Pentru persoanele fizice, doar Raiffeisen Bank și OTP Bank mai acordă credite în valută. În rest, de la ipotecar la consum și Prima Casă, băncile oferă populației doar lei
Pe 20 decembrie 2012, Banca Națională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Potrivit acestuia, creditorii trebuiau să stabilească intern criterii de eligibilitate pentru creditele în valută. Astfel, pentru persoanele care nu obțin venituri în valută, băncile erau obligate să ajusteze veniturile cu o rată de depreciere prestabilită a cursului de schimb. Mai exact, noile norme de creditare trebuie să ofere siguranța că entitățile nefinanciare neacoperite față de riscul valutar sunt eligibile pentru creditare în valută doar dacă își dovedesc capacitatea de rambursare, chiar și în cazul deprecierii severe a monedei naționale, asociate cu majorarea ratei dobânzii. Prevederea este valabilă și pentru persoane fizice, și pentru persoane juridice. Cele 90 de zile oferite de banca centrală băncilor comerciale pentru ajustarea regulilor de creditare au trecut, băncile și-au depus cuminți normele la direcția de supraveghere și deja pun în practică noile reglementări.
După ce BCR, cea mai mare bancă din sistem, a anunțat că va acorda credite preponderent în monedă națională, pentru că aceasta este noua politică a băncii, lucrurile în sistem au început să se schimbe.
Mai pe față, mai pe tăcute, băncile au început să se replieze și, fără să anunțe public acest lucru, au stopat creditarea în valută. ING Bank a fost cel de-al doilea și ultimul exemplu de instituție de credit care a recunoscut public că va continua finanțarea în special în monedă națională. Acest „preponderent“ sau „în special“ s-a transformat în creditare doar în lei. Excepție fac, în general, exportatorii, care au venituri clare în euro sau alte valute. Fără să fie dată vreo normă internă, fiecare bancă s-a repliat: „promovați doar creditul în lei“, sunau recomandările din centrala băncii către sucursale. Așa că, dacă veți încerca să accesați un credit ipotecar sau chiar produsul Prima Casă în euro (produse încă net avantajoase celor în lei), veți primi un răspuns politicos că deocamdată nu se poate, dar vi se oferă condiții excelente pentru împrumuturile în lei sau sfaturi utile despre viitoarea evoluție a monedei unice și a dobânzii de referință a acesteia, care foarte probabil peste un an va crește. Singurele bănci la care mai aveți șanse încă să primiți informații, poate chiar și finanțare în valută, sunt OTP Bank și Raiffeisen.
Astfel, finanțarea exclusiv în euro s-a mutat subtil, în circa jumătate de an, pe credite în lei, dar și pe o rată a economisirii ceva mai mare în valută față de lei.