Despre demiterea lui Radu Grațian Ghețea din funcția de președinte al CEC au apărut zvonuri pe piața bancară și cea politică de două ori în acest an. Pentru a treia oară însă, posibila demitere a președintelui CEC este pusă în ecuație cu un recent credit acordat de instituția pe care o conduce fiicei președintelui României, Ioana Băsescu. Intervenția telefonică a președintelui Băsescu pentru menţinerea lui Ghețea în funcţie până la expirarea mandatului a survenit la o lună după aprobarea creditului de un milion de euro.
Trebuie precizat că un credit ipotecar, pe persoană fizică, de valoarea celui luat de Ioana Băsescu pentru cumpărarea a 300 de hectare de teren agricol, de un milion de euro, nu poate fi acordat pur și simplu prin aprobarea unui dosar de credit în urma unei analize bancare. Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu şi-a luat teren agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC pe o perioadă de 30 de ani. Valoarea maximă a unui credit acordat de CEC pe baza normelor proprii, este de 2,8 milioane de lei. În baza politicii de risc a CEC, cu care a fost notificată și BNR, această limită poate fi depășită, în condițiile în care există garanții și venituri suficiente pentru acest lucru. De asemenea, în anumite condiții, chiar și limita superioară stabilită prin politica internă de risc poate fi depășită. Întotdeauna însă, depășirea acestor limite se face doar cu aprobarea comitetului executiv al băncii (în cazul CEC Bank al comitetului de direcție). Din respectivul comitet fac parte președintele CEC, prim-vicepreședintele și cei trei vicepreședinți, adică reprezentanții partidelor politice aflate la guvernare, PNL și PSD. Creditul nu putea trece doar cu aprobarea lui Ghețea, ci a majorității membrilor comitertului de direcție.
Mandatul lui Radu Ghețea expiră în mai 2015. Totuși, dacă Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar la CEC Bank, dorește debarcarea lui mai devreme, fără să creeze suspiciuni asupra băncii, ar putea face acest lucru în liniște în timpul adunării generale a acționarilor care îi va acorda sau nu descărcarea de gestiune.
Surse din piața bancară spun că obiectivele care i-au fost încredințate prin contractul de management din 2007 și prelungit în 2011 au fost îndeplinite de președintele Ghețea. Printre acestea se număra transformarea CEC într-o bancă comercială, să creeze un portofoliu de clienți persoane juridice și să aducă banca pe profit. În plus, rezilierea unui contract de management înainte de expirarea termenului are de obicei și clauze de penalizare, care sunt stabilite de la început și variază de la caz la caz, de la câteva zeci de mii, la câteva sute de mii sau chiar milioane de euro.