Creditul ipotecar este un credit casa. Mai precis, este un împrumut oferit de o instituție bancară în scopul achiziționării unui teren sau a unei locuințe. Durata de rambursare a creditului diferă de la o bancă la alta, însă perioada cea mai des întâlnită este de 30 de ani. Bineînțeles că în funcție de suma împrumutată și posibilitățile financiare ale contractantului, perioada poate fi și mai mică. Spre deosebire de un credit de nevoi personale, pentru obținerea unui credit imobiliar este necesară oferirea unei garanții, de obicei terenul sau proprietatea ce urmează a fi cumpărat/ă. În cazul în care, ratele nu mai sunt achitate, banca are dreptul să demareze procedurile pentru a-și recupera banii, mai precis poate trece la executarea silită.

Dacă îți dorești să accesezi un credit pentru casă, te invităm să citești în continuare și să descoperi ce trebuie să faci până la semnarea contractului de credit ipotecar.

 Pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru obținerea unui credit pentru casă

  1. Analiza financiară

Analiza financiară este primul pas pe care trebuie să îl parcurgi în obținerea unui credit casă. Aceasta durează câteva zile, iar în urmă ei vei ști suma pe care o poți accesa. Pentru a obține această analiză financiară este necesar să mergi într-o sucursală a băncii cu care dorești să colaborezi. Pentru a putea demara această analiză este necesar să comunici băncii anumite informații, precum: nivelul salarial, vechimea în muncă, numele angajatorului, suma pe care dorești să o obții, avansul de care dispui etc..

În cazul în care îți dorești un împrumut prima casă trebuie să știi că avansul pe care trebuie să îl ai este mai mic decât în cazul unui credit ipotecar.

Dacă îți dorești un credit pentru casă, însă nu ai găsit încă proprietatea pe care o vizezi, trebuie să știi că nu este nicio problema. Poți obține o pre-aprobare a creditului, iar mai apoi, când știi exact care este suma pe care o vei obține, poți începe să cauți și o locuință. În cele mai multe cazuri, vei avea la dispoziție o perioadă de 3 luni pentru a face acest lucru.

  1. Analiza imobilului

Dacă ai găsit deja o proprietate, poți trece la următorul pas și anume: analiza imobilului. Mai precis, pentru a obține un credit pentru casă, după analiza financiară și după ce ai găsit casa mult dorită, trebuie să prezinți băncii anumite documente pe care aceasta le va analiză, și anume:

       Titlul de proprietate;

       Intabularea sau Extrasul de Carte Funciară;

       Documentația cadastrală;

       Certificatul de eficientă energetică;

       Antecontractul de vânzare – cumpărare.

  1. Evaluarea imobilului

Așa cum îți spuneam și mai devreme, obținerea unui credit pentru casă presupune parcurgerea mai multor etape. Cea de-a treia se referă la evaluarea proprietății. Acest pas presupune întocmirea unui raport de evaluare a imobilului. Mai precis, un evaluator ales de tine va determina valoarea de piață a imobilului. În cazul unui credit casă, de cele mai multe ori, evaluatorul va fi plătit de tine.

  1. Aprobarea finală

După ce este analizat și raportul de evaluare, banca va lua decizia finală și îți va transmite rezoluția.

  1. Semnezi actele

Acesta este ultimul pas în obținerea unui credit pentru casă: semnezi contractul de credit, cel de vânzare – cumpărare, dar și cel de garanție, iar banca îți va transfera în cont suma de bani agreată, ca mai apoi să îi poți redirecționa către vânzător.

De asemenea, trebuie să știi că treaba ta nu s-a terminat aici. O să mai ai câteva lucruri de făcut astfel încât să te poți bucura în siguranță de locuința ta, chiar dacă a fost achiziționată prin intermediul unui credit imobiliar. Și anume, încheierea unor polițe de asigurare: asigurarea PAD și asigurarea facultativă a imobilului. În unele cazuri, banca poate intermedia aceste aspecte, astfel încât tu să stai liniștit!

 Cheltuieli suplimentare credit pentru casă

 Chiar dacă vorbim de un credit ipotecar, asta nu înseamnă că nu vei avea și alte cheltuieli (excluzând rată lunară și onorariul evaluatorului). Ne referim aici la:

       Diferențe de curs valutar – dacă este cazul;

       Comisioanele de transfer;

       Comisionul de analiză dosar;

       Taxa sau taxele de înscriere la RNPM;

       Onorariu notarial și taxa ANCPI.

În unele cazuri nu există aceste comisioane. Spre exemplu, comisionul de analiză a dosarului poate fi zero. Dar acest aspect ține în mare parte de politica băncii.

Dacă îți dorești să afli care este cea mai bună bancă pentru prima casă, trebuie să știi că există foarte multe opțiuni. Trebuie doar să o găsești pe cea care satisface cel mai bine nevoile tale.