci elveţieni. Dobânzile variază de la 3,9% la 6,5% pe an. Potrivit datelor BNR, în cazul euro, dobânda medie la împrumuturile pentru locuinţe a fost 6,2%, respectiv de 8,6% la lei. Dacă dobânda la franci este mai mică, şi rata va scădea. Şi astfel, după cum promit şi reclamele de la televizor, se pot împrumuta sume mai mari. Nu e de mirare că împrumuturile în franci elveţieni par mai tentante decât cele în alte valute forte – euro sau dolari –, ca să nu mai vorbim de cele în lei.
În Europa de Est, cererea de credite în franci a explodat din 2004 încoace. În Ungaria, de exemplu, 80% din împrumuturile în valută ale populaţiei sunt în franci. Primele astfel de credite au fost lansate în România anul trecut şi încep să se bucure de popularitate. La Volksbank, de exemplu, 22,5% din creditele acordate de la începutul anului au fost în franci, în timp ce la Raiffeisen, procentajul a fost de 40% din totalul creditelor de consum cu garanţie ipotecară.
Mai ieftin, dar mai riscant
Împrumuturile în franci elveţieni sau în monede precum yenul japonez prezintă însă o serie de riscuri. Fie legate de majorarea dobânzilor, fie de aprecierea cursului.
De exemplu, săptămâna trecută, francul a avut un puseu şi a ajuns la cel mai ridicat nivel în faţa dolarului din ultimele 30 de luni. Ceea ce înseamnă rate mai mari, dacă sunt exprimate în moneda naţională. Sumele rambursate lunar băncii, în moneda autohtonă, mai pot creşte şi din cauza majorării dobânzilor.
La mijlocul lui septembrie, banca centrală a Elveţiei a mai majorat cu 0,25% dobânda ţintită. A apus vremea dobânzilor minuscule de pe piaţa interbancară, mai mici de 1%, practicate în urmă cu cinci ani.
Din 2002, banca centrală a Elveţiei a ridicat ştacheta nu mai puţin de zece ori, astfel că, de la 0,5% în 2002, referinţa în domeniul dobânzilor la franci a crescut la 2,75%.
În cazul unui împrumut de 80.000 de CHF (circa 50.000 de euro), rambursabil în 25 de ani, o majorare cu un punct procentual a dobânzilor, de la 6% la 7%, se va traduce prin creşterea ratei lunare cu aproape 10%, de la 515, la 565 de franci. Majorarea cotaţiilor valutare umflă sumele plătite în contul ratelor. Astfel, aceeaşi rată de 515 euro reprezenta în noiembrie anul trecut 965 de lei noi, în timp ce în iunie, când cursul francului a atins maximul din ultimele 12 luni, suma a crescut cu aproape 20%, până la 1.158 lei noi.
Oferte de nişă pe piaţa din România
Raiffeisen e singura din top trei al celor mai mari bănci care are în portofoliu astfel de împrumuturi. Următoarea după mărime este Bancpost, care a lansat creditele în franci elveţieni în aprilie 2007. OTP a fost prima instituţie care a oferit credite în franci, din noiembrie 2005. Au urmat Porsche Bank, Banca Românească, Piraeus, Volksbank şi Credit Europe. Erste Bank, noul acţionar majoritar al BCR, cea mai mare bancă, nu a introdus creditele în franci şi în România, deşi acestea au ajutat Erste să se impună pe piaţa din Ungaria. Iar o astfel de lansare e puţin probabilă în viitorul apropiat. Nici BRD nu va lansa deocamdată creditele în franci. CEC analizează însă această posibilitate.
Avantaj
3,9% este cea mai mică dobândă la creditele în franci pentru locuinţe. Cel mai ridicat nivel este de 6,5%. Băncile taxează cu 6,2% pe an împrumuturile noi în euro şi cu 8,6% pe an, pe cele în lei.